Στα προβλήματα που προκαλεί στις κυπριακές επιχειρήσεις η αβεβαιότητα γύρω από τραπεζικό τοπίο της χώρας αναφέρεται ανταπόκριση των Financial Times.
Το δημοσίευμα αρχίζει με την οργισμένη προειδοποίηση ενός Κύπριου επιχειρηματία ότι αν συνεχιστεί η «αδράνεια» των αρχών ως προς τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, θα προκληθεί «παράλυση των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας και ακόμα βαθύτερη ύφεση».
Η βρετανική οικονομική εφημερίδα εντοπίζει τους λόγους του εκνευρισμού των επιχειρηματιών στους περιορισμούς της κίνησης των τραπεζικών κεφαλαίων και στην καθυστέρηση στη διαδικασία αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου, την οποία αποδίδει σε «διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης, της κεντρικής τράπεζας και των διεθνών πιστωτών». Όπως σημειώνεται, οι μεταρρυθμίσεις δεν αναμένονται πριν από το Σεπτέμβριο λόγω της αναμενόμενης δημοσιοποίησης της έκθεσης της KPMG για την αποτίμηση της Τράπεζας Κύπρου τον Ιούλιο και του Αυγούστου των διακοπών που μεσολαβεί.
Ο Μιχάλης Αντωνίου από την ΟΕΒ δηλώνει στην εφημερίδα ότι η αβεβαιότητα γύρω από την Τράπεζα Κύπρου στραγγαλίζει την οικονομία, καθώς οι επιχειρηματίες δεν έχουν πρόσβαση σε περισσότερο από το 10% των καταθέσεών τους και δεν μπορούν να διαπραγματευτούν δάνεια.
Στρέφοντας την προσοχή της στην προοπτική για την κυπριακή οικονομία γενικότερα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως οι οικονομολόγοι στο νησί είναι πιο απαισιόδοξοι από το ΔΝΤ που έχει προβλέψει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 8% φέτος και ακόμα 5% το 2014. Υπενθυμίζεται επίσης η πρόσφατη νέα υποβάθμιση από τον οίκο Fitch και η προειδοποίηση για φυγή κεφαλαίων σε περίπτωση πρώιμης άρσης των ελέγχων κεφαλαίων. Αν και σημειώνεται ότι ορισμένοι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, το δημοσίευμα αναφέρει πως επιχειρηματίες παραπονιούνται για έλλειψη σαφήνειας.
Το δημοσίευμα μεταφέρει επίσης το αίσθημα ανασφάλειας των καταθετών που κάνουν καθημερινά τη διαδρομή μέχρι τα μηχανήματα αναλήψεων. Επικαλούμενη στοιχεία από την ΕΚΤ η εφημερίδα αναφέρει πως οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις κυπριακές τράπεζες μειώθηκαν κατά 7,3% τον Απρίλιο στα 41,3 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά από μια πτώση της τάξης του 4% το Μάρτιο.
Παρόλα αυτά, καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times, αν και υπάρχει λιγότερο ρευστό στις κυπριακές τσέπες ορισμένες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να ευδοκιμούν.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά το παράδειγμα εταιρείας που έχει υπό την ιδιοκτησία της πισίνες στη Λευκωσία. Για λόγους οικονομίας στα καύσιμα, περισσότεροι κάτοικοι της πρωτεύουσας επιλέγουν αυτή τη λύση αντί για τις παραλίες του νησιού.