Η Cyta από την εφαρμογή του τριετούς Σχεδίου Εθελούσιας Πρόωρης Αποχώρησης προσωπικού 2013-2015, κόστους 103 εκ ευρώ, με βάση το οποίο θα αποχωρήσουν συνολικά 550-600 εργαζόμενοι στον οργανισμό θα έχει συνολικό καθαρό οικονομικό όφελος, ύψους 263,5 εκατομμύριων ευρώ.
Όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο της Cyta Χρίστο Πατσαλίδη στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών η οποία εξέτασε αίτημα του οργανισμού για αποδέσμευση σχετικού κονδυλίου από τον προϋπολογισμό της Cyta ύψους 9,5 εκ. ευρώ, στην πρώτη εφαρμογή του Σχεδίου, που αναμένεται αρχές του 2014 και προβλέπεται να αποχωρήσουν 150 εργαζόμενοι, από διάφορες κατηγορίες προσωπικού, θα κληθεί το προσωπικό να αποφασίσει ποιοι θα ήθελαν να κάνουν χρήση του Σχεδίου, ενώ στον 2ο χρόνο χρήσης του Σχεδίου θα επαφίεται στον οργανισμό να αποφασίσει ποιοι εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν.
Ανέφερε ότι η τριετής εφαρμογή του Σχεδίου Εθελούσιας Αποχώρησης αναμένεται να επιφέρει εξοικονόμηση στο κόστος μισθολογίου ύψους 366,4 εκ. ευρώ, ενώ το κόστος υλοποίησης του Σχεδίου συμπεριλαμβανομένου και του επακόλουθου κόστους στο Σχέδιο Σύνταξης αναμένεται να ανέλθει σε 103 εκ. ευρώ, σημειώνοντας ότι η περίοδος αναπλήρωσης από τον οργανισμό του κόστους για την αποχώρηση προσωπικού θα καλυφθεί σε 16 μήνες.
Για την υλοποίηση του Σχεδίου κατά το 2014 και 2015 θα συμπεριληφθούν κατάλληλα κονδύλια στους ετήσιους προϋπολογισμούς.
Είπε ακόμη ότι στο 2ο κύμα εξόδου θα κατατεθεί στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Cyta για να διαφανεί πως ο οργανισμός μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με τη μείωση του προσωπικού.
Δικαιούχοι του Σχεδίου είναι όλοι οι υπάλληλοι της Cyta οι οποίοι θα έχουν κατά την ημερομηνία εξαγγελίας του Σχεδίου συμπληρώσει 10 τουλάχιστον χρόνια υπηρεσίας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η διοίκηση του οργανισμού έχει απαντήσει σε κάποιους προβληματισμούς, κάποιες ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν στο προσωπικό, προσθέτοντας ότι “ανεξάρτητα με οποιαδήποτε απόφαση που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, πρέπει οι ημικρατικοί οργανισμοί να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση, εξυγίανση για να γίνουν πιο παραγωγικοί και πιο ανταγωνιστικοί”
Ο κ. Παπαδόπουλος χαιρέτισε τέτοιες πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν, όπως είπε, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα αυτών των οργανισμών.
Ανέφερε επίσης ότι “πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα για να φύγει προσωπικό και το ζητούμενο είναι να βεβαιωθούν ότι παρά τις αποζημιώσεις στο τέλος της ημέρας ο οργανισμός θα έχει κέρδος από τις αποχωρήσεις, ανεξαρτήτως του ποσού που θα δοθεί”.