Η Ρωσία φαίνεται πως κάνει στροφή προς την Κίνα, επιδιώκοντας να εδραιώσει και να επεκτείνει την ήδη πολύ καλή οικονομική της συνεργασία, την ώρα που οι σχέσεις της με τη Δύση συνεχώς επιδεινώνονται.
Αυτό εκτιμά αρθρογράφος του CNN Ιβάνα Κοτάσοβα, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ στη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών έχουν αυξηθεί στο διπλάσιο τα τελευταία έξι χρόνια. Στο τραπέζι βρίσκονται άλλες δώδεκα εμπορικές συμφωνίες, για τις οποίες έχουν δρομολογηθεί οι τελικές υπογραφές. Η πιο χαρακτηριστική είναι η μεγάλη συμφωνία για την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα, που έκλεισε τον περασμένο Μάιο.
Προβλέπει ότι για τα επόμενα 30 χρόνια ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom θα προμηθεύει με 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την Κίνα ανά έτος, αρχής γενομένης το 2019. Αυτό μόνο αποτελεί το 10% των συνολικών πωλήσεων της Gazprom. Τα έσοδα υπολογίζονται περίπου στα 450 δισεκατομμύρια δολάρια για όλη την τριακονταετία.
Η συμφωνία έκλεισε ενώ βρισκόταν σε έξαρση η κρίση στην Ουκρανία. Η Ευρώπη είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την Ρωσία ενεργειακά, καθώς περίπου το 30% του αερίου που χρησιμοποιείται προέρχεται από τη Ρωσία. Έτσι, πιθανή διαταραχή θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στην γηραιά ήπειρο.
Δείκτες και αριθμοί δείχνουν ύφεση
Η Ρωσία ευελπιστεί πως η οικονομία της θα τονωθεί μέσω της συμφωνίας με τη Κίνα για το φυσικό αέριο, αφού οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες στη Ρωσία, με αφορμή τη σύγκρουση στην Ουκρανία, έχουν συμβάλλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ετήσιας ανάπτυξης είναι πιθανόν να μειωθεί κι άλλο μέχρι το τέλος του 2014.
Από την άλλη πλευρά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και πρόβλεψε ότι η συνολική ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα είναι της τάξεως του μόλις 0,2%.