Δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «Τα απλήρωτα δάνεια πολιτικών αναδεικνύουν την οικονομική πρόκληση για την Κύπρο» κάνει εκτενή αναφορά στα εκκρεμή δάνεια Κύπριων βουλευτών.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η λίστα που είχε ζητηθεί από την Κεντρική Τράπεζα διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα στα μέσα ενημέρωσης, αποκαλύπτοντας μη εξυπηρετούμενα δάνεια 13 βουλευτών συνολικού ύψους 35,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως σχολιάζεται, η διαρροή, που προκάλεσε αναταραχή στο νησί, έρχεται σε μια στιγμή που το ΔΝΤ παρακρατεί τη νεότερη δόση του πακέτου διάσωσης μετά την άρνηση των πολιτικών να εισαγάγουν νόμους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
«Χωρίς τη νομοθεσία σε ισχύ νιώθουμε σαν να κραδαίνουμε ένα σφυρί από ζαχαρωτά όταν αντιμετωπίζουμε οφειλέτες», δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν. Σημειώνεται ότι 500 μέλη προσωπικού της τράπεζας εργάζονται στο τμήμα αναδιάρθρωσης και ανακτήσεων δανείων για να αντιμετωπίσουν τα επισφαλή δάνεια συνολικού ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με σχεδόν τα 2/3 του ΑΕΠ της χώρας.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι τραπεζίτες προειδοποιούν πως χωρίς τον νόμο θα χρειάζονταν έως και δέκα χρόνια να αντιμετωπιστούν τα «κακά» δάνεια, αφήνοντας τους Κύπριους χωρίς πίστωση και επενδύσεις. Το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χαρακτηρίζεται «τεράστιο».
Παράλληλα ο κ. Χούρικαν αρνείται την κατηγορία ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιούσαν τη νομοθεσία για να διώξουν ευάλωτους Κύπριους από τις οικίες τους. «Σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόθεσή μας να πραγματοποιήσουμε μαζικές εκποιήσεις σπιτιών καθημερινών ανθρώπων. Αυτό δε θα ήταν προς το συμφέρον της τράπεζας ή της κοινωνίας», είναι η δήλωση του κ. Χούρικαν, ο οποίος προσθέτει ότι «χρειάζεται να σπάσουν» οι δεσμοί μεταξύ επιχειρήσεων, πολιτικών και τραπεζών στην Κύπρο.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα κάνει σύντομη αναφορά στις εξελίξεις γύρω από το πρόσωπο της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, στην κατάρρευση της Λαϊκής και στη συνεπακόλουθη επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δηλώνει ότι υπήρχε μία συνειδητή προσπάθεια να δοκιμαστεί ένα κούρεμα επί καταθετών και κεφαλαιακοί έλεγχοι σε μία μη-συστημική χώρα. «Το ΔΝΤ και η Γερμανία ήταν ιδιαιτέρως πρόθυμοι», λέει ο κ. Σαρρής, ο οποίος σχολιάζει ότι όλο αυτό αποδεικνύεται «ένα ακριβό πείραμα».
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως μία συνέπεια των κουρεμάτων είναι πως κάποιοι Κύπριοι είναι απρόθυμοι να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ακόμα και αν δύνανται να το κάνουν. «Υπάρχουν οφειλέτες που περιμένουν να δουν αν η νομοθεσία θα εφαρμοστεί πριν αποφασίσουν αν θα πληρώσουν ή αν θα αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους», λέει ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριος Κληρίδης.
Τέλος, ο πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Αντώνης Έλληνας εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο νόμος περί εκποιήσεων θα εφαρμοστεί έως τις αρχές Απριλίου, όπως είναι η εκτίμηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. «Γιατί να βιαστούν οι πολιτικοί να εισαγάγουν τη νομοθεσία όταν η Κύπρος δε χρειάζεται άμεσα χρήματα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ; Η κυβέρνηση έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα που θα της επέτρεπε να αυτοχρηματοδοτείται τουλάχιστον για τους επόμενους λίγους μήνες», παρατηρεί ο κ. Έλληνας.