Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα δεν περνάει απαρατήρητο. Ούτε, φυσικά, και η συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο TASS, στην οποία κάνει λόγο για «άνοιξη των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία».
Στις ΗΠΑ αναβιώνουν παλαιότερες εποχές, όπου υπήρχε το Σιδηρούν Παραπέτασμα και το αντίπαλον δέος της ΕΣΣΔ. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και ο νομπελίστας οικονομολόγος Έντμουντ Φελπς αντιμετωπίζει την προσέγγιση της Ελλάδας στο Κρεμλίνο με όρους παλαιάς πολιτικής αφήγησης. Μιλώντας στο Bloomberg, έδωσε το στίγμα της ανάλυσής του: «Είναι τρομακτικό το ενδεχόμενο να δούμε την Ελλάδα να πηγαίνει προς την πρώην ΕΣΣΔ. Είναι ανησυχητικό να συμβεί αυτό, καθώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Πάντως, πριν καν φτάσουμε σε αυτό το σημείο πιστεύω πως οι Βρυξέλλες και η ΕΚΤ κάτι θα κάνουν με το ελληνικό χρέος – μια μερική διαγραφή, έστω».
Κατά τον Αμερικανό καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, τα προβλήματα της Ελλάδας είναι πολύ πιο σοβαρά από μια διαγραφή χρέους ή, στην παρούσα φάση, από την περιορισμένη τροφοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω του ELA.
«Είναι φανερό πως χωρίς αυτό το τρικ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δίνει χρήματα στις ελληνικές τράπεζες, αυτές δεν θα άντεχαν. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει έλλειψη χρημάτων καθώς τα φορολογικά έσοδα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, ενώ η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων».
Διπλάσιες συντάξεις
Ιδιαίτερα για το μισθολογικό κόστος και το επίπεδο συντάξεων στην Ελλάδα, ο κ. Φελπς αναφέρει: «Βρέθηκα πρόσφατα στην Αθήνα και διαπίστωσα πως οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι διπλάσιες από όσο μπορεί να αντέξει η αγορά και σίγουρα διπλάσιες από τις αντίστοιχες στην Ισπανία που είναι μια σαφώς πιο παραγωγική χώρα και έχει υψηλότερο επίπεδο μισθών. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ένας μεγάλος δημόσιος τομέας και ένας ιδιωτικός που δεν ξέρουμε πώς θα καταφέρει να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς».
Γι’ αυτό, σύμφωνα με την ανάλυσή του, ακόμη και αν η ΕΚΤ και οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέος καθιστώντας το βιώσιμο, και πάλι υπάρχει σαφές πλάνο για το πώς θα μπορέσει η ελληνική οικονομία στο άμεσο μέλλον. Για να καταλήξει: «Έχουν γίνει τόσα πολλά λάθος πράγματα στην περίπτωση της Ελλάδας που ακόμη και τώρα υπάρχουν αρκετά εργαλεία στην εργαλειοθήκη που θα βελτιώσουν την κατάσταση».