Στο ζενίθ του σκανδάλου για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος της Danske Bank, η δανειστής άρχισε να προσφέρει ράβδους χρυσού σε πλούσιους πελάτες της, για να τους βοηθήσει να κρατήσουν κρυφές τις περιουσίες τους, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Bloomberg.
Η εσθονική μονάδα της τράπεζας, η οποία ήδη διοχέτευε δισεκατομμύρια δολάρια πελατών της με offshore λογαριασμούς, έδωσε τη δυνατότητα σε μια επιλεγμένη ομάδα πελατών, κυρίως από τη Ρωσία, να μετατρέψουν τα χρήματά τους σε ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα από το 2012.
Εκτός από την προσφορά ως αντιστάθμιση κινδύνου, η Danske έδινε τον χρυσό ως τρόπο για τους πελάτες της να εξασφαλίσουν «ανωνυμία», σύμφωνα με τα έγγραφα, τα οποία ανέφεραν επίσης ότι η χρήση χρυσού εξασφάλισε την εύκολη «μετακίνηση» των περιουσιακών στοιχείων.
Η Danske Bank, η οποία διερευνάται σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ. για ξέπλυμα περίπου 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κατάστημά της στην Εσθονία από το 2007 έως το 2015, έχει κλείσει τώρα τις επιχειρήσεις στο επίκεντρο του σκανδάλου, αφότου οι τοπικές αρχές έδιωξαν την Danske από τη χώρα.
Ο χρυσός διαδραματίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Εσθονίας. Πριν από έναν αιώνα, κομμουνιστές φρέσκοι από τη ρωσική επανάσταση χρησιμοποίησαν την Εσθονία ως γέφυρα για να διοχετεύσουν προς τη Δύση τεράστιες ποσότητες χρυσού που εκλάπη από τη δολοφονημένη οικογένεια του Τσάρου Νικολάου Β’.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, περίπου 700 τόνοι τσαρικών νομισμάτων απέφευγαν έναν δυτικό αποκλεισμό περνώντας από το Ταλίν με γνώση των ηγετών της χώρας, προτού να κατευθυνθούν προς τη Σκανδιναβία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η σημερινή ρωσική ελίτ μπορεί να χρησιμοποιεί το ίδιο μονοπάτι.
Δεν είναι γνωστό πόσο χρυσό κατάφερε να πουλήσει η Danske όσο η μονάδα της Εσθονίας εξακολουθούσε να λειτουργεί.
Για χρυσές ράβδους βάρους 250 γραμμαρίων ή περισσότερο, οι πελάτες εκτός Εσθονίας της Danske μπορούσαν να λάβουν το πολύτιμο μέταλλο χωρίς σφραγισμένα πιστοποιητικά.
Σύμφωνα με τα έγγραφα από τον Ιούνιο του 2012, όταν ο χρυσός διαπραγματευόταν κοντά σε ένα υψηλό όλων των εποχών, η τράπεζα είπε στους υποψήφιους πελάτες ότι «το προϊόν δεν διαφημίζεται δημόσια ή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.» Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Danske συνέχισε να προσφέρει την υπηρεσία αυτή μετά το 2013, όταν η τιμή του χρυσού υποχώρησε στον πάτο.
Ορισμένα από τα έγγραφα που προωθούσαν τις ράβδους χρυσού υπογράφονται από τον Howard Wilkinson, τον πληροφοριοδότη που έφερε στο φως το σκάνδαλο της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στη Danske Bank.