Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, ξεκαθάρισε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν μόνο μια νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως αυτή είναι η προσωπική του θέση, είναι η θέση των ΗΠΑ και είναι η θέση ολόκληρου του κόσμου εκτός από μια χώρα (την Τουρκία).
Αμέσως μετά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Μπαϊντεν ανέγνωσε γραπτή δήλωση του αναφέροντας πως ήρθε στην Κύπρο για να βοηθήσει να βρεθεί μια λύση και όχι για να παρουσιάσει ή να επιβάλει μια λύση. Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος μπορεί και πρέπει να είναι το θεμέλιο της σταθερότητας και μία ευκαιρία για την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ο οποίος μετέβη στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί προσωπικά τον ίδιο και τη σύζυγο του Jill.
Πρόσθεσε ότι προσέβλεπε στην επίσκεψη του «στο νησί για αρκετό καιρό, από τότε που εκλέγηκε στην αμερικανική Γερουσία το 1973» και εξέφρασε την ικανοποίηση του που βρίσκεται επιτέλους στην Κύπρο που όπως του ανέφεραν είναι «ο πρώτος Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκεται στο νησί από τότε που ο αντιπρόεδρος Lyndon Johnson επισκέφθηκε αυτό το όμορφο νησί».
Αφού ανέφερε ότι επισκέπτεται την Κύπρο «ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου και της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας» σημείωσε πως ήθελε να έρθει στο νησί προκειμένου να υπογραμμίσει «την αξία που οι ΗΠΑ δίνουν στην αυξανόμενη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία». Απευθυνόμενος μάλιστα στον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη είπε πως «αυτή η συνεργασία είναι τώρα μια πραγματική στρατηγική εταιρική σχέση και ενέχει ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση».
Ο κ. Μπάϊντεν εξέφρασε επίσης την ανυπομονησία του να καθίσει αύριο «με τον Πρόεδρο για να συζητήσουμε μια κοινή ατζέντα, δηλαδή «την αυξανόμενη ηγετική θέση της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, την υποστήριξη της Κύπρου στην αποστολή για εξάλειψη των χημικών όπλων από τη Συρία και τη βοήθεια που παρείχε για να αποτραπεί το Ιράκ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, το ρόλο της στην Ευρώπη και την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια καθώς και τη συνεχιζόμενη συνεργασία μας στην έρευνα και διάσωση, στην αντιμετώπιση κρίσεων και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Υπάρχουν πολλά πράγματα για να συζητήσουμε, είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και πρόσθεσε πως αύριο θα συζητήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και «τα γεγονότα στην Ουκρανία. Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε μια Ρωσική επέμβαση» είπε.
Γνωρίζω, συνέχισε ο κ. Μπάϊντεν ότι «ο κυπριακός λαός αντιμετωπίζει σκληρές οικονομικές προκλήσεις και έχει ήδη κάνει επώδυνες θυσίες», πρόσθεσε πως ικανοποιήθηκε όταν είδε ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην «πρόοδο για οικονομική μεταρρύθμιση. Πιστεύω ότι η οικονομία άρχισε να πηγαίνει καλύτερα και ανυπομονούμε να εργαστούμε μαζί σας για να εμβαθύνουμε τις εμπορικές μας σχέσεις και να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη και την ευημερία» σημείωσε.
Φυσικά, ανέφερε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος «επίκεντρο των συνομιλιών μας θα είναι η διαδικασία επίλυσης (του Κυπριακού) και ανυπομονώ για τη συνάντηση που θα έχω με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αύριο» είπε.
Θέλω να ξεκαθαρίσω, συνέχισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν μόνο μια νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επίσκεψη μου και οι συναντήσεις που θα έχω σε ολόκληρο το νησί δεν θα το αλλάξουν αυτό. Είναι η προσωπική μου θέση, είναι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και είναι η θέση ολόκληρου του κόσμου, εκτός από μία χώρα» ανέφερε.
Είπε ακόμα ότι «40 χρόνια είναι πολύς καιρός και οι Κύπριοι πρέπει να επανενωθούν σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Εχω ενθαρρυνθεί από τα βήματα που γίνονται και έχουν ληφθεί πρόσφατα, την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου, τηνεπίσκεψη του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή στην Αγκυρα και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή στην Αθήνα, την υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα και τη σοβαρότητα προς τον σκοπό που έχουμε δει μέχρι τώρα σ’ αυτή τη διαδικασία. Μετά από τόσους γύρους συνομιλιών και τόσα χρόνια αδιεξόδου, είναι θεμιτό να θέσω το ερώτημα κατά πόσον αυτή η φορά μπορεί να είναι διαφορετική» ανέφερε.
Όταν σκέφτομαι αυτή την ερώτηση, συνέχισε ο κ. Μπάϊντεν «μου θυμίζει τα λόγια του φίλου και πρώην συναδέλφου μου των ΗΠΑ, του George Mitchell του απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Βόρειο Ιρλανδία, ο οποίος, αναφερόμενος στην αποστολή του στη Βόρειο Ιρλανδία είπε πως «έχουμε 700 μέρες αποτυχίας και μία μέρα επιτυχίας».
Η ειρήνη είναι πάντοτε δυνατή, σημείωσε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος προσθέτοντας ωστόσο πως «απαιτεί δέσμευση όχι μόνο από τους ηγέτες αλλά και από τους πολίτες. Συνεπώς είναι ενθαρρυντικό αυτό που άκουσα για την κοινή πρωτοβουλία από τους Κύπριους πολιτικούς, τους πολίτες και τους επιχειρηματίες για ιστορικές θρησκευτικές τελετές και διάλογο καθώς και την αποκατάσταση ιερών χώρων σε ολόκληρο το νησί».
Εχω ακούσει, συνέχισε ο κ. Μπάϊντεν ότι «ο τοπικός Τύπος υποθέτει πως έρχομαι με ένα σχέδιο για ειρήνη στην τσέπη μου, για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος” . Ο κ. Μπαϊντεν είπε ότι αυτή η φήμη δεν ισχύει και πρόσθεσε πως «ήρθα εδώ εξ ονόματος των ΗΠΑ για να σας βοηθήσω να βρείτε μια λύση, όχι για να παρουσιάσω ή να επιβάλω μια λύση».
Πολλοί από σας, συνέχισε «γνωρίζετε ότι προσωπικά παρακολουθώ τα γεγονότα στην Κύπρο για περισσότερα από 40 χρόνια, αρκετό καιρό για να γνωρίζω ότι μόνο οι Κύπριοι μπορούν να αποφασίσουν ένα όραμα για το μέλλον σας και μόνο οι Κύπριοι μπορούν να έχουν το θάρρος που είναι απαραίτητο για να κάνουν αυτό το όραμα πραγματικότητα. Φανταστείτε» είπε ο κ. Μπάϊντεν «τι θα συμβεί εάν αποφασίσετε ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική, ότι αυτή τη φορά επιτυγχάνεται μια λύση. Αυτό θα σήμαινε απίστευτα μεγαλύτερη ευημερία, μεγαλύτερη ασφάλεια και ένα μέλλον με απεριόριστες δυνατότητες για μια γενιά ελεύθερη από τον κλοιό που δεκαετίες διαχωρισμού έχουν επιβάλει στο νησί. Το νησί μπορεί και πρέπει να είναι το θεμέλιο της σταθερότητας και ευκαιρία για την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο».
Ο κ. Μπάϊντεν ανέφερε ακόμα ότι «η ιστορία του 20ου αιώνα στην Ευρώπη ήταν μια ιστορία όπου έπεσαν εμπόδια και η ειρήνη και η ευημερία πήραν στη θέση τους. Αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει και σε αυτό το όμορφο νησί. Ταξίδεψα σήμερα στην Κύπρο, επειδή πιστεύω ότι αυτή η φορά μπορεί να είναι διαφορετική αλλά αυτό εξαρτάται από το λαό αυτού του νησιού» είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος και η σύζυγος του ανυπομονούν να δουν όσα περισσότερα μπορούν από το όμορφο αυτό νησί και να συναντηθούν με όσο το δυνατό περισσότερους Κύπριους και «για ακόμα μια φορά να αποκτήσουν μεγαλύτερη εκτίμηση για τη ζωή και τις ελπίδες τους».
Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος ευχαρίστησε «τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνεργασία και τις προσπάθειες του να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας πραγματικής στρατηγικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια συνεργασία μεταξύ των χωρών μας η οποία ενέχει μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση και υπόσχεση στο μέλλον».