Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του με θέμα «Η Ελλάδα είναι μάθημα για την Ιταλία».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές είναι προειδοποίηση για τους υπερβολικά φερέλπιδες λαϊκιστές παντού, ενώ πλέον, οι επενδυτές είναι θετικοί σε μια αλλαγή στην Αθήνα.
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, Ferdinando Giugliano, αναφέρει ότι αν και στις ευρωεκλογές αναμένονταν επικράτηση του λαϊκισμού, αντ’ αυτού, «μπορεί να οδήγησαν στην πολιτική απομάκρυνση του πρωτοπόρου πρωταθλητή, του Αλέξη Τσίπρα». Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ενώ το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια μεγάλη ήττα από την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία.
«Είναι αδύνατον να ξεχάσουμε ότι η άνοδος του Τσίπρα στην εξουσία στηρίχθηκε στην εξαπάτηση», αναφέρει το πρακτορείο, υπενθυμίζοντας τη στάση του το 2015, που οδήγησε τη χώρα σε μια «νέα αυτοτραυματική ύφεση» και προκάλεσε τα capital controls. Στη συνέχεια, υπενθυμίζει το Bloomberg, ο κ. Τσίπρας κατέστρεψε τους ριζοσπαστικούς συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένου και του Γιάνη Βαρουφάκη για να υπογράψει συμφωνία, όπου δεν κέρδισε σχεδόν καμία παραχώρηση.
«Οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον Τσίπρα», σημειώνει ο συντάκτης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι ευπρόσδεκτο και έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο στρατόπεδο με τους υπέρμαχους του Brexit, την ακροδεξιά Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια της Ιταλίας.
Ο μεταρρυθμιστής Μητσοτάκης ενθουσιάζει τους επενδυτές
Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, το Bloomberg μιλά κολακευτικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι είναι μεταρρυθμιστής και υπενθυμίζει ότι έχει εργαστεί στην εταιρεία συμβούλων McKinsey.
Παράλληλα, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί συνηθίζουν να δημιουργούν προσδοκίες και να τις συνθλίβουν, ο κ. Μητσοτάκης έχει μια πολιτική πλατφόρμα που περιλαμβάνει μείωση συντελεστών φορολογίας επιχειρήσεων, χρηματοδοτούμενη από μείωση δαπανών, κάτι που θεωρείται ισορροπημένο.
Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να πετυχαίνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες και είναι ασαφές αν η Ν.Δ. θα παραμείνει προσηλωμένη στην δέσμευση όταν ανέλθει στην εξουσία. Όμως το μάθημα της τελευταίας δεκαετίας είναι σαφές: αν η Ελλάδα μπορεί να μεταρρυθμίσει την οικονομίας της και να επιτύχει μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, δεν υπάρχει ανάγκη για υπερβολική λιτότητα. Δεν είναι μόνο οι επενδυτές που πανηγυρίζουν.
Ο Αλ. Τσίπρας χαιρετίστηκε για την απόφασή του να μη εγκαταλείψει το ευρώ και τη νέα θητεία μετά την υπογραφή νέου προγράμματος διάσωσης. Επίσης επέδειξε γενναιότητα στον τερματισμό της διαμάχης με τη Βόρεια Μακεδονία. Η απόφαση πιθανώς να του κόστισε σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο επικροτήθηκε σε διεθνές επίπεδο. Όμως είναι αδύνατο να ξεχάσει κανείς ότι η άνοδος του Τσίπρα στην εξουσία βασίστηκε στην εξαπάτηση
Οι προκλήσεις για την Ελλάδα παραμένουν
Η ανακοίνωση πρόωρων εκλογών και η διαφαινόμενη νίκη της ΝΔ έχουν ενθουσιάσει τους επενδυτές, κάτι που οδήγησε στην πτώση του επιτοκίου του 10ετούς ομολογου στο 3,08% τη Δευτέρα, και το Χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο 6%.
Ωστόσο, οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις στην Αθήνα παραμένουν εντυπωσιακές. Η Αθήνα μπορεί να δανειστεί σε πολύ ευνοϊκά επιτόκια, εξαιτίας της στήριξης των εταίρων στην ευρωζώνη. Ωστόσο, το χρέος παραμένει στο 181% του ΑΕΠ. Η οικονομία σημείωσε μεγέθυνση 1,95% το 2018, μεγαλύτερη από αυτή της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Όμως το κατά κεφαλή εισόδημα εξακολουθεί να είναι 21% χαμηλότερο από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Με το τραπεζικό σύστημα ανεπαρκώς κεφαλαιοποιημένο και με πολλά ληξιπρόθεσμα δάνεια, η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Εντούτοις η αυξανόμενη όρεξη των επενδυτών για ελληνικούς τίτλους έχει νόημα, εκτιμά ο συντάκτης. Όταν επισκέφτηκα τη χώρα τον Δεκέμβριο , έμεινα με την εντύπωση ότι η πολιτική επιστρέφει στην κανονικότητα.