Tη δυνατότητα η Τουρκία να εξοπλίσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Bayraktar TB2, με βρετανικούς πυραύλους, αποκάλυψε ο Guardian, υπογραμμίζοντας τη ζωτικής σημασίας βοήθεια της Βρετανάις στη γείτονο χώρα. .
“Η ζωτικής σημασίας βοήθεια από ένα εργοστάσιο στο Μπράιτον βοήθησε την Τουρκία να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος χρήστης εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον κόσμο”, γράφει η βρετανική εφημερίδα.
Τα τουρκικά UAV Bayraktar TB2 χρησιμοποιήθηκαν στις τρεις επιχειρήσεις της Άγκυρας μέχρι σήμερα εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων στη Συρία και ευθύνονται για τη δολοφονία 449 ατόμων!
Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσουν «πέντε τρομοκράτες του ΡΚΚ» ,όπως τους αποκαλεί το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, στα σύνορα με το Ιράκ αυτό το μήνα.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 κατασκευάζονται από τουρκική εταιρεία, αλλά ο εξοπλισμός τους δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη βοήθεια της βρετανικής εταιρείας EDO MBM Technology, που βρίσκεται στα περίχωρα του Μπράιτον. Η εταιρεία βοήθησε την Άγκυρα με τους φορείς εκτόξευσης των πυραύλων.
“Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας διαχειρίζονται ένα στόλο 86 οπλισμένων TB2 και η χώρα είναι ένας ταχέως αναδυόμενος παίκτης στην παγκόσμια χρήση drones παγκοσμίως, τομέας στον οποίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ και, σε μικρότερο βαθμό, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ”, γράφει ο Guardian.
Ο Chris Cole, διευθυντής του Drone Wars UK, δήλωσε: “Αυτό που βλέπουμε είναι χώρες όπως η Τουρκία να γίνeται ένας σημαντικός παίκτης στη χρήση drones, όπως και οι ΗΠΑ, με στοχοθετημένες δολοφονία εκτός των δικών της συνόρων”.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι για να κατορθώσει η Τουρκία να εξοπλίσει τα uav της είχε σημαντική βοήθεια από την βρετανική EDO MBM. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον γι΄ αυτή την εταιρεία:
Η EDO MBM ανήκει στην αμερικανική εταιρεία L3 Harris, η οποία είναι πολύ πιθανό να τοποθετήσει το νέο σύστημα αυτοπροστασίας στα αναβαθμισμένα ελληνικά F-16! Όπως έχουμε γράψει η αμερικανική αεροπορία έχει προειδοποιήσει την Ελλάδα, ότι το νέο ραντάρ που θα τοποθετήσει η Lockheed Martin στα ελληνικά F-16 δεν μπορεί να συνεργαστεί με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS! Μόνη λύση φαίνεται να ΄ναι η αντικατάσταση του και το σύστημα αυτοπροστασίας της HARRIS έχει προταθεί!