Υποφέροντας ήδη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τα νομίσματα των οικονομιών της ανατολικής Ευρώπης αναμένεται να δεχτούν νέο πλήγμα από την επερχόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη.
Οι επενδυτές αποφεύγουν το ουγγρικό φιορίνι, το πολωνικό ζλότι και την τσεχική κορώνα σχεδόν όσο αποφεύγουν το ρωσικό ρούβλι και την τουρκική λίρα, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι Goldman Sachs, Fidelity International και InTouch Capital Markets αναμένουν πως οι οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης θα υποφέρουν περισσότερο από άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες εάν η ισοτιμία του ευρώ συνεχίσει να καταγράφει μείωση.
Τα τρία νομίσματα αυτά είναι εκτεθειμένα στην περιορισμένη ζήτηση από την κοινή ευρωπαϊκή νομισματική ένωση η οποία εισάγει το 60% των εξαγώγιμων προϊόντων των χωρών αυτών. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ύστερα, η πορεία της ισοτιμίας τους ακολουθεί αυτή του ευρώ.
«Αποφεύγουμε τις επενδύσεις σε νομίσματα της ανατολικής Ευρώπης», ανέφερε ο Paul Greer, στέλεχος της Fidelity International ο οποίος αναμένει περαιτέρω μείωση των ισοτιμιών του ζλότι και της τσεχικής κορώνας έναντι του δολαρίου. «Η περιοχή της ανατολικής Ευρώπης είναι και η ασθενέστερη σε ό,τι αφορά τις αναπτυσσόμενες οικονομίες αυτή τη στιγμή».
Αν και το ΔΝΤ προειδοποίησε τον Ιούλιο πως η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν τη δημιουργία ύφεσης, η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Ο πληθωρισμός-ρεκόρ στην περιοχή σε συνδυασμό με την πιθανότητα άρσης της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία πλήττουν ιδιαίτερα την ενιαία νομισματική ένωση.
Οι ισοτιμίες των νομισμάτων της ανατολικής Ευρώπης αναμένεται να μειωθούν σημαντικά εάν το ευρώ «γλιστρήσει» υπό της απόλυτης ισοτιμίας 1 προς 1 με το δολάριο, λόγω της έκθεσης των οικονομιών των χωρών αυτών στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.
Όσο για τον Piotr Matys, αναλυτή της InTouch Capital Markets, τονίζει πως «η Ευρώπη είναι πολύ πιο εκτεθειμένη αυτή τη στιγμή, οπότε είναι λογικό να αναμένουμε πως τα νομίσματα των ανατολικών ευρωπαϊκών κρατών θα καταγράψουν μείωση παράλληλη με αυτή του ευρώ».
Η πτωτική πορεία
Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, το ουγγρικό φιορίνι έχει καταγράψει μείωση του 17% έναντι του δολαρίου και 8,2% έναντι του ευρώ. Το ζλότι έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 12% έναντι του δολαρίου, ενώ η τσεχική κορώνα έχει καταγράψει αντίστοιχη μείωση της τάξης του 9,5%.
Προς το παρόν, η επιθετική σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην Ουγγαρία έχει σταθεροποιήσει μερικώς το φιορίνι. Παρ’ όλα αυτά, το νόμισμα δέχεται επιπλέον πιέσεις λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης Orban στην επίτευξη πρόσβασης στο ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει, από την πλευρά της, προχωρήσει σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την πρόσβαση στο κοινό ταμείο ανάκαμψης, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας βρίσκεται κοντά στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της τα οποία βρίσκονται στο 6,5% σε σχέση με τα ουγγρικά 10,75%.
Η τσεχική κορώνα είναι το σταθερότερο από τα τρία αυτά νομίσματα λόγω της αναπτυξιακής της προοπτικής. Σημειωτέον πως η κεντρική τράπεζα της χώρας κράτησε τα επιτόκιά της σταθερά στο 7% την προηγούμενη εβδομάδα, παύοντας την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Deutsche Bank, Oliver Harvey, τα μακροοικονομικά δεδομένα της περιοχής παραμένουν μικτά. Οι ανησυχίες για την πορεία της ουγγρικής οικονομίας έχουν ήδη ληφθεί υπόψη, ενώ η ισοτιμία της τσεχικής κορώνας ενδέχεται να μειωθεί λόγω της άρσης της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής της τράπεζας.
Η περαιτέρω μείωση της αξίας του ευρώ, όμως, θα συμπαρασύρει και τα τρία αυτά νομίσματα: «Εάν το ευρώ κατρακυλήσει υπό της απόλυτης ισοτιμίας με το δολάριο λόγω πιθανής επιδείνωσης της κατάστασης στην Ουκρανία, τα τρία νομίσματα αυτά θα καταγράψουν παράλληλη μείωση», τόνισε ο Harvey.