”Υπάρχει πάντα ένα Plan B. Θα πρέπει να ρωτήσει κανείς τον εαυτό του αν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας”
Δύο άνθρωποι που γνωρίζουν τα πράγματα από κοντά αποκαλύπτουν στο Bloomberg ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν ένα κοινό πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, για να αμβλύνουν τα προβλήματά της οικονομίας της, σε περίπτωση Grexit.
Το άρθρο σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμένεται να κάνει χρήση αυτής της βοήθειας, καθώς έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από το ευρώ και επικεντρώνεται να πάρει τη βοήθεια που χρειάζεται για να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Ακόμη κι έτσι, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν αυτούς τους μηχανισμούς που θα λειτουργήσουν ως «φράχτης» -σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο- που θα έχει ως βασικό στόχο να αποτρέψει πιθανή εξάπλωση της κρίσης και θα προστατεύει το υπόλοιπο μπλοκ της Ευρωζώνης – αυτά, σύμφωνα πάντα με τις αποκαλύψεις ενός εκ των ανθρώπων που γνωρίζουν τις παρασκηνιακές συζητήσεις.
Υπάρχει Plan B
Ο Φίλιπο Ταντέι, οικονομικός σύμβουλος του Ματέο Ρέντσι, μπορεί να την παραδέχεται την ύπαρξη αυτού του πακέτου βοήθειας, αλλά δεν κρύβει πως: «υπάρχει πάντα ένα Plan B. Θα πρέπει να ρωτήσει κανείς τον εαυτό του αν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας. Και νομίζω ότι αν αρχίσουμε να κάνουμε μια λίστα, θα συνειδητοποιήσουμε πολύ γρήγορα ότι αυτή η λίστα είναι πολύ μικρή».
Σε αντίθεση με τους υπουργούς Οικονομικών που στο πρόσφατο Eurogroup διέγνωσαν μια κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, οι φορείς χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να ανησυχούν ότι ο Τσίπρας δεν είναι έτοιμος να «καταπιεί» τις παραχωρήσεις που απαιτούνται για να λάβει χρήματα.
Αμφιβολίες και σιωπή
Ο Μίχελ Ρέινς, εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ, δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο επί όλων αυτών των θεμάτων, ενώ την ίδια στιγμή η ΕΚΤ ανέβασε τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αμφιβολίες των αναλυτών έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η προθεσμία του Απριλίου πέρασε και ο Τσίπρας δεν έχει υποβάλλει ακόμη το τελικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει. Στο μεταξύ, η Ελλάδα πολύ σύντομα θα ξεμείνει από χρήματα, ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις συνεχίζουν να μειώνονται – μόνο τον Απρίλιο αποχώρησαν επιπλέον επτά δισεκατομμύρια ευρώ (τον Μάρτιο οι καταθέσεις μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2005).
Επώδυνος θάνατος
Στη Γερμανία και συγκεκριμένα στα ενδότερα του κόμματος της Μέρκελ, ήδη, έχουν αρχίσει αρκετοί βουλευτές να μιλούν δημοσίως περί μιας ελληνικής εξόδου και ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα και τους πιστωτές της. «Έχει αποδειχθεί λάθος να υποστηρίζουμε πως διαφορετικές οικονομίες, όπως της Γερμανίας και της Ελλάδας, μπορούν να επιβιώσουν αποτελεσματικά κάτω από την ίδια νομισματική ομπρέλα. Αυτός είναι ένας μακρύς, επώδυνος θάνατος για την Ελλάδα», αναφέρει η Ρίτσαρντ Τζέφρι, της Cazenove Capital Managment, με έδρα το Λονδίνο.
Η καγκελαρία, ωστόσο, σκέφτεται και τον γεωπολιτικό παράγοντα και δεν θέλει να αντιμετωπίσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή, με μια ελληνική έξοδο. Ήδη, υπάρχουν ζητήματα με την Ουκρανία και τη Λιβύη.
«Εντός της ΕΕ υπάρχουν πολλά οικονομικά κεφάλαια τα οποία θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξετάσουμε το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την ένωση», αναφέρει ο Τόμας Στέφεν, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Γερμανίας με τα ελληνικά κλιμάκια.
Δεν εξετάζουμε Grexit
Με την Ουκρανία στην βόρεια Ελλάδα μαστίζεται από ρωσικά-backed αυτονομιστές και τη Λιβύη στα νότια καταρρέει ως αντίπαλες ένοπλες παλέψουμε για τον έλεγχο, η γερμανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι αφήνοντας το ευρώ δεν θα θέσει σε κίνδυνο την τοποθετούν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Εντός της ΕΕ υπάρχουν πολλά οικονομικά κεφάλαια τα οποία θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα,” Thomas Steffen, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Γερμανίας με την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, δήλωσε σε εκδήλωση στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα. “Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να εξετάσουμε ακόμη ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.”