H Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας της χορήγησε δάνειο 50 δισ. ευρώ προς την Credit Suisse

Δάνειο 50,6 δισ. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι θα λάβει η Credit Suisse μετά το κραχ της Τετάρτης με τις μετοχές της τράπεζας να κατακρημνίζονται την Τετάρτη και να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 30% στο χρηματιστήριο, προτού κλείσουν στο –24,24%, σε μια κίνηση, η οποία όπως αναφέρει η τράπεζα «θα ενισχύσει προληπτικά την ρευστότητά της».

Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της κεντρικής τράπεζας σκοπό έχει να «ενισχυθεί» ο τραπεζικός όμιλος αυτός, που θεωρείται συστημικά σημαντικός, ή αλλιώς πολύ μεγάλος για να αφεθεί να πτωχεύσει. Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008

Η πρόσθετη ρευστότητα αυτή θα στηρίξει την τράπεζα στο να λάβει «τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργήσει μια απλούστερη και πιο συγκεντρωτική τράπεζα γύρω από τις ανάγκες των πελατών της» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η Credit Suisse ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα προχωρήσει σε προσφορές επαναγοράς χρέους ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων.

Η κίνηση του να λάβει το δάνειο των 50 δισ. ευρώ αποτελεί, σύμφωνα με την Credit Suisse, «μια αποφασιστική κίνηση για την ενίσχυσή μας καθώς συνεχίζουμε την στρατηγική μετάλλαξή μας προκειμένου να προσδώσουμε μεγαλύτερη αξία στους πελάτες και τους μετόχους μας».

Παρά την παρέμβαση αυτή οι μετοχές στα ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφάλεια του χρυσού, των ομολόγων και του δολλαρίου καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για μια ευρύτερη κρίση, την ώρα που οι αγορές περιμένουν τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα, Πέμπτη.

Όπως μεταδίδουν Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι προσδοκίες για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης των επιτοκίων στην Ευρώπη έχουν εξανεμιστεί καθώς οι αγορές σταδιακά επανεξετάζουν την στάση τους για το θέμα των επιτοκίων.

Τι προηγήθηκε

Η απόφαση για την λήψη του δανείου των 54 δισ. δολαρίων έρχεται λίγες ώρες μετά την αίτηση για κρατική βοήθεια που υπέβαλε η Credit Suisse, σύμφωνα με τους Financial Times, μετά το κραχ. Από την πλευρά της, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είχε πει ότι θα παράσχει ρευστότητα στην τράπεζα, «εάν χρειαστεί».

«Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα» τόνιζαν σε κοινή δήλωσή τους η κεντρική τράπεζα και η ελβετική εποπτική αρχή (FINMA).

Όπως ανέφεραν «η εποπτική αρχή της ελβετικής χρηματοπιστωτικής αγοράς FINMA και η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα (SNB) διαβεβαιώνουν ότι τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο μετάδοσης για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους. Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην CS».

Η FINMA και η SNB επισήμαναν ακόμη σε αυτήν την κοινή δήλωση ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου μετάδοσης για τα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση τονιζόταν πως «ο κανονισμός στην Ελβετία απαιτεί απ’ όλες τις τράπεζες να διατηρούν αποθέματα ασφαλείας κεφαλαίου και ρευστότητας που πληρούν ή υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις των προτύπων της Βασιλείας. Επιπλέον, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες πρέπει να πληρούν υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Αυτό επιτρέπει την απορρόφηση των αρνητικών επιπτώσεων μεγάλων κρίσεων και κρίσεων».

«Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse και η αξία των χρεογράφων της έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες. Η FINMA βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με την τράπεζα και έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εποπτικό δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η FINMA επιβεβαιώνει ότι η Credit Suisse πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για συστημικά σημαντικές τράπεζες. Επιπλέον, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην τράπεζα που είναι ενεργή σε παγκόσμια κλίμακα εάν χρειαστεί. Η FINMA και η SNB παρακολουθούν τις εξελίξεις πολύ στενά και βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» κατέληγε η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Swiss National Bank SNB και η Swiss Financial Market Supervisory Authority FINMA ισχυρίζονται ότι τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο μετάδοσης για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους.

Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην CS.

Η SNB και η FINMA επισημαίνουν σε αυτή την κοινή δήλωση ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου μετάδοσης για τα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ.

Ο κανονισμός στην Ελβετία απαιτεί από όλες τις τράπεζες να διατηρούν αποθέματα ασφαλείας κεφαλαίου και ρευστότητας που πληρούν ή υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις των προτύπων της Βασιλείας. Επιπλέον, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες πρέπει να πληρούν υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Αυτό επιτρέπει την απορρόφηση των αρνητικών επιπτώσεων μεγάλων κρίσεων και κρίσεων.

Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse και η αξία των χρεογράφων της έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες.

Η FINMA βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με την τράπεζα και έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εποπτικό δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η FINMA επιβεβαιώνει ότι η Credit Suisse πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για συστημικά σημαντικές τράπεζες.

Επιπλέον, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην παγκόσμια ενεργή τράπεζα εάν χρειαστεί.

Η FINMA και η SNB παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Τα σενάρια βοήθειας

Η διοίκηση της τράπεζας και αξιωματούχοι της ελβετικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πρόσωπα με γνώση του θέματος, εξετάζουν μια σειρά επιλογών. Στο τραπέζι έχει τεθεί και η πιθανότητα διάσπασης της τράπεζας και η διερεύνηση συμπόρευσης με την UBS Group.

Παρότι το εν λόγω σενάριο εξετάζεται εδώ και αρκετό καιρό, πλέον, μετά την καταβαράθρωση των μετοχών της Credit Suisse σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό και την εκτίναξη του κόστους ασφάλισης του χρέους της τράπεζας σε επίπεδα κρίσης, φαίνεται να λαμβάνει χαρακτήρα κατεπείγοντος, γράφει το newmoney.gr.

Το αίτημα για βοήθεια

Νωρίτερα την Τετάρτη, η τράπεζα, κατά τους FT, ζήτησε μια καθησυχαστική δήλωση από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, αλλά και από την Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή. Προηγουμενως, είχε δει τη μετοχή της να υποχωρεί ακόμη και κατά 30%. Αργότερα, μέσα στην ημέρα η μετοχή είχε ανακάμψει, αν και σε σχέση με την Τρίτη ήταν στο -16%, στα 1,87 ελβετικά φράγκα.

Το αίτημα ήρθε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Credit Suisse Group AG Άξελ Λέμαν έλεγε ότι η κρατική βοήθεια «δεν αποτελεί θέμα» καθώς η ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών μετά από μια σειρά σφαλμάτων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μιλώντας στο Συνέδριο του Χρηματοοικονομικού Τομέα στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη, ο Λέμαν έλεγε ότι δεν θα ήταν ακριβές να συγκριθούν τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ιδιαίτερα επειδή οι τράπεζες ρυθμίζονται διαφορετικά. «Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό», είπε ο Λέμαν. «Πήραμε ήδη το φάρμακο», είπε, αναφερόμενος στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο.

Τα σχόλια του Λέμαν απηχούν τις δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου Ούλριχ Κόρνερ την Τρίτη, ο οποίος δεσμεύτηκε για υπομονή με τον δανειστή καθώς ξεκινά το τριετές σχέδιο για την επιστροφή της τράπεζας στην κερδοφορία. Η διαδικασία κινδυνεύει τώρα να βαλτώσει σε ένα ευρύτερο selloff του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά την κατάρρευση αρκετών περιφερειακών δανειστών των ΗΠΑ, κάτι που ώθησε τις αρχές εκεί να εισαγάγουν ένα νέο backstop αρκετά μεγάλο για να προστατεύσει τις καταθέσεις ολόκληρου του έθνους.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έσπευσε να προετοιμαστεί ζητώντας από τις τράπεζες στην Ευρώπη να την ενημερώσουν για τυχόν αιτήματα που μπορεί να έχουν στην Credit Suisse.

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επισήμανε ότι ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ θα συνομιλήσει με τον Ελβετό ομόλογό του, ενώ πρόσθεσε ότι «η κατάσταση με την Credit Suisse είναι ζήτημα που αφορά τις ελβετικές αρχές».