Μετά από 42 χρόνια, όταν κατέκτησε το Κύπελλο UEFA, η Άιντραχτ Φρανκφούρτης έκανε δικό της τον… απόγονο, το Europa League.
Οι Αετοί λύγισαν την Ρέιντζερς στα πέναλτι με 5-4 (καν. αγώνας και παράταση 1-1) και, εκτός από ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο, πανηγύρισαν την εξασφάλιση της παρθενικής τους συμμετοχής στο Champions League, αφού έπαιξαν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση το (πολύ, πολύ μακρινό 1960), όταν και έχασαν στον τελικό με 7-3 από την Ρεάλ Μαδρίτης των Αλφρέδο Ντι Στέφανο και Φέρεντς Πούσκας.
Με την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα (εξαίρεση ο σταθερός Μάρτιν Χιντερέγκερ στα μετόπισθεν) κατέβηκε ο προπονητής της Άιντραχτ, Όλιβερ Γκλάσνερ, αφού επανήλθε εγκαίρως από τραυματισμό και ο Γιέσπερ Λίντστρεμ, ο οποίος και ξεκίνησε για τους τυπικά γηπεδούχους.
Ο Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ, από την πλευρά του, έμαθε να… ζει χωρίς τον μεσοεπιθετικό Ιάνις Χάτζι και, κυρίως, τον πολύτιμο επιθετικό Αλφρέδο Μορέλος, με τον επίσης επιθετικό Κεμάρ Ρουφ να επιστρέφει από τραυματισμό, αλλά να μένει καταρχήν στον πάγκο.
Ανώτεροι οι Γερμανοί
Κλειστό και νευρικό, όπως αναμενόταν, το εκατέρωθεν ξεκίνημα, με την Άιντραχτ να ψάχνει τις αγαπημένες της αντεπιθέσεις και την Ρέιντζερς να κοιτάζει πρωτίστως να προφυλάξει αποτελεσματικά τα νώτα της.
Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο σουτ εντός εστίας έγινε μόλις στο δωδέκατο λεπτό, με το πλασέ του Τζιμπρίλ Σο όμως να καταλήγει χωρίς δύναμη (ούτε και κίνδυνο) στα χέρια του Άλαν ΜακΓκρέγκορ.
Ο 40χρονος φύλακας άγγελος των Διαμαρτυρόμενων χρειάστηκε να κάνει μια από τις γνωστές, σωτήριες αποκρούσεις του με την συμπλήρωση του εικοστού λεπτού, ύστερα από πολύ ωραία προσπάθεια και σουτ μέσα από την περιοχή του Άνσγκαρ Κνάουφ.
Οι Σκωτσέζοι, σε παθητικό ρόλο στο πρώτο κομμάτι του αγώνα, έστω και χωρίς να έχουν απειληθεί σημαντικά (με εξαίρεση την φάση του Κνάουφ), απάντησαν στο 26ο λεπτό, όταν το σουτ του Τζο Αρίμπο από το ύψος της μεγάλης περιοχής πέρασε ελάχιστα άουτ από την εστία του Κέβιν Τραπ, υπενθυμίζοντας στους Γερμανούς ότι δεν… δικαιούνται να επαναπαυτούν.
Ο Φίλιπ Κόστιτς, παίκτης – κλειδί της Άιντραχτ, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση πάνω του και απείλησε δις την αντίπαλη εστία, πρώτα με μακρινό σουτ που έφυγε λίγο άουτ και, στη συνέχεια, με διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή, το οποίο έφυγε ελάχιστα έξω και ύστερα από καταπληκτική κούρσα 60 μέτρων.
Αρίμπα… Αρίμπο!
Με το «καλημέρα» του δευτέρου ημιχρόνου, στο οποίο οι δύο ομάδες μπήκαν χωρίς αλλαγές στις ενδεκάδες, σουτ του Λίντστρεμ που κόντραρε σε αντίπαλο έφυγε ελάχιστα άουτ από την σκωτσέζικη εστία, με την Άιντραχτ να έχει πάντα τον πρώτο λόγο, επιτιθέμενη μάλιστα στην εστία πίσω από την οποία βρίσκονταν οι φίλαθλοι της.
Το ίδιο, βεβαίως, ίσχυε και για την Ρέιντζερς, η οποία λίγο αργότερα πλησίασε στο να προκαλέσει… παροξυσμό στις εξέδρες των οπαδών της, όταν μετά από ωραία ομαδική προσπάθεια, το σουτ του Ράιαν Κεντ από πολύ καλή θέση μέσα από την περιοχή έφυγε πολύ άουτ.
Αυτό το ξέσπασμα, όμως, εντέλει έλαβε χώρα στο 57’, όταν ο Αρίμπο εκμεταλλεύτηκε λανθασμένο γύρισμα του Σο και αδυναμία κοντρόλ από τον Τούτα (έγινε αλλαγή αμέσως μετά!) για να βγει μόνος του προ του Τραπ και να εκτελέσει τον Γερμανό γκολκίπερ για το πρώτο, αλλά πιο σημαντικό, γκολ του στη φετινή διοργάνωση.
Κόστιτς, Μπορέ και… 1-1!
Παρά το σοκ, η Άιντραχτ άγγιξε άμεσα την ισοφάριση, όταν το πλασέ του Κνάουφ από το ύψος της περιοχής σταμάτησε στο στήθος του Κάλβιν Μπάσεϊ, με τους Γερμανούς να διαμαρτύρονται (αδίκως) για πέναλτι.
Η ομάδα του Γκλάσνερ χρειάστηκε λίγα λεπτά για να βρει τα πατήματά της και, όταν το έκανε, έφτασε με μεγάλο κίνδυνο στην εστία του ΜακΓκρέγκορ, με τον Νταΐτσι Καμάντα να πλασάρει ελάχιστα άουτ, βγαίνοντας μόνος του προ του βετεράνου γκολκίπερ (66’).
Έπρεπε, όμως, να φωνάξει «παρών» ο παίκτης – βαρόμετρο των Γερμανών. Ο Κόστιτς σέντραρε καταπληκτικά από τα αριστερά, ο Ραφαέλ Σάντος Μπορέ έπιασε στον ύπνο το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της Ρέιντζερς και, με κοντινή προβολή, έφερε ξανά την ισορροπία στο σκορ (69’).
Ο Φαν Μπρόνκχορστ «απάντησε» στη γερμανική ισοφάριση με διπλή αλλαγή – φρεσκάρισμα και τον Φάσιον Σακάλα να πιάνει θέση στο κέντρο της επίθεσης, με τον Αρίμπο να μετακινείται στα δεξιά αυτής.
Παρά την… φούρια των Γερμανών μετά την ισοφάριση, οι Σκωτσέζοι φάνηκαν ψύχραιμοι και, παρ’ ότι τα ποσοστά κατοχής της μπάλας ήταν συντριπτικά υπέρ της Άιντραχτ, κατάφεραν να αντέξουν στην πίεση και να οδηγήσουν το ματς στο έξτρα ημίωρο της παράτασης.
«Φύλακας άγγελος» ο Τραπ Νο1
Ο Σκοτ Άρφιλντ, ο οποίος μπήκε ενόψει παράτασης για την μαχητική Ρέιντζερς, είχε την πρώτη αξιοσημείωτη φάση με σουτ έξω από την περιοχή που έφυγε πάνω από την γερμανική εστία, με την Άιντραχτ να απαντάει με κοντινό πλασέ του Σάντος Μπορέ που έκοψε ο Μπάσεϊ, αφού πρώτα ο Νιγηριανός αμυντικός είχε χάσει την μπάλα από τον Κολομβιανό επιθετικό, νικημένος και από την κούραση.
Ο ακούραστος Κνάουφ (δανεικός από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ, για να μην ξεχνιόμαστε) είχε ένα καλό σουτ λίγο άουτ, όπως και ο Άτζιν Χρούστιτς με το που μπήκε ως αλλαγή, με την Ρέιντζερς να αντέχει όπως μπορεί, αλλά και την κόπωση να είναι εμφανής και στις δύο ομάδες.
Μακρινά σουτ χωρίς πολλές ελπίδες εκατέρωθεν, κράμπες και πτώσεις ποδοσφαιριστών και τον Μπόρνα Μπάρισιτς να καταρρέει λίγο πριν από το φινάλε, δίνοντας την θέση του στον Ρουφ, αλλά τον Φαν Μπρόνκχορστ να κάνει αλλαγή στην αλλαγή ενόψει των πέναλτι, με τον Άαρον Ράμσεϊ να παίρνει την θέση του Σακάλα.
Ακόμα και έτσι, η συγκινητική Ρέιντζερς λίγο έλειψε να «κλέψει» τη νίκη και το τρόπαιο στο φινάλε της παράτασης (118’), όταν ο Τραπ απέκρουσε σωτήρια σε τετ – α – τετ το πλασέ του Κεντ, με τον Ντέιβις να παίρνει το ριμπάουντ, αλλά να πλασάρει άουτ.
«Φύλακας άγγελος» ο Τραπ Νο2
Όπως και ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1986 στο ίδιο γήπεδο, έτσι και αυτός οδηγήθηκε στα πέναλτι. Αυτή την φορά, όμως, δεν υπήρχε Χέλμουτ Ντουκαντάμ για να αποκρούσει τέσσερα (!) πέναλτι και να στέψει πρωταθλήτρια Ευρώπης την «μικρούλα» Στεάουα Βουκουρεστίου κόντρα στο μεγαθήριο (και οικοδέσποινα επί της ουσίας) Μπαρτσελόνα.
Ο Τραπ δεν χρειάστηκε, πάντως, να πιάσει τέσσερα. Είπε «όχι» στην εκτέλεση του Άαρον Ράμσεϊ, ο Σάντος Μπορέ ευστόχησε στο πέμπτο πέναλτι και έστειλε την Άιντραχτ στους επτά Europa ουρανούς.
Τα πέναλτι:
Ταβερνιέ (Ρέιντζερς): γκολ, 1-0
Λεντς (Άιντραχτ): γκολ, 1-1
Ντέιβις (Ρέιντζερς): γκολ, 2-1
Χρούστιτς (Άιντραχτ): γκολ, 2-2
Άρφιλντ (Ρέιντζερς): γκολ, 3-2
Καμάντα (Άιντραχτ): γκολ, 3-3
Ράμσεϊ (Ρέιντζερς): απόκρουση Τραπ, 3-3
Κόστιτς (Άιντραχτ): γκολ, 4-3
Ρουφ (Ρέιντζερς): γκολ, 4-4
Σάντος Μπορέ (Άιντραχτ): γκολ, 4-5
Άιντραχτ Φρανκφούρτης (Όλιβερ Γκλάσνερ): Τραπ – Τουρέ, Τούτα (59’ Χασέμπε), Ν’Ντικά (101’ Λεντς) – Κνάουφ, Σο (106’ Χρούστιτς), Ρόντε (90’ Γιάκιτς), Κόστιτς – Λίντστρεμ (70’ Χάουγκε), Καμάντα – Σάντος Μπορέ.
Ρέιντζερς (Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ): ΜακΓκρέγκορ – Ταβερνιέ, Γκόλντσον, Μπάσεϊ, Μπάρισιτς (117’ λ. τρ. Ρουφ) – Λάντστραμ, Τζακ (74’ Ντέιβις), Καμαρά (91’ Άρφιλντ) – Ράιτ (74’ Σακάλα – 117’ Ράμσεϊ), Αρίμπο (101’ Σαντς), Κεντ.