Υπό καθεστώς εποπτείας μπαίνει η Κυπριακή οικονομία. Οι αμφιβολίες των ευρωπαίων εταίρων και, κυρίως, του ΔΝΤ για το κατά πόσο η κυπριακή κυβέρνηση πράξει τα δέοντα για να καταστεί το χρέος βιώσιμο με τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται, οδηγούν στην κατ’ ουσία εποπτεία.
Τα χρονοδιαγράμματα που ετέθησαν επί τάπητος στο χθεσινοβραδινό Eurogroup, αφορούν άμεσους και μεσοπρόθεσμους στόχους. Το πρώτο αφορά στα προαπαιτούμενα έως το τέλος Δεκεμβρίου, με τα 20 νομοσχέδια, που όπως ορίζει η κατ αρχήν συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας, πρέπει να έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση. Ανάμεσά τους και νομοσχέδιο που το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος. Θα πρέπει στο νομοσχέδιο να ενισχυθούν τα μέτρα καταπολέμησής του και να ορίζεται η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών.
Το δεύτερο χρονοδιάγραμμα αφορά όσα θα πρέπει να γίνουν έως το 2016.
Το θέμα που κυριάρχησε όπως ήταν αναμενόμενο ήταν το κατά πόσο είναι βιώσιμο το κυπριακό χρέος, το οποίο θα καθορίζεται στο 120% του κυπριακού ΑΕΠ. Το συνολικό ποσό που κατά την εκτίμηση του ΔΝΤ θα χρειαστεί για να καλυφθούν οι δημοσιονομικές ανάγκες και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών , φτάνει τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό που με τα υφιστάμενα δεδομένα, καθιστά το χρέος μη βιώσιμο.
Συνεπώς, τίθεται εν αμφιβόλω η συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς βάσει καταστατικού μπορεί να συμμετάσχει στο μνημόνιο δανειοδότησης μόνο εφόσον το χρέος είναι βιώσιμο. Στο τραπέζι του Eurogroup συζητήθηκαν δύο εναλλακτικές επιλογές. Η πλέον αυτονόητη, να βρεθεί φόρμουλα που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και η δεύτερη επιλογή να υπάρξει και δεύτερο μνημόνιο , στο οποίο το ΔΝΤ θα κάνει τα «στραβά μάτια» έως ότου βρεθεί λύση για βιωσιμότητα του χρέους.