Το εμπιστευτικό υπόμνημα ενόψει της συνόδου του Eurogroup, που αποκαλύπτουν οι Financial Times, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εγκριθεί από την Κομισιόν ή κράτη μέλη της ευρωζώνης, φέρει το χαρακτηρισμό «αυστηρά εμπιστευτικό» και διανεμήθηκε σε αξιωματούχους της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα.
Προβλέπεται η επιβολή ζημιάς στους ανασφάλιστους καταθέτες των τραπεζών της χώρας και σε κατόχους κρατικών ομολόγων, η συμμετοχή, δηλαδή, επενδυτών και καταθετών στην οικονομική διάσωση της Κύπρου μαζί με τη δραστική συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα .
Το υπόμνημα προειδοποιεί ότι «οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή την επιλογή είναι σημαντικοί», συμπεριλαμβανομένου του ανανεωμένου ρίσκου διάδοσης της κρίσης στις χρηματαγορές της ευρωζώνης και πρώιμης κατάρρευσης του κυπριακού τραπεζικού τομέα.
Σκοπός της συγκεκριμένης πρότασης είναι να καταστεί το κυπριακό χρέος πιο βιώσιμο, μειώνοντας το ποσό της διάσωσης κατά 2/3, από 16,7 σε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τον τρόπο αυτό το χρέος της Κύπρου θα ανερχόταν σε 77% του ΑΕΠ αντί του 140% που θα ισχύσει στο σενάριο της πλήρους διάσωσης.
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι με τη συμπερίληψη των ανασφάλιστων καταθετών στη διάσωση θα επιτυγχανόταν η συμμετοχή περισσότερων ξένων επενδυτών, ιδίως από τη Ρωσία., καθώς, Ρώσοι καταθέτες, σύμφωνα με τους FT, έχουν χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως φορολογικό παράδεισο τα τελευταία χρόνια.
Προσφέρονται δύο ακόμα επιλογές. Μια πιο μετριοπαθής αναφέρεται σε συμμετοχή στη διάσωση μικρότερων ομολογιούχων αλλά όχι καταθετών, με στόχο τη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στο μισό σε μια περίοδο δεκαετίας. Η πρόταση αυτή περιέχει επίσης αύξηση του φόρου για τις επιχειρήσεις στο 12,5% (από το σημερινό 10%) και αύξηση του φόρου παρακράτησης επί κεφαλαιακών κερδών στο 28%. Παράλληλα προβλέπεται η προσπάθεια παράτασης του χρόνου ωρίμανσης του δανείου των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που χορήγησε στην Κύπρο η Ρωσία πέρυσι.
Η τρίτη εναλλακτική της πλήρους διάσωσης επιλογή είναι να επιτραπεί στην Κύπρο να πουλήσει τις μετοχές των τραπεζών που περνούν στο κράτος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όταν επιτραπεί στο ταμείο διάσωσης να παρέχει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση για τράπεζες.