Δεν σταματά ο καταιγισμός θετικών σχολίων και εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία, το τελευταίο διάστημα(!). Σε αυτά τα πλαίσια της αισιοδοξίας κυμαίνονται και οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs στην τελευταία έκθεση της που συνδέει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των εταίρων μας και κυρίως την τήρηση των δεσμεύσεων προς τους δανειστές.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. Αν αυτό συμβεί, τότε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι κατά 30% υψηλότερο με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, χωρίς να αποκλείεται το ποσοστό αυτό να ανέλθει ακόμα και στο 40%! Ενώ ανάλογη θα είναι και η μείωση του χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ.
Οι αναλυτές του οίκου ωστόσο διευκρινίζουν πως η περαιτέρω στήριξη και χρηματοδότηση της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της Τρόικας, αφού αυτή θα παρακολουθεί την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την τήρηση των δεσμεύσεων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μόνο αν το θέλει η Τρόικα η Ελλάδα μπορεί να ξαναχρεοκοπήσει»!
Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, με βάση το συμφωνημένο πλάνο αναχρηματοδότησης της Ελλάδας, ο επίσημος τομέας (κρατικές τράπεζες των εταίρων μας) θα κατέχει το 80% του ελληνικού χρέους έως το 2016. Επίσης, μέχρι το 2020, η χώρα μας θα πρέπει να εξοφλήσει περί τα 15 δισ. έντοκα γραμμάτια, περί τα 60 δισ. που επί της ουσίας ελέγχει τη διακράτησή τους η Τρόικα, και περί τα 10 δισ. εγγυήσεις ή ομόλογα διεθνούς δικαίου.
Εάν η Τρόικα εμφανιστεί πρόθυμη να συνεχίσει την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους που διακρατά, τότε η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει είναι πολύ μικρή. Επί της ουσίας, η συνέχιση της ελληνικής χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της Ελλάδας τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στις σχέσεις της με την Τρόικα.
Μικρότερο καλάθι κρατά πάντως η Moody’s η οποία στην αντίστοιχη έκθεση της για τη φετινή χρονιά ανεβάζει στο 6,9% το ποσοστό της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2012 και στο 24% το ποσοστό της ανεργίας ενώ δεν αποκλείει νέα μείωση μισθών στην Ελλάδα.
Η Moody’s εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και το 2013 για πέμπτη συνεχή χρονιά, ωστόσο δεν προχωρά σε αλλαγή της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, αφήνοντας το αποκαλούμενο «country ceiling» της Ελλάδας στη βαθμίδα Caa2.