Αφιερωμένο στην Κύπρο είναι το σημερινό κύριο άρθρο της εφημερίδας Financial Times, με τίτλο «Η Κύπρος προχωρά».
Η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρεται στην οριστικοποίηση των όρων που διέπουν τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου, κάνοντας λόγο για απομάκρυνση ενός εμποδίου στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Ζωτικής σημασίας βήματα για έξοδο από την πιστωτική κρίση που «στραγγαλίζει» την οικονομία χαρακτηρίζονται επίσης η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και η έξοδός της από το καθεστώς εξυγίανσης.
Κατά την εφημερίδα, διαδοχικοί ηγέτες στην Κύπρο έκαναν την κρίση χειρότερη αναβάλλοντας την αναπόφευκτη αντιμετώπιση της πραγματικότητας, ενώ και αυτή τη φορά η κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να επιτύχει μικρότερες απώλειες για τις καταθέσεις. Ωστόσο, θεωρεί πως οι πιστωτές της τρόικας είχαν δίκαιο να απαιτήσουν επαρκείς ζημιές για τους καταθέτες ώστε να δημιουργηθεί σταθερή κεφαλαιακή βάση για την τράπεζα.
«Παρά το τι μπορεί να σκέφτονταν οι πολιτικοί της, η εξέλιξη είναι προς το συμφέρον της Κύπρου. Το επαρκές κεφάλαιο είναι η σιγουρότερη οδός επιστροφής στη χρηματοδότηση από τις αγορές για τον τραυματισμένο κυπριακό τραπεζικό τομέα», αναφέρει το άρθρο. Προσθέτει ότι οι καλύτερες προοπτικές χρηματοδότησης θα επιτρέψουν στην Τράπεζα Κύπρου να παίξει καλύτερα το ρόλο της στη στήριξη της οικονομίας.
Στη συνέχεια η εφημερίδα απευθύνει προειδοποίηση κατά της διατήρησης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Όσο συνεχίζονται, ο ρόλος της τράπεζας στη στήριξη της οικονομίας θα περιορίζεται. «Η ανάγκη να διατηρηθεί εντός διαχειρίσιμων επιπέδων η φυγή κεφαλαίων είναι κατανοητή. Αλλά τα μέτρα που έχουν υιοθετήσει η τρόικα και η Λευκωσία για να εμποδίσουν την έξοδο χρημάτων από τη χώρα έχουν επίσης πατήσει υπερβολικό φρένο στην κυκλοφορία χρήματος εντός της εθνικής οικονομίας», παρατηρούν οι Financial Times.
Προσθέτουν ότι όσο υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση από τις καταθέσεις, δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν οι μεταφορές χρήματος μεταξύ Κυπρίων καταθετών, καθώς και ότι πρέπει να επιτραπεί η μεταφορά καταθέσεων που επιστρέφουν στο νησί προς άλλους τοπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. «Όσο συντομότερα σηκωθεί από το έδαφος η εσωτερική οικονομία, τόσο συντομότερα θα υποχωρήσει η απειλή της φυγής κεφαλαίου», καταλήγει το άρθρο.