Economist:Τα μέτρα επέφεραν σοκ στην οικονομία αλλά αποδίδουν

Κατά το συνέδριο του Economist οι  εκπρόσωποι των Ευρωπαικών οικονομικών θεσμών απήυθυναν στη Κύπρο εύσημα για την οικονομική απόδοση της κυπριακής οικονομίας, αλλά και νουθεσίες για το τι δέον γενέσθαι.

Το Εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουάρ Κορέ στάθηκε στην απόδοση των κυπριακών τραπεζών στη συνολική αξιολόγηση της ΕΚΤ, αλλά πρόσθεσε ότι η πρόκληση τώρα είναι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα μέτρα που λήφθηκαν από τις κυπριακές αρχές, στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στη συνολική απόδοση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ, όπως είπε. «Αυτά τα μέτρα ήταν οδυνηρά και επέφεραν ένα σοκ για την οικονομία και την κοινωνία, αλλά άρχισαν να αποδίδουν», είπε.

Αναφέρθηκε στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο μισό και στην υπερκάλυψη των στόχων του προγράμματος. «Αυτά τα επιτεύγματα είναι εντυπωσιακά και απαιτούν το σεβασμό από την υπόλοιπη την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε.

Υπογράμμισε όμως ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών παραμένει ανησυχητική, αφού είναι τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη και μεταξύ των ψηλότερων σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Είπε ότι πρέπει να προωθηθεί η εφαρμογή του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, επισημαίνοντας ότι οι θεμελιώδεις δείκτες της οικονομίας δεν μπορούν να εξηγήσουν το υψηλό ποσοστό των ΜΕΔ.

«Είναι επείγουσα ανάγκη να δημιουργήσουμε νομοθεσία που επιταχύνει την αναδιάρθρωση χρέους του ιδιωτικού τομέα», είπε ο Γάλλος αξιωματούχος της ΕΚΤ, σπεύδοντας να καθησυχάσει ότι αυτό δεν σημαίνει κατ` ανάγκη μαζική αύξηση των εκποιήσεων.

Ρέγκλινγκ: Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του μνημονίου

Ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, εξήρε την απόδοση της κυπριακής οικονομίας και την υπερκάλυψη των στόχων του προγράμματος, αλλά υπέδειξε ότι πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική.

«Είναι σημαντικό να απενεργοποιήσουμε τη δυναμική και να ολοκληρώσουμε γρήγορα την πέμπτη αξιολόγηση. Αυτό θα στείλει ένα θετικό σημάδι για ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας πως «είναι ευκόλως εννοούμενο ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να τελειώσουν με το τέλος του προγράμματος. Για το καλό της Κύπρου και των μελλοντικών γενεών πρέπει να συνεχιστούν».

Ο Γερμανός αξιωματούχος του ΕΜΣ στάθηκε στο θέμα της αποτελεσματικής διαχείρισης των ΜΕΔ, λέγοντας πως «πρόκειται για ένα σημαντικό, αν όχι τον πλέον σημαντικό τομέα όπου χρειάζεται πρόοδος».

«Συνεπώς η θέσπιση ενός αποτελεσματικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και για την αφερεγγυότητα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της κοινωνίας», είπε.

Υπέδειξε πως οι εμπειρίες από τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, έδειξε πως η ενεργή και γρήγορη λύση στα προβληματικά δάνεια είναι σημαντική για την αποκατάσταση της ικανότητας των τραπεζών να δανείζουν την οικονομία, τόνισε.
Αρμοδιότητα των εθνικών τραπεζών ο ELA

Στο σκέλος των ερωτήσεων, ο κ. Κορέ ερωτήθηκε για το ύψος της έκτακτης ρευστότητας που έλαβαν οι κυπριακές τράπεζες, για να σημειώσει πως η παροχή του ELA δεν αποφασίζεται από την ΕΚΤ, αλλά από τις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες. «Είναι ρευστότητα που παρέχεται σε φερέγγυες τράπεζες από την εθνική ΚΤ και δεν αποφασίζεται από την ΕΚΤ, βασίζεται στην αξιολόγηση φερεγγυότητας που γίνεται από την ΕΚΤ», είπε.

Πάντως, τάχθηκε υπέρ της ανάληψης του θέματος σε κεντρικό επίπεδο από την ΕΚΤ.

Με συνετό τρόπο τα περιοριστικά μέτρα

Ερωτηθείς για τα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Κορέ είπε πως αυτά πρέπει να αρθούν με συνετό τρόπο για να αποτραπεί ένας νέος αρνητικός κύκλος, σχόλιο με το οποίο συμφώνησε ο κ. Γεωργιάδης.

«Συμφωνώ, τα μέτρα που απομένουν θα πρέπει αν αρθούν γρήγορα, αλλά με ένα σταδιακό και βαθμιαίο τρόπο», είπε.

Εξάλλου, σε ερώτηση για τη μείωση των επιτοκίων, η κ. Γιωρκάτζη επανέλαβε πως αυτό είναι στους στόχους της ΚΤΚ, αλλά υπέδειξε την πρακτική των κυπριακών τραπεζών να βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής τους από τις καταθέσεις.