Γραφείο Επιτρόπου Επικοινωνιών – Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας για τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο
Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αυξάνεται κάθε χρόνο, καθώς οι εισβολείς βελτιώνονται στην αποτελεσματικότητα και την πολυπλοκότητα. Οι κυβερνοεπιθέσεις συμβαίνουν για διάφορους λόγους και με διάφορους τρόπους. Ωστόσο, ένα κοινό νήμα είναι ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία στις πολιτικές ασφαλείας, τις πρακτικές ή την τεχνολογία ενός οργανισμού.
Τι είναι η κυβερνοεπίθεση
Μια κυβερνοεπίθεση είναι όταν ένας εισβολέας προσπαθεί να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε ένα σύστημα πληροφορικής με σκοπό την κλοπή, τον εκβιασμό, την αναστάτωση ή άλλους κακόβουλους λόγους.
Φυσικά, ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών ασφαλείας προκαλούνται από εμπιστευτικούς παράγοντες – είτε από αμέλεια, είτε από δόλο. Ωστόσο, για λόγους απλότητας, ας υποθέσουμε ότι μια κυβερνοεπίθεση πραγματοποιείται από κάποιον που δεν είναι ή δεν ήταν μέλος του οργανισμού σας.
15 συνήθεις τύποι επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και πώς να τις μετριάσεις
Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους ένας εισβολέας μπορεί να διεισδύσει σε ένα σύστημα πληροφορικής, οι περισσότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο βασίζονται σε παρόμοιες τεχνικές. Παρακάτω είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους κυβερνοεπιθέσεων:
- Κακόβουλο λογισμικό (Malware)
- Ηλεκτρονικό Ψάρεμα (Phishing)
- Επίθεση Man-in-the-Middle (MITM)
- Επίθεση κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας (DDoS).
- SQL Injection
- Zero-day exploit
- DNS Tunneling
- Business Email Compromise (BEC)
- Cryptojacking
- Drive-by Attack
- Cross-site Scripting (XSS) Attacks
- Password Attack
- Eavesdropping Attacks
- AI-Powered Attacks
- IoT-Based Attacks