Συνολικά, 1.039 άνθρωποι «κρίθηκαν αθώοι» από τα κινεζικά δικαστήρια το 2015, δήλωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τσου Τσιάνγκ, παρουσιάζοντας την έκθεσή του ενώπιον της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, του νομοθετικού σώματος του καθεστώτος. Αντίθετα, 1,232 εκατομμύρια κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι, δηλαδή ένα ποσοστό καταδίκης 99,92%.
Το 2014, 778 άνθρωποι αθωώθηκαν ή απαλλάχθηκαν των κατηγοριών έναντι 1,184 εκατομμυρίου καταδικαστικών αποφάσεων.
Δικαστήρια καταδίκασαν περισσότερους από 1.419 ανθρώπους το 2015 με την κατηγορία της απειλής για την εθνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε τρομοκρατικές επιθέσεις και αποσχιστικές ενέργειες, σύμφωνα με την έκθεση, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τους 712 που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία και αποσχιστική δράση το 2014.
Το κινεζικό δικαστικό σύστημα αμαυρώνεται από καταχρήσεις, κυρίως όσον αφορά την απόσπαση ομολογιών από τους αστυνομικούς και τα δικαιώματα υπεράσπισης. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν μια δικαιοσύνη που τελεί υπό τον στενό έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), όπου οποιοσδήποτε ακτιβιστής παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου είναι βέβαιο ότι θα κριθεί ένοχος.
Η κοινή γνώμη έχει καταγγείλει τα τελευταία χρόνια αριθμό δικαστικών λαθών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δικαστήρια ακύρωσαν θανατικές καταδίκες.
Τον Φεβρουάριο, πέντε άνδρες που κατηγορούνταν για φόνο και κρατούνταν επί 20 και πλέον χρόνια, απαλλάχθηκαν των κατηγοριών.
Τα δικαστήρια «διόρθωσαν» 1.357 ετυμηγορίες το 2015, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία διευκρινίζει μόνο τρεις υποθέσεις μεταξύ αυτών.
Η Κίνα «πρέπει να διδαχθεί» από αυτές τις υποθέσεις, εξηγεί ο Τσου. Το δικαστικό σύστημα πρέπει «να βελτιώσει τους μηχανισμούς που πιθανόν παρακωλύουν την απονομή δικαιοσύνης το συντομότερο».
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει «ένα κράτος δικαίου με κινεζικά χαρακτηριστικά» και να προσπαθήσει να περιορίσει την επιρροή των τοπικών αρχών επί των δικαστηρίων.