Τον κίνδυνο να παραμείνει «έγκλημα χωρίς τιμωρία» το τραγικό συμβάν με την πυρπόληση της τράπεζας Marfin Bank, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό χαμό τριών εργαζομένων – ανάμεσα τους και μια έγκυος – επισημαίνουν πλέον ανοιχτά νομικοί και δικηγόροι που έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίστηκε για την υπόθεση, δυόμιση περίπου χρόνια μετά το τραγικό γεγονός, που έκανε το γύρο του κόσμου και εξέθεσε την Ελλάδα διεθνώς.
Ήταν 5 Μαΐου του 2010. Στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στο πρώτο Μνημόνιο. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, μητέρες με τα παιδιά τους διαμαρτύρονται και την αβάσταχτη λιτότητα που βίαια επιβάλλεται στις ζωές τους. Στο ύψος της οδού Σταδίου, στεγάζεται η Τράπεζα Marfin, συμφερόντων του Ανδρέα Βγενόπουλου, γνωστού και από την …πολυσχιδή επιχειρηματική του δράση και στην Κύπρο. Ξαφνικά, μπροστά στα μάτια εκατοντάδων πολιτών άγνωστοι κουκουλοφόροι πετούν μολότοφ στο νεοκλασικό κτίριο που στεγάζεται η τράπεζα. Το κτίριο τυλίγεται στις φλόγες. Υπάλληλοι, που βρίσκονταν μέσα – παρά το γεγονός ότι όλα τα συνδικάτα είχαν κηρύξει απεργία – εγκλωβίζονται και τρεις από αυτούς πέθαναν από ασφυξία, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κουτσάφτη.
Ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι
Σήμερα, περίπου δυόμιση χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, οι αρχές αποφασίζουν να παραδώσουν στη Δικαιοσύνη δυο νεαρούς. Ο πρώτος κατηγορείται για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο της Marfin. O δεύτερος αντιμετωπίζει ένα πιο βαρύ κατηγορητήριο που τον θέλει ως έναν από τα πρόσωπα εκείνα που έριξαν μολότοφ, πυρπόλησαν δηλαδή την τράπεζα, και δολοφόνησαν τους τρεις εργαζόμενους. Και οι δυο, ωστόσο, αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Μέχρι εδώ, θα μπορούσε να πει κάποιος, όλα καλά. Από την απαγγελία, όμως, αυτών των κατηγοριών μέχρι και την απόδειξή τους στο ποινικό ακροατήριο που θα ακολουθήσει – αν ακολουθήσει αυτό θα το κρίνει και πάλι η Δικαιοσύνη – η απόσταση είναι …χαοτική.
Μέχρι στιγμής από τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι ουδείς από τους μάρτυρες των τραγικών γεγονότων που κλήθηκαν και κατέθεσαν στις αρχές δεν αναγνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα τους δυο δράστες. «Νομίζω, εκτιμώ, πιστεύω, δεν θυμάμαι» είναι η «επωδός» των περισσότερων. Και είναι λογικό, ως ένα βαθμό. Πώς να αναγνωρίσουν κουκουλοφόρους και φωνές και μάλιστα δυο περίπου χρόνια μετά το συμβάν και πώς να ανακαλέσουν μνήμες με τόση λεπτομέρεια από εκείνα τα τραγικά γεγονότα;
Η δικογραφία
Πέραν αυτών, όμως, και στην δικογραφία υπάρχουν στοιχεία τα οποία έχουν επικαλεστεί οι κατηγορούμενοι και τα οποία πραγματικά στερούνται κάθε νομιμοποίησης. Καταρχάς, η αρχική ενοχοποίηση των δυο νεαρών έγινε με σημείωμα που έφτασε από άγνωστο στις αστυνομικές αρχές. Σε αυτό αναφέρονταν τα στοιχεία των δυο κατηγορουμένων και οι διευθύνσεις τους!
Επίσης, στη δικογραφία περιλαμβάνονται έξι καταθέσεις αστυνομικών που έζησαν τα γεγονότα στη Marfin. Οι πέντε, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναγνωρίζουν τον κατηγορούμενο την επίθεση στη τράπεζα, που στοίχισε τη ζωή στους τρεις εργαζομένους. Ο έκτος αστυνομικός, αναγνωρίζει και …δεν αναγνωρίζει το δράστη. Δεν είναι σίγουρος ότι είναι εκείνος, αλλά δεν μπορεί κιόλας να το αποκλείσει.
Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η πλευρά του φερόμενου ως δράστη στη Marfin ούτε και τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας, μπόρεσαν να συγκρίνουν φωτογραφίας του ενός κουκουλοφόρου που φαίνεται να πετάει μολότοφ στο κτίριο της τράπεζας και του νεαρού άνδρα που οδηγήθηκε ως κατηγορούμενος στον ανακριτή. Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται φυσικά από όσα κατέγραψαν οι κάμερες εκείνο το μοιραίο μεσημέρι.
Υπάρχουν τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, φωτογραφίες ενός κουκουλοφόρου, την ώρα που πετάει μολότοφ στην οδό όπως επίσης και του κατηγορουμένου, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία ως διαδηλωτής. Σύμφωνα με το εν λόγω φωτογραφικό υλικό, ο κατηγορούμενος βρίσκεται στις 2 παρά 15 το μεσημέρι στην πλατεία Ομονοίας, ενώ ο κουκουλοφόρος δράστης απεικονίζεται στο φωτογραφικό υλικό στις 2 περίπου το μεσημέρι, στο ύψος της Marfin. Οι δύο αυτοί άντρες φαίνεται να φοράνε εντελώς διαφορετικά ρούχα. Ο δράστης με καλυμμένα χαρακτηριστικά που βρίσκεται στο ύψος της τράπεζας, μεταξύ άλλων, έχει τσάντα και φοράει καπέλο τζόκεϊ εκρού χρώματος. Αντίθετα, ο κατηγορούμενος έχει μπλε τζόκεϊ.
Οι ευθύνες των αρμοδίων της τράπεζας
Ανεξάρτητα από την ποινική μεταχείριση που θα τύχουν οι δυο κατηγορούμενοι από την ελληνική Δικαιοσύνη, αν δηλαδή θα οδηγηθούν σε δίκη ή όχι, το ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά: Πότε θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι της τράπεζας για το δικό τους μερίδιο ευθύνης; Διέθετε ή δεν διέθετε το κτίριο συστήματα πυρασφάλειας; Γιατί το συγκεκριμένο υποκατάστημα ήταν ανοιχτό εκείνη την ημέρα που είχε «παραλύσει» η Αθήνα και όλες οι τράπεζας είχαν κατεβάσει ρολά;
Και το σημαντικότερο, ίσως, απ’ όλα ερώτημα αφορά στους λόγους για τους οποίους ένα ολόκληρο σύστημα διωκτικών αρχών και εξουσίας, δείχνει ότι δεν είναι σε θέση να φέρει μια τόσο σοβαρή υπόθεση με ώριμα και «δεμένα» στοιχεία ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Είναι πραγματικά λυπηρό για όλους μας, μα πρώτα απ’ όλα για τους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα…