Το κίνητρο αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα από εκατοντάδες Τούρκους είναι γλυκό: διαμονή σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να απαιτείται βίζα.
Για τους εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους που ανησυχούν για την απόσταση που χωρίζει τον Ταγίπ Ερντογάν από τη δημοκρατία, η Ελλάδα αποδεικνύεται μία διαφυγή- έκπληξη, αναφέρει το δημοσίευμα της Deutche Welle.
Από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, τον περασμένο Ιούλιο, τα κτηματομεσιτικά γραφεία στην Αθήνα έχουν κατακλυστεί από Τούρκους πελάτες, αναφέρει το δημοσίευμα. Πολλοί από τους μεσίτες κάνουν λόγο ακόμη και για αύξηση της ζήτησης κατά 50% τον τελευταίο χρόνο. Ιδιαίτερα όμως από τον περασμένο Ιούλιο, το ενδιαφέρον εκτοξεύθηκε.
«Το τηλέφωνό μου δεν σταματά να χτυπά», είπε στην Deutsche Welle ο Κώστας Αρσάνογλου, μεσίτης, που λέει ότι δέχεται έως και 50 τηλέφωνα την ημέρα από Τούρκους, ενώ το γραφείο του δημιούργησε ιστοσελίδα και στα τουρκικά. «Οι Τούρκοι έχουν την ικανότητα να ανακάμπτουν και να ελίσσονται κατά τη διάρκεια κρίσεων. Οπότε, αυτό το νέο ενδιαφέρον δεν οφείλεται στο γεγονός ότι αποφάσισαν ξαφνικά να τα μαζέψουν και να μετακομίσουν στην Ελλάδα. Απλά οι πλούσιοι και μορφωμένοι Τούρκοι προετοιμάζονται για ένα plan b, αν τα πράγματα χειροτερέψουν στη χώρα τους», πρόσθεσε.
«Με την Ελλάδα να προσφέρει βίζα για επενδύσεις που ξεπερνούν τα 250.000 ευρώ, οι τουρκικές οικογένειες αγοράζουν ακίνητα για να εξασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών τους», συνεχίζει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο έχουν δοθεί 21 βίζες σε Τούρκους στον πρώτο μήνα έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ εκατοντάδες ακόμη είναι υπό επεξεργασία.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa, η Ελλάδα προσφέρει πενταετή παραμονή χωρίς θεώρηση στους επενδυτές και την άμεση οικογένειά τους, από τη στιγμή που θα επενδύσουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε αγορά ακινήτου ή επιχείρησης. Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 2013 για να προσελκύσει ξένα κεφάλαια, προσελκύοντας κυρίως Κινέζους, Αιγύπτιους, Λιβανέζους και Ρώσους υπηκόους. Έκτοτε, μόνο 49 θεωρήσεις χορηγήθηκαν σε Τούρκους υπηκόους.