Είναι το πιο λεπτό bail-out μέχρι σήμερα λένε οι διαπραγματευτές για την υπόθεση της Κύπρου, αναφέρει σε εκτενές άρθρο του το «Economist». Και αυτό κυρίως λόγω της αντανάκλασης των κατηγοριών περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Η πολυπλοκότητα του θέματος, έφερε και το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για πολύ καιρό, εκτιμά το περιοδικό. Τα ποσά που θα χρειαστούν για την Κύπρο, θα είναι πολύ μεγαλύτερα, σε σχέση με τις τέσσερις προηγούμενες διασώσεις (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και τράπεζες της Ισπανίας).
Σε αντίθεση με την Ελλάδα που εξαιτίας του μεγάλου δημόσιου τομέα της βρέθηκε στο απόλυτο τέλμα, η Κύπρος υπέκυψε στις απώλειες του υπερτροφικού τραπεζικού τομέα. Έως τα μέσα του 2011 ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της.
Η διάσωση της Κύπρου υπολογίζεται στα 17 δις ευρώ, γράφει το περιοδικό. Σ’αυτή την κλίμακα τα επίσημα δάνεια θα ανέρχονταν στο 95% του κυπριακού ΑΕΠ. Αλλά αυτή τη στιγμή η προσπάθεια επικεντρώνεται στην συρρίκνωση του μεγέθους, με την εξεύρεση των 7 δις από άλλες πηγές, όπως τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, την αύξηση του εταιρικού φόρου, ή ακόμη και του ειδικού φόρου ανασφάλιστων τραπεζικών καταθέσεων.
Η απάντηση κατά το «Economist», βρίσκεται στα συνταξιοδοτικά ταμεία και την χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών με 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ομόλογα που πρόκειται να εξαγοραστούν για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η Κύπρος κινδυνεύει κατά το «Economist» να πέσει σε ένα ελληνικού τύπου χάος, με αποτέλεσμα, να εργάζεται κάτω από ένα υψηλό χρέος και τους όρους που θα της επιβάλλονται από τις πιστώτριες χώρες.
Η Κύπρος πέραν από το τεράστιο τραπεζικό της σύστημα έχει να σηκώσει και το βάρος του ιδιωτικού, μη χρηματοπιστωτικού χρέους (δηλαδή, των νοικοκυριών και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων) το οποίο είναι το τρίτο κατά σειρά υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ.
Το περιοδικό «Economist», εκτιμά εντούτοις ότι η Κύπρος έχει ένα άσσο στο μανίκι της, την πρόφαση ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας Φυσικού Αερίου στην ΑΟΖ της.