Μετά τις αποκαλύψεις για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook στην εταιρεία Cambridge Analytica, η οποία τα χρησιμοποίησε προκειμένου να «χτίσει» προφίλ ψηφοφόρων και να τους βομβαρδίσει με στοχευμένα μηνύματα υπέρ του Brexit και της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, παρατηρείται ένα όλο και διογκούμενο κύμα διαγραφών των λογαριασμών από πολλούς χρήστες.
Ιδίως μετά την παρέμβαση του δημιουργού του WhatsApp, Μπράιαν Άκτον, ο οποίος δημιούργησε το hashtag #deletefacebook είναι πολύς ο κόσμος ο οποίος πλέον δεν αισθάνεται καμία ασφάλεια να χρησιμοποιεί την μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και προσπαθεί να διαγράψει το λογαριασμό του στο Facebook.
Και λέμε «προσπαθεί» διότι η διαδικασία απενεργοποίησης και διαγραφής του λογαριασμού κάθε άλλα παρά απλή και εύκολη είναι, καθώς το Facebook θέλει, όταν κάποιος ανοίξει λογαριασμό, να μην μπορεί να τον διαγράψει εύκολα και απλά.
Αν λοιπόν ανήκετε στην κατηγορία των χρηστών που θέλουν να διακόψουν κάθε… διπλωματική σχέση με το Facebook, ιδού η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε:
1. Κατ’ αρχάς κατεβάζουμε αντίγραφο των δεδομένων του λογαριασμού
Πηγαίνουμε στις Ρυθμίσεις του λογαριασμού και επιλέγουμε το κουμπί «Κατεβάστε αντίγραφο του λογαριασμού». Επιλέγουμε την Έναρξη Αρχειοθέτησης, πληκτρολογούμε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού μας και πατάμε την επιλογή «Υποβολή». Εν συνεχεία πατάμε την επιλογή «Έναρξη αρχειοθέτησης», εμφανίζεται πλαίσιο με τίτλο «Download Requested» πατάμε την επιλογή «ΟΚ» για να κλείσετε το πλαίσιο και μετά από κάποιο διάστημα, στο e-mail μας το Facebook μας ειδοποιεί ότι μας έχει στείλει τα αρχεία του λογαριασμού μας σε μορφή συμπιεσμένου αρχείου το οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας.
2. Απενεργοποίηση/διαγραφή λογαριασμού
Εδώ τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα, καθώς η επιλογή αυτή είναι κρυμμένη στις ρυθμίσεις της εφαρμογής του Facebook. Μέσω της αναζήτησης, βρίσκουμε το κουμπί «Διαγραφή Facebook» και το πατάμε. Μεταφερόμαστε σε σελίδα, όπου επιλέγουμε «Διαγραφή λογαριασμού», συμπληρώνουμε τον κωδικό μας και επιλογή captcha και πατάμε «ΟΚ». Τότε εμφανίζεται πλαίσιο με τίτλο «Οριστική διαγραφή λογαριασμού», όπου και πατάμε την επιλογή «ΟΚ». Όπως αναφέρει και το τελευταίο πλαίσιο, ο λογαριασμός θα διαγραφεί οριστικά μετά το πέρας των δύο εβδομάδων, δηλαδή μετά από 14 ημέρες, ενώ μας αποστέλλεται και mail που επιβεβαιώνει την ενέργεια μας.
Αν μέσα στο διάστημα των 14 ημερών πραγματοποιήσουμε σύνδεση στο λογαριασμό μας, τότε εμφανίζεται μήνυμα με επιλογή «Ακύρωση διαγραφής», που αν το πατήσουμε, το αίτημα διαγραφής ακυρώνεται και μπορούμε να επαναφέρουμε τον λογαριασμό μας. Αν όμως δεν το κάνουμε, τότε στο τέλος των 14 ημερών ο λογαριασμός διαγράφεται οριστικά και όλα τα στοιχεία μας χάνονται στο κυβερνοδιάστημα.
3. Και οι άλλες εφαρμογές;
Ας θυμηθούμε εδώ ότι χρησιμοποιούμε το Facebook για να συνδεθούμε σε δεκάδες άλλες εφαρμογές, οπότε, καλό είναι αν τελικά αποφασίσουμε να διαγράψουμε το λογαριασμό μας, να δούμε ποιες εφαρμογές είναι συνδεδεμένες με το Facebook και να αποσυνδεθούμε από αυτές.