Δημοσίευμα του βρετανικού BBC, κάνει λόγο για το «ελληνικό δίλημμα» αναφορικά με την έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Αναφέρει επίσης ότι είναι μια υπόθεση που βάζει την Αθήνα σε δύσκολη θέση.
Ο συντάκτης αναφέρει ότι νωρίς το πρωί τους Σαββάτου, ένα αεροδρόμιο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, κοντά στα τουρκικά σύνορα, έλαβε ένα ανησυχητικό μήνυμα. Προερχόταν από ένα τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο. Σε αυτό βρίσκονταν 8 τούρκοι στρατιωτικοί, που είχαν διαφύγει από τη χώρα τους εν μέσω του χάους που ακολούθησε τη βραδιά του πραξικοπήματος.
Όταν προσγειώθηκαν στην Ελλάδα, ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Η Τουρκία έχει απαιτήσει την έκδοσή τους, με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών να τους χαρακτηρίζει ως προδότες. Το ελικόπτερο έχει επιστρέψει στην Τουρκία, αλλά η τύχη των στρατιωτικών είναι πολύ πιο περίπλοκη.
Η υπόθεση αυτή βάζει την Ελλάδα σε δύσκολη θέση. Από διπλωματικής απόψεως, η έκδοση των στρατιωτικών θα ήταν πιθανότατα η ευκολότερη λύση για την Αθήνα, η οποία δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις της με την Τουρκία.
Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πως θα «σκεφτεί σοβαρά» το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί κατηγορούνται για απόπειρα «ανατροπής του καθεστώτος». Αλλά μετά το πραξικόπημα, ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε για την πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής στη χώρα.
Το τελευταίο περιπλέκει πολύ την κατάσταση βάσει τους ελληνικού και του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Σταράντζη, που μιλά στο BBC.
«Υποψιάζομαι ότι οι ελληνικές αρχές θέλουν μια καθαρή και άμεση διαδικασία έκδοσης. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρά νομικά επιχειρήματα που αντιτίθενται σε αυτό. Πρέπει να σκεφτούμε την ασφάλειά τους. Αυτό είναι το πρώτο επιχείρημα σε περίπτωση χορήγησης ασύλου. Δεν μπορούν να εκδοθούν αν υπάρχει η υποψία μιας πολιτικής ή στρατιωτικής δίωξης εναντίον τους και σκληρών ποινών».
Για την ώρα, οι στρατιωτικοί παραμένουν σε φυλακή της Αλεξανδρούπολης, με την τύχη τους να παραμένει αβέβαιη, καταλήγει το δημοσίευμα.