Ένα άτομο εντοπίστηκε μέσα στην αριστερή πλευρά της πρύμνης του πλοίου Euroferry Olympia από διασώστες στην ΕΜΑΚ.
Σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση πρόκειται για έναν 21χρονο Λευκορώσο ο οποίος ήδη αποβιβάστηκε σε σκάφος και αναμένεται να δώσει πληροφορίες για τυχόν και άλλα άτομα που πιθανόν βρίσκονται επί του πλοίου.
Ο ίδιος φέρεται να ανέβηκε μόνος του στο κατάστρωμα και από εκεί τα συνεργεία τον κατέβασαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία του.
Την είδηση επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα«» ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης τονίζοντας ότι αναμένεται να γίνει ταυτοποίηση του. Ο επιβάτης αναμένεται να δώσει πληροφορίες και για τους υπόλοιπους αγνοούμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο διασωθείς φέρεται να είπε: «Κατάφερα να κατέβω στο κάτω μέρος του πλοίου. Ήμουν στην καμπίνα μου. Μετά από ώρες βγήκες. Πήγα στο κάτω ντεκ. Άκουγα φωνές. Δεν είδα άλλους».
Κατσαφάδος στο iefimerida: Οι προσπάθειες δεν θα σταματήσουν παρά τις δύσκολες συνθήκες
«Οι έρευνες των ειδικών δια σωστικών ομάδων συνεχίζονται. Μετά τους δυο επιβάτες που εντόπισαν και διέσωσαν τα στελέχη της ΕΜΑΚ , βρέθηκε ζωντανός και ένας ακόμη εκ των επιβατών, Λιθουανικής καταγωγής και περιμένουμε να γίνει ταυτοποίηση. Οι προσπάθειες των ειδικών ομάδων δεν θα σταματήσουν παρά τις δύσκολες συνθήκες που επιχειρούν», δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Κωστας Κατσαφαδος.
Euroferry Olympia: Τρεις έχουν διασωθεί, 11 αγνοοούμενοι στο φλεγόμενο πλοίο
Υπενθυμίζεται ότι προχθές μέλη της ΕΜΑΚ κατάφεραν να διασώσουν από το φλεγόμενο πλοίο άλλα δύο άτομα, έναν Βούλγαρο και έναν άνδρα αφγανικής καταγωγής. Ο 65χρονος Βουλγαρικής καταγωγής νοσηλεύτεται διασωληνωμένος καθώς παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς.
Στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Μέχρι την τελευταία διάσωση σήμερα αγνοούνταν 12 άτομα, ανάμεσα στα οποία τρεις Έλληνες. Πλέον οι αγνοούμενοι είναι 11.
Το πλοίο έχει ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο στο βόρεια της Κέρκυρας ενώ και σήμερα γίνονται ρίψεις νερού σε περιφερειακά σημεία του πλοίου και όχι στο εσωτερικό του, προκειμένου να επιτευχθεί ψύξη αλλά και να μην διαταραχθεί η ευστάθειά του.
Εστίες καπνού εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό του πλοίου, ενώ και σήμερα συνεχίζονται οι ρίψεις νερού από ρυμουλκά και πυροσβεστικά πλοιάρια.
Εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα επιχείρηση από ειδική ομάδα επί του πλοίου για τον εντοπισμό των υπολοίπων 11 αγνοουμένων αν το θερμικό και τοξικό φορτίο πέσει.
Η μετακίνηση του πλοίου στο συγκεκριμένο σημείο κρίθηκε αναγκαία λόγω αλλαγής των καιρικών συνθηκών στη θαλάσσια περιοχή αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνεύει να παρασυρθεί και να προσαράξει στα αβαθή ή να σε προσκρούσει επάνω σε κάποιο άλλο πλοίο.
Περιμετρικά του πλοίου βρίσκονται πέντε ρυμουλκά, πλοιάριο της Πυροσβεστικής και δύο πλωτά του Λιμενικού. Επίσης επιχειρεί ελικόπτερο.
Σημειώνεται ότι κλιμάκιο της “Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ)” έχει ήδη μεταβεί στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, για να διεξάγει τεχνική διερεύνηση για τον εντοπισμό των αιτιών και συνθηκών που οδήγησαν στην πρόκληση του ναυτικού ατυχήματος της πυρκαγιάς, σε συνεργασία με την ομότιμη ιταλική Αρχή DIGIFEMA. (DIGIFEMA: Direzione Generale Investigazioni Ferroviarie e Marittime).
Η δυσκολία στην επιχείριση διάσωσης στο φλεγόμενο πλοίο
Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της ομάδας ΕΜΑΚ που επιχειρεί στο σημείο, κ. Μήτσης περιέγραψε στον ΣΚΑΪ πως το υψηλό θερμικό φορτίο στο εσωτερικό του πλοίου και η εκπομπή επικίνδυνων αερίων δυσχεραίνει το έργο της ΕΜΑΚ. «Όταν φτάνουμε κοντά, πέρα από την υψηλή θερμοκρασία, η μυρωδιά από τις εκπομπές αερίων ήταν ανυπόφορη», δήλωσε.
Τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα του αυτή τη στιγμή είναι ο χρόνος παραμονής στο πλοίο. «Δεν μπορούμε να μένουμε για 10-15 λεπτά. Αν πέσει το θερμικό φορτίο και περιοριστεί η τοξικότητα των αερίων, θα μπορέσουμε να πλησιάσουμε, να κάνουμε διανοίξεις», επισήμανε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, η θερμοκρασία στο εσωτερικού του πλοίου αγγίζει τους 2.000 βαθμούς.