Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα υποστεί ένα σημαντικό σοκ αν η Ελλάδα βγει εκτός ευρώ, αλλά είναι απίθανο το “Grexit” να προκαλέσει είτε μια συστημική κρίση, όπως αυτή του 2012, είτε μια άμεση έξοδος άλλου κράτους μέλους.
Ταυτόχρονα, ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι έχει περιοριστεί ο άμεσος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα με τους επίσημους πιστωτές της χώρας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Fitch, η αδιάλλακτη στάση που τήρησαν οι δύο πλευρές πριν από τη συμφωνία υπογραμμίζει την πιθανότητα μιας λανθασμένης πολιτικής στο μέλλον.
Το “Grexit” δεν αποτελεί βασικό μας σενάριο, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο, όπως σημειώνει, καθώς οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται σε περαιτέρω λεπτομέρειες και η ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει την εγχώρια στήριξη στη συμφωνία που εξασφάλισε.
Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη έχει αναπτύξει πλέον μηχανισμούς για πρόληψη της χρεοκοπίας ενός κράτους μέλους της και για αντιμετώπιση της μετάδοσης της κρίσης από ένα κράτος μέλος σε άλλο, σημειώνοντας παράλληλα πως οι ανησυχίες σήμερα σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα άλλων κρατών μελών της Ευρωζώνης είναι λιγότερες σε σχέση με το 2012.
Επισημαίνει, ωστόσο, ότι είναι απίθανο το “Grexit” να δημιουργήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση προς την κατεύθυνση διάλυσης της Ευρωζώνης.
Αναφέρει επίσης ότι το “Grexit” θα μπορούσε να προκαλέσει μια στάση πληρωμών σε τουλάχιστο ένα μέρος των υποχρεώσεων της Ελλάδας σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους της.
Τέλος, ο Fitch σημειώνει ότι ο αντίκτυπος στις ξένες τράπεζες θα είναι περιορισμένος επειδή έχουν ήδη απορροφήσει τις ζημιές από το ελληνικό PSI του 2012 και από τότε έχουν μειώσει τον ελληνική κίνδυνο στα χαρτοφυλάκια τους, ενώ προσθέτει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι αντιδράσεις της αγοράς.