Ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος συναντήθηκε και ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών του, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο δήλωσε σήμερα ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης του Οργανισμού, για εξεύρεση επενδυτή στη CYTA βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος αφού ευχαρίστησε τον κ. Ηροδότου για την ενημέρωση, είπε πως σε πολιτικό επίπεδο η ΕΔΕΚ διαφωνεί με τη συγκεκριμένη απόφαση γιατί η ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών θα αποστερήσει διαχρονικά από την κυπριακή οικονομία σημαντικά έσοδα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση, θα κάνει την οικονομία ακόμη πιο εξαρτημένη σε ξένες επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις, και θα οδηγήσει τεράστια ποσά από την παραγωγική διαδικασία των Κυπρίων στο εξωτερικό.
“Την ίδια στιγμή υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος μέσα από την πλήρη ιδιωτικοποίηση αυτών των ευαίσθητων τομέων της κυπριακής οικονομίας, να δημιουργηθούν καρτέλ με αποτέλεσμα οι τιμές που θα απολαμβάνει ο Κύπριος πολίτης να είναι πολύ υψηλότερες από τις σημερινές”, είπε. Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχει ακόμη ένας μεγάλος κίνδυνος, ο οποίος έχει να κάνει με την ασφάλεια μιας ημικατεχόμενης πατρίδας που βρίσκεται συνεχώς υπό τις απειλές του τουρκικού επεκτατισμού.
“Αυτό που η ΕΔΕΚ από το 1997 είχε εισηγηθεί ήταν τη μερική μετοχοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, να δοθεί η διεύθυνση στο στρατηγικό επενδυτή και το κράτος, το οποίο θα διατηρεί το πλειοψηφικό πακέτο, να ασκεί έναν ισχυρό εποπτικό έλεγχο, ώστε να δημιουργούνται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και την ίδια στιγμή να μπορεί ο Κύπριος πολίτης να απολαμβάνει τις χαμηλότερες δυνατές τιμές με το καλύτερο δυνατό επίπεδο υπηρεσιών”, είπε.
Από την πλευρά του, ο κ. Ηροδότου είπε είπε πως το γραφείο του αποτελείται από τους τεχνοκράτες που εφαρμόζουν τις οδηγίες σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι σε σχέση με τη CYTA, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας, το οποίο σημαίνει, είπε, ότι “εργαζόμαστε με τη διεύθυνση και το ΔΣ της CYTA για να δομήσουμε τη διαδικασία που θα ξεκινήσει αργότερα σε σχέση με τους επενδυτές”.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, ο κ. Ηροδότου είπε πως για τη CYTA πρέπει να εξευρεθεί και να υπογραφεί συμφωνία με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή μέχρι το τέλος του 2015. Πρόσθεσε, απαντώντας στον κατά πόσον είναι εφικτό αυτό, απάντησε πως με τον τρόπο που εργάζονται με το ΔΣ είναι εντελώς εφικτή η τήρηση του χρονοδιαγράμματος αυτού.
Σε σχέση με την ΑΗΚ, ο κ. Ηροδότου είπε πως στο παρόν στάδιο το μόνο που γίνεται είναι μια μελέτη για να εξευρεθούν οι σύμβουλοι και τίποτα περισσότερο. “Μιλούμε μόνο για μελέτη προς το παρόν, δεν έχει παρθεί οποιαδήποτε απόφαση. Να έρθουν εμπειρογνώμονες, να εξετάσουν για να μας πουν κάποιες γνώμες, τίποτε άλλο δεν περιλαμβάνει το αντικείμενο των συμβούλων σε σχέση με τις προσφορές που ζητήσαμε τώρα”, είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της CYTA και του 4G, ο Έφορος αναφέρθηκε στη δήλωση στην οποία προέβη ο Οργανισμός, πως δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση και πως τα πάντα προχωρούν με βάση τα χρονοδιαγράμματα της CYTA.
Πέραν αυτού, συνέχισε, σύμφωνα με το Νόμο, ούτε ο Έφορος, ούτε η διυπουργική επιτροπή μπορούν να καθυστερήσουν ή να μπλοκάρουν οποιαδήποτε διαδικασία. “Νομικά, ούτε την έγκριση, ούτε τη συμφωνία, ούτε τη συγκατάθεση χρειάζεται το ΔΣ οποιουδήποτε φορέα υποκείμενου σε αποκρατικοποίηση”, είπε και κατέληξε λέγοντας ότι το θέμα ξεκαθαρίστηκε με την ίδια την επίσημη δήλωση της CYTA.