Η Longi Green Energy Technology, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ηλιακής τεχνολογίας, ετοιμάζεται να στείλει ηλιακά πάνελ στο διάστημα, ως ένα πρώτο βήμα στις δοκιμές που θα κάνει για τη σκοπιμότητα της αξιοποίησης της ηλιακής ισχύος και της μετάδοσής της πίσω στη Γη.
Ο κολοσσός καθαρής ενέργειας με έδρα την πόλη Σι’αν στην Κίνα, έχει βοηθήσει την ασιατική χώρα να κυριαρχήσει στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας και να μειώσει τα κόστη και θα μελετήσει επίσης τη χρήση των προϊόντων της σε πιο δυσμενή περιβάλλοντα, ενώ θα αξιολογήσει την καταλληλότητά τους για χρήση σε διαστημικά προγράμματα, αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Η απόφαση της Longi να δημιουργήσει ένα εργαστήριο επικεντρωμένο σε αυτό τον σκοπό θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα για τη συνεργασία του ηλιακού τομέα με το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας και για τη δημιουργία σταθμών παραγωγής ενέργειας εκτός πλανήτη, δήλωσε ο Γου Ζιγιάν, πρόεδρος του China Space Foundation, κυβερνητικού οργανισμού που υποστηρίζεται από την Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας.
Η προοπτική αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας από το διάστημα προσελκύει την προσοχή της βιομηχανίας και των ακαδημαϊκών, επειδή υπόσχεται να διορθώσει το σημαντικό μειονέκτημα της τεχνολογίας – ότι τα πάνελ δεν λειτουργούν αποτελεσματικά στο σκοτάδι – τοποθετώντας τα σε τροχιά με απεριόριστη θέα στον ήλιο.
Κινέζοι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Xidian του Shaanxi είχαν αναφέρει ότι δοκίμασαν με επιτυχία το μοντέλο μιας τεχνολογίας που έχει σχεδιαστεί για τη μετάδοση ηλιακής ενέργειας από το διάστημα. Το πρότζεκτ συλλαμβάνει το φως του ήλιου ψηλά πάνω από το έδαφος, το μετατρέπει σε δέσμες μικροκυμάτων και το μεταδίδει μέσω του αέρα σε έναν σταθμό- δέκτη στο έδαφος για να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια. Είναι μια διαδικασία που γεννά ελπίδες ότι μπορεί να επεκταθεί για να καλύψει μεγάλες αποστάσεις μέχρι τη Γη.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια ξεκίνησαν επίσης ένα διαστημικό ηλιακό πρόγραμμα μετά από επιχορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013, ενώ ομάδες σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Ινδία μελετούν επίσης τις πιθανότητες παρόμοιων προγραμμάτων.