Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του ομίλου της Eurobank Χρήστος Μεγάλος χαρακτήρισε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για έξοδο της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, προς τη σωστή κατεύθυνση και πολύ θετική, , σημειώνοντας ότι αυτή η ενέργεια “θα δώσει τη δυνατότητα να ακολουθήσουν κάποιες άλλες κινήσεις από τράπεζες”.
Ο κ. Μεγάλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Λευκωσία επεσήμανε,“Τα μηνύματα που φθάνουν είναι πολύ θετικά” και “είναι πολύ πιθανό, αν τα πράγματα είναι ήρεμα, να εκπλαγούμε θετικά” σε σχέση με το ύψος του επιτοκίου δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την έξοδο της στις αγορές.
Ο Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος του ομίλου Φωκίων Καραβίας είπε ότι η έξοδος της Κύπρου στις αγορές “θα δώσει το μήνυμα ότι τα διεθνή κεφάλαια εμπιστεύονται την κυπριακή οικονομία” και σημείωσε ότι “τα οφέλη θα είναι πολλαπλά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα στην κυπριακή οικονομία”.
“Ο χρόνος που κατάφεραν να επιστρέψουν στις αγορές τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος είναι χρόνος ρεκόρ για οικονομίες που έχουν περάσει μέσα από τόση μεγάλη πίεση και που είχαμε δραματικά γεγονότα (κούρεμα ελληνικών ομολόγων και κούρεμα καταθέσεων”, επισήμανε ο κ. Καραβίας.
Από την πλευρά του ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Eurobank Cyprus Μιχάλης Λούης τόνισε ότι ο δρόμος που ακολουθεί η Κύπρος “είναι μονόδρομος, αλλά με επιμονή, υπομονή και με προσήλωση στους στόχους είναι σίγουρο” ότι το 2014 θα είναι η τελευταία χρονιά που η οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση και το 2015 θα επανέλθει η ανάπτυξη,
“Δεν επιτρέπεται να εφησυχάζουμε. Οι τέσσερις θετικές αξιολογήσεις από την Τρόικα πρέπει να ακολουθηθούν και από άλλες τέσσερις θετικές για να δούμε σημαντικές αναβαθμίσεις” από τους οίκους αξιολογήσεις, επισήμανε ο κ. Λούης.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank Τάσος Αναστασάτος τόνισε ότι “οι κυπριακές αρχές έχουν καταφέρει να κερδίσουν για τον εαυτό τους ένα υψηλό προφίλ αξιοπιστίας, μέσω της υπεραπόδοσης έναντι των δημοσιονομικών στόχων”, που τέθηκαν στο κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής και επισήμανε ότι παρά τις προκλήσεις που “είναι σημαντικές, το δυναμικό της κυπριακής οικονομίας στο μακροχρόνιο διάστημα είναι θετικό και αυτό είναι σημαντικό”.
Το βασικό θέμα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι “η γρήγορη πρόοδος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, δεδομένου ότι αυτό είναι η κυριότερη ατμομηχανή προσέλκυσης επενδύσεων στην οικονομία”, ανέφερε και σημείωσε την ανάγκη “οι κυπριακές αρχές να επιδείξουν μια ιδιοκτησία στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”, πέρα από αυτών που συμφώνησαν με την Τρόικα και “να συμφωνήσουν σε ένα όραμα για το αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας τα επόμενα χρόνια”.
Επιπλέον, τόνισε ότι “πρέπει να επιτευχθεί μια συναίνεση στο πολιτικό σύστημα αναφορικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μεταξύ 2015 και 2018 για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό για την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα”.
Το κυπριακό πρόγραμμα άρχισε πολύ καλύτερα από το ελληνικό πρόγραμμα, με μικρότερη συρρίκνωση της οικονομίας και εκτιμάται ότι το 2014 θα υπεραποδώσει η οικονομία έναντι των προβλέψεων και σημείωσε η καλύτερη επίδοση οφείλεται στο ότι ο τουρισμός και οι υπηρεσίες αποδείχτηκαν πολύ ανθεκτικότερες των αρχικών προβλέψεων.
Σε σχέση με τις προοπτικές του δημόσιου χρέους, ο κ. Αναστασάτος επισήμανε ότι η καλύτερη επίδοση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2013 το οποίο μεταφέρεται και στο 2014 δημιουργεί τις προσδοκίες ότι “η εξέλιξη του δημοσίου χρέους μπορεί να είναι ακόμη και λίγο καλύτερη από τις προβλέψεις αν δεν υλοποιηθούν οι κίνδυνοι, οι οποίοι πάντα υπάρχουν”.
Είπε ακόμη ότι η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών ανοίγει το δρόμο για να περάσουν στην επόμενη φάση, που είναι αυτή της αναδιάρθρωσης των λειτουργιών του τραπεζικού συστήματος με κυριότερη έμφαση στην αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος των τραπεζικών επισφαλειών.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Αναστασάτος είπε ότι η σημαντικότερη είναι οι τραπεζικές επισφάλειες, η πολυπλοκότητα της διαδικασίας άρσης των ελέγχων στην διακίνηση κεφαλαίων – σημαντικό να συνεχίσει να γίνει με συντηρητικό τρόπο – και η ανεργία που είναι φυσικό να αυξηθεί περαιτέρω λόγω της ύφεσης του 2014.
Αναφέροντας ότι υπάρχει μια τάση αποπληθωρισμού αυτή τη στιγμή στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Αναστασάτος είπε ότι αν αυτό διατηρηθεί για μικρό χρονικό διάστημα είναι θετικό, αλλά “αν κρατήσει επί μακρό δημιουργεί κινδύνους” τόσο για το ύψος του δημόσιου χρέους έναντι του ΑΕΠ όσο “και για την πιθανότητα η χώρα να εισέλθει σε αποπληθωριστικό σπιράλ”.
Ο κ. Αναστασάτος ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωράνε σε κάποια σημεία, ενώ “σε κάποια άλλα μπορούν να γίνουν περαιτέρω, όπως στο θέμα του συστήματος υγείας και ασφάλισης” και στο ζήτημα της μεταφοράς της επένδυσης της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου.