Ο αντιπρόεδρος της Google μπορεί να βοήθησε στη δημιουργία του διαδικτύου, ωστόσο δε διστάζει να μιλήσει και για τους «κινδύνους» που συνοδεύουν τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Ο Dr Vinton Cerf προειδοποιεί τους χρήστες του διαδικτύου να εκτυπώσουν τις αγαπημένες τους φωτογραφίες, αν δε θέλουν μια μέρα να τις δουν να «χάνονται» μια για πάντα.
Ο αντιπρόεδρος της Google προειδοποιεί ότι καθώς τα λειτουργικά συστήματα και τα λογισμικά εξελίσσονται ολοένα και πιο πολύ, θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη η πρόσβαση στα έγγραφα και τις εικόνες που έχουν αποθηκευτεί με παλαιότερη τεχνολογία.
Ανέφερε ακόμη, ότι η εξάρτησή μας από την τεχνολογία θα μπορούσε να «μεταλλάξει» τον 21ο αιώνα σε μια νέα «σκοτεινή εποχή» στην ιστορία, με τα οποιαδήποτε στοιχεία του πολιτισμού μας να χάνονται σε μια ψηφιακή «μαύρη τρύπα».
Στους αιώνες που θα έρθουν, οι μελλοντικοί ιστορικοί που θα μελετούν την εποχή μας είναι πολύ πιθανό να βρεθούν μπροστά σε μια ψηφιακή «έρημο», συγκρίσιμη με τη μετα-ρωμαϊκή περίοδο στη Δυτική Ευρώπη, για την οποία είναι σχετικά λίγα γνωστά, λόγω της σπανιότητας των γραπτών αρχείων.
Ο Dr Cerf, που κατέχει τον τίτλο του «Chief Internet Evangelist» στη Google είπε ακόμη:
«Αν σκεφτούμε 1.000, 3.000 χρόνια μπροστά, πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε όλα τα bits τα οποία χρειαζόμαστε έτσι ώστε να ερμηνεύσουμε σωστά τα ψηφιακά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε; Προς το παρόν, χωρίς να το συνειδητοποιούμε πετάμε αδιάφορα όλα μας τα δεδομένα σε κάτι που θα μπορούσε να γίνει μια μαύρη τρύπα πληροφοριών. Τον επόμενο αιώνα και αυτοί που θα ακολουθήσουν μετά θα υπάρχει μεγάλη δυσκολία να ερμηνευτούν τα bits που θα έχουμε αφήσει πίσω μας».
Όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, ο ίδιος μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (American Association for the Advancement of Science) στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια παρότρυνε τους χρήστες του διαδικτύου να εκτυπώσουν τις αγαπημένες τους φωτογραφίες και να μη βασίζονται απλά στην αποθήκευσή τους σε αρχεία μνήμης.