Η αλματώδης πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσε να απειλήσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, όπως προκύπτει από έρευνα της «Goldman Sachs».
Με την αμέριστη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας, θα αυτοματοποιηθεί το ένα τέταρτο της εργασίας σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Ιndependent».
Όπως εξηγεί ο επενδυτικός κολοσσός, ορισμένα «δημιουργικά» συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το «ChatGPT», μπορούν να δημιουργήσουν περιεχόμενο που δεν διαφέρει από την ανθρώπινη παραγωγή, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει κατά πολύ την παραγωγικότητα, ενισχύοντας το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% μέσα σε μία δεκαετία. Κάτι που θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.
Με βάση τα πορίσματα της έρευνας, όπως σχολιάζει το BBC, η προηγμένη τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει «μεγάλη αναστάτωση» στην αγορά εργασίας, τρίζοντας την… καρέκλα 300 εκατομμυρίων εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.
Ο κίνδυνος του αυτοματισμού θα πλήξει κυρίως το προσωπικό μεγάλων οικονομιών, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, Τζόζεφ Μπρίγκες και Ντεβές Κοντνάνι.
Τα επαγγέλματα που θα κινδυνεύσουν περισσότεροι είναι οι δικηγόροι και όσοι ανήκουν στο διοικητικό προσωπικό.
Ένα 30% που εργάζεται σε εξωτερικούς χώρους δεν «κινδυνεύει» από την τεχνητή νοημοσύνη, αν και η δουλειά του μπορεί να επηρεαστεί από άλλες μορφές αυτοματισμού.
Ωστόσο, περίπου το 7% των Aμερικανών βρίσκονται σε θέσεις εργασίας όπου τουλάχιστον το 50% των καθηκόντων τους θα μπορούσαν να εκτελεστούν από την τεχνητή νοημοσύνη και πιθανότατα κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους.
Η Goldman Sachs δήλωσε ότι η έρευνά της έδειξε παρόμοιο αντίκτυπο και στην Ευρώπη.