Αποκαλυπτικό το δημοσίευμα των έγκριτων Financial Times ξετυλίγει όλα τα σενάρια για ένα … δεδομένο. Ότι η «σωτηρία» της Κύπρου αργεί… Τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες οι υπογραφές δεν αναμένεται να μπουν.
Η καθυστέρηση «γνωμάτευσης» από την Pimco για το ακριβές ποσό στήριξης των τραπεζών, αναφέρει η εφημερίδα, είναι το βασικό επιχείρημα που επικαλείται για την καθυστέρηση η κυπριακή κυβέρνηση.
Αξιωματούχοι, όμως, που δεν κατονομάζονται λένε στην εφημερίδα ότι πίσω από αυτό κρύβονται έριδες και διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών. Το ΔΝΤ προβάλλει ότι πρέπει να να προηγηθεί της συμφωνίας σημαντική διαγραφή μέρους του κυπριακού χρέους . Η Γερμανία φέρεται να μην είναι επαρκώς ικανοποιημένη με τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το ξέπλυμα βρώμικου ρωσικού χρήματος που επιμένει να καταγγέλλει το Βερολίνο. Επίσης, η Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι ευρωπαίοι, φαίνεται ότι πλέον αντιμετωπίζουν τον Δημήτρη Χριστόφια ως πρόεδρο με ημερομηνία λήξης και περιμένουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου και τη νέα ηγεσία της χώρας.
Κατά τους Financial Times, ο κίνδυνος η χώρα να μην έχει ρευστότητα τους επόμενους δύο μήνες για να ανταποκριθεί στις εσωτερικές της υποχρεώσεις, έχει απομακρυνθεί. Η Λευκωσία θα δοκιμαστεί στο έπακρο αλλά η χρήση αποθεματικής ρευστότητας και η επίδειξη προθυμίας από τη Ρωσία να καθυστερήσει η αποπληρωμή του δανείου των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποσοβούν τον κίνδυνο.
Αξιωματούχος της Ε.Ε. δηλώνει επίσης ότι χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες απορρίπτει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δεν θα υπάρξει πρόγραμμα διάσωσης. Διαπραγματευτές που αναζητούν ένα συμβιβασμό λένε ότι πιστεύουν πως οι ιδιωτικοποιήσεις σε συνδυασμό με μια πιο περιορισμένη ζημιά για τραπεζικούς πιστωτές ίσως επαρκούν για να έρθει το κυπριακό χρέος σε βιώσιμο επίπεδο, αλλά το Βερολίνο αναμένεται να πιέσει για ευρύτερες επιλογές από την τρόικα.