Πόσοι εκατομμυριούχοι υπάρχουν στον πλανήτη αυτή τη στιγμή; Νέα έκθεση της Credit Suisse έρχεται να επιβεβαιώσει ότι την περασμένη χρονιά στη λίστα των ατόμων που έχουν περιουσίες με έξι μηδενικά, προστέθηκαν άλλα 2,3 εκατομμύρια, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό στα 36 εκατομμύρια. Αυτοί οι άνθρωποι, μάλιστα, κατέχουν σχεδόν τον μισό παγκόσμιο πλούτο – συγκεκριμένα το 46% και αντιστοιχούν σε μόλις 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί κι άλλο, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο.
Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία της Έκθεσης του 2017 για τον Παγκόσμιο Πλούτο που συνέταξε η Credit Suisse, ο αριθμός των εκατομμυριούχων έχει κάνει άλμα 170% από το 2000.
Η εισοδηματική ανισότητα μεγαλώνει τις τελευταίες δεκαετίες. Οι οκτώ πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν περιουσία ίση με αυτή που συγκεντρώνει το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στις ΗΠΑ, η αναλογία μεταξύ των «μη εχόντων» και των «εχόντων» έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1988.
Η έκθεση της Credit Suisse καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι γίνονται συνολικά πλουσιότεροι. Το 2017, ο μέσος παγκόσμιος πλούτος έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό ήτοι στα 56.540 δολάρια από 52.074 δολάρια το 2007.
Όμως και οι σούπερ – πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Το 2000 το τοπ 1% είχε το 45,5% του παγκόσμιου πλούτου. Σήμερα έχει το 50,1%.
Σύμφωνα δε με παλιότερες εκθέσεις της Credit Suisse, το να γίνει κανείς εκατομμυριούχος θα γίνει πιο συχνό φαινόμενο τις επόμενες δεκαετίες.
Το 2013, η τράπεζα είχε δημοσιεύεσει έκθεση που έλεγε ότι το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορούν να γίνουν εκατομμυριούχοι μέσα στις δυο επόμενες γενιές. Δηλαδή κάποια στιγμή πριν το 2073 μπορεί να υπάρχουν ένα δισ. εκατομμυριούχοι στον πλανήτη.
Επίσης, η ραγδαία αύξηση του νέου πλούτου ενδέχεται να δημιουργήσει και τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο τις επόμενες δυο δεκαετίες, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam.
Το 2009, υπήρχαν 793 δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο. Αθροιστικά, οι καθαρές τους αξίες ανέρχονταν σε 2,4 τρισ. δολ. Μέχρι το 2016, οι πλουσιότεροι 793 άνθρωποι διατήρησαν τις καθαρές του αξίες ύψους 5 τρισ. δολ. – ετήσια αύξηση 11%.
«Αν αυτές οι αποδόσεις συνεχιστούν, είναι πολύ πιθανό ότι θα δούμε και τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο μέσα σε 25 χρόνια», αναφέρει η έκθεση.