Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, έστειλε από τις ΗΠΑ σαφές μήνυμα ότι πρόγραμμα για αξιοποίηση των κυπριακών υδρογονανθράκων δεν μπορεί να είναι όμηρος της Τουρκίας.
Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ολοκλήρωσε την Παρασκευή την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στη διάρκεια της οποίας είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό Υπουργό Ενέργειας Δρα Ερνεστ Μονίζ και αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ έκανε σειρά ομιλιών σε δεξαμενές σκέψεις και είχε επαφές με μέλη του Κογκρέσου, το Εβραϊκό Λόμπι και παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Την Παρασκευή επισκέφθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ακολούθως είχε συναντήσεις με μέλη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της David Harris, με τα μέλη του New York Energy Forum καθώς επίσης με τον Διευθυντή του Global Energy GME Group.
Την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη είχε σειρά επαφών και συναντήσεων με οργανισμούς και εταιρείες που ασχολούνται με θέματα ενέργειας, δεξαμενές σκέψης που εδρεύουν στη Νέα Υόρκη, αξιωματούχους της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ομογενείς δημοσιογράφους και με αμερικανικά μέσα που ασχολούνται με ενεργειακά ζητήματα.
Κληθείς να κάνει μία αποτίμηση της επίσκεψής του, ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στη Νέα Υόρκη. Τόνισε ότι ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες με συγκεκριμένους στόχους για να ενημερώσει τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα για τις δραστηριότητες της Κύπρου σχετικά με την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.
«Είχαμε επαφές και με κρατικούς αξιωματούχους αλλά και με δεξαμενές σκέψης και με άλλες ομάδες που μπορεί να επηρεάσουν το πολιτικό σκηνικό και πρέπει να πω ότι οι στόχοι μας έχουν επιτευχθεί», τόνισε ο Υπουργός.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το γραφείο του Κυπριακού Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «η απόφαση πάρθηκε τον Ιανουάριο του 2013 από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΤ και ήτανε στα πλαίσια της ολικής περισυλλογής που προσπαθούμε να επιφέρουμε τώρα σε όλες τις δραστηριότητες μας και εντός Κύπρου αλλά και εκτός».
Σε σχετική ερώτηση αν πρόκειται να κλείσει και το Εμπορικό Γραφείο της Νέας Υόρκης που επίσης καλύπτει ΗΠΑ και Καναδά, ο Υπουργός ανέφερε ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.
«Απλά πρέπει να πω ότι κοιτάζουμε όλα τα θέματα των Αντιπροσωπειών μας στο εξωτερικό στην ολότητα τους για να δούμε πως ακριβώς έχουμε την υψηλότερη απόδοση από τον κόσμο που έχουμε και την επένδυση που κάνουμε στην κάθε χώρα».
Σε ερώτηση με ποιο τρόπο προτίθενται το υπουργείο κι ο ΚΟΤ να καλύψουν την προώθηση του κυπριακού τουρισμού στην αμερικανική αγορά, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η απόφαση του ΚΟΤ τον περασμένο Ιανουάριο είχε πρόθεση «να κάνει clustered τα γραφεία».
«Για παράδειγμα, τουλάχιστον αυτό που ξέρω για την Ευρώπη που είναι και οι κύριες μας αγορές είναι ότι θα εξυπηρετούνται οι διάφορες χώρες από κεντρικά γραφεία, κάπου. Η Φρανκφούρτη, για παράδειγμα, να εξυπηρετεί την κεντρική Ευρώπη. Τώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να το δούμε. Σας λέω είναι μια απόφαση που πάρθηκε τον Ιανουάριο, θα την κοιτάξουμε να δούμε πως είναι πρόθεση να καλυφθεί αυτή η απόφαση».
Τον Υπουργό συνόδευαν ο Πρέσβης Τάσος Τζιωνής και από το Γραφείο του ο Ι. Οικονομίδης Το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Λακκοτρύπης παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμή του η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ.
Την Πέμπτη το βράδυ, στο οίκημα της εταιρείας Marsh USA Inc. στο Μανχάταν ο κ. Λακκοτρύπης μίλησε ως επίσημος καλεσμένος τεσσάρων ομογενειακών οργανώσεων, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, του Κυπρο-αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου, της ΠΣΕΚΑ και της HABA ( Hellenic American Bankers Association).
Μέσα σε ένα ακροατήριο από ομογενείς αλλά και πολλούς Αμερικανούς αντιπροσώπους εταιρειών που ασχολούνται με θέματα ενέργειας, Αμερικανούς δημοσιογράφους καθώς και αντιπροσώπους της Εβραϊκής κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών ο Υπουργός μίλησε για τις ευκαιρίες και προκλήσεις σχετικά με τη έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Κύπρο και τις επιπτώσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στην ομιλία παρέστησαν επίσης ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Ν. Αιμιλίου, οι Γενικοί Πρόξενοι της Κύπρου και Ελλάδας κα Σοφιανού και κ. Ηλιόπουλος και μέλη των διπλωματικών αποστολών Κύπρου και Ελλάδας Ο Υπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στις επαφές του με την Αμερικανική Κυβέρνηση στη Ουάσιγκτον και με τον Αμερικανό ομόλογο του Ernest Moniz, και εξέφρασε τη πλήρη ικανοποίηση του από το βαθμό ενδιαφέροντος που έχει επιδειχθεί από τους συνομιλητές του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Η Κύπρος είπε έχει όραμα να καταστεί ενεργειακό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο και να συμβάλει στην γεωπολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Επισήμανε ότι η γεωγραφία η οποία αποτελούσε στο παρελθόν μειονέκτημα για τη Κύπρο τώρα είναι αυτή η οποία αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού και αποτελεί το κυριότερο πλεονέκτημα για την Κύπρο αυτή τη στιγμή. Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες συνεργασίας με την Ισραηλινή Κυβέρνηση στο τομέα της εκμετάλλευσης φυσικού αερίου.
Σε ερώτηση από το ακροατήριο αν οι εξελίξεις στη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου ή αν η Τουρκία δεν επιτρέψουν την υλοποίηση του προγράμματος εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάποιο σχέδιο Β’ για ανάκαμψη της οικονομίας της, ο Υπουργός απάντησε ότι δεν μπορεί να εξαρτάται η ανάκαμψη από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου αλλά η Κυπριακή Κυβέρνηση κάνει ότι δυνατό και αυτό που πρέπει, για ανάκαμψη της οικονομίας της, εστιάζοντας την προσοχή στη αναζωογόνηση του Τουρισμού και στην ενίσχυση του τομέα της παροχής υπηρεσιών .
Όσο αφορά τη Τουρκία τόνισε ότι η εκμετάλλευση φυσικού αερίου δεν συσχετίζεται με τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος που αναμένεται να αρχίσουν το προσεχή Οκτώβριο γιατί τότε θα ήταν ως να αφήναμε τη Κύπρο όμηρο της Τουρκίας για άλλα 39 χρόνια. Σε ένα ιδανικό κόσμο θα ήταν ευχής έργο να συνεργαζόμαστε με την Τουρκική αγορά των 70 εκατομμυρίων-είπε- αλλά η εμπειρία μας με τη Τουρκία δεν αφήνει περιθώριο καμίας εμπιστοσύνης προς τη χώρα αυτή. Υπογράμμισε ότι ενώ η επίλυση του Κυπριακού είναι ύψιστη προτεραιότητα για την Κυπριακή Κυβέρνηση και μακάρι αυτό να είναι ο καταλύτης για τη λύση, η Κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να προχωρήσει με το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης ανεξάρτητα της πορείας των συνομιλιών.
Επίσης ο Υπουργός Ενέργειας είχε την Πέμπτη το απόγευμα συνάντηση με τα μέλη του World Policy Institute τα οποία ενημέρωσε για το θέμα του φυσικού αερίου και αντάλλαξε απόψεις μαζί τους.