Ένταξη στο ΝΑΤΟ: Ανιστόρητοι και δογματικοί

Του Νεοκλή Συλικιώτη, Μέλος ΠΓ ΑΚΕΛ

Η ηγεσία του ΔΗΣΥ σε μία έξαρση NATOλαγνείας χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι η θέση αυτή του κόμματος χρονολογείται και είναι μία πάγια ιδεολογική τοποθέτηση. Παράλληλα, επικαλούνται το επιχείρημα ότι η Κύπρος λανθασμένα εντάχθηκε στους αδέσμευτους, αφήνοντας να νοηθεί ότι είναι η βασική αιτία για όλες τις καταστροφές και τα κακά της Κύπρου. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ όχι μόνο είναι ιδεολογικά δογματική στο θέμα του ΝΑΤΟ είναι και ανιστόρητη. 

Η Κύπρος είναι μέρος του σχεδιασμού και ορμητήριο του ΝΑΤΟ από τον καιρό της ίδρυσης του βορειοατλαντικού συμφώνου το 1949.Η αποικιοκρατική Βρετανία χρησιμοποίησε την Κύπρο ως ορμητήριο σε όλες τις κρίσεις στην περιοχή μου της Μέσης Ανατολής ως μέρος των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ. Το 1951 Βρετανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν αιγυπτιακές πόλεις και το1956- κρίση στο Σουέζ, βρετανικά και γαλλικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν την Αίγυπτο. Με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ,με τη συνθήκη συμμαχίας, πέραν των βάσεων τέθηκαν εγγυητές της ανεξαρτησίας τρία νατοϊκά κράτη, Βρετανία, Τουρκία και Ελλάδα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του συνταγματικού χάρτη του ΟΗΕ. 

Πέραν της στάθμευσης νατοϊκών στρατευμάτων και βάσεων, όλοι οι σχεδιασμοί  για την υπονόμευση   της ανεξαρτησίας της Κύπρου ξεκίνησαν με την εαρινή σύνοδο του ΝΑΤΟ το 1971 στη Λισαβόνα .Οι αμερικονατοικοι σχεδιασμοί υλοποιήθηκαν από την ελληνική χούντα, την ΕΟΚΑ Β και την Τουρκία   και οδήγησαν στο δίδυμο έγκλημα, το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και κατοχή το 1974, Η Κύπρος βίωσε πόλεμους, τραγωδίες, δικοινοτικές συγκρούσεις, πραξικόπημα, τουρκική εισβολή – κατοχή και εκτοπισμό ακριβώς από νατοϊκές δυνάμεις με τη στήριξη και την σφραγίδα του βορειοατλαντικού συμφώνου. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ηγεσία του ΔΗΣΥ επικαλούνται ένα έωλο επιχείρημα. Ότι η Κύπρος θα έχει περισσότερη ασφάλεια με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

 Η Κύπρος με την ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία θα στρατιωτικοποιηθεί περισσότερο με νατοϊκές βάσεις ,στρατιωτικά αεροδρόμια και ναυστάθμους, θα ενισχυθεί ο ρόλος της ως προγεφύρωμα και ορμητήριο του ΝΑΤΟ στην γεωπολιτικά πιο ευαίσθητη και εύφλεκτη περιοχή του πλανήτη. 

Το νατοϊκό ορμητήριο ενάντια στους λαούς και χώρες της περιοχής θα είναι στο στόχαστρο και το επίκεντρο των συνεχών πολεμικών συγκρούσεων της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Με τη λογική τους αυτή, αφού η μεγαλύτερη περιφερειακή δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι η Τουρκία γιατί τότε διαφωνούν με τις τουρκικές (νατοϊκές ) εγγυήσεις στην Κύπρου. Με την ένταξη στο ΝΑΤΟ,  η Τουρκιά ο χωροφύλακας και στρατιωτικά ο πιο ισχυρός στη νοτιοανατολική πτέρυγα της συμμαχίας θα έχει και το πάνω χέρι στρατιωτικά και στην Κύπρο αφού θα ενημερώνεται συνεχώς για τις στρατιωτικές μας δυνάμεις . Οι οποίες θα υπάγονται ιεραρχικά σε Τούρκους στρατηγούς. Με λίγα λογία πλήρης υποταγή στην Τουρκιά .

Επιπρόσθετα, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ασφαλείας της Κύπρου, οι θιασώτες της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ηγεσία του ΔΗΣΥ, δεν παίρνουν το μάθημα από άλλους γειτονικούς λαούς. 

Το παράδειγμα των κούρδων της Συρίας στη Ροζάβα (αυτόνομη περιοχή της Συρίας) οι οποίοι θεωρούν σύμμαχους και προστάτες τις ΗΠΑ και  στην περιοχή της υπάρχουν αμερικάνικες βάσεις και στρατεύματα είναι το πιο χαρακτηριστικό και επίκαιρο.

Το 2018 οι ΗΠΑ, όχι μόνο δεν απέτρεψαν την εισβολή της Τουρκίας στην κουρδική περιοχή και την κατάληψη του Αφρίν και άλλων χωριών και πόλεων, αλλά μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα στις συνεχείς μέχρι και σήμερα τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ όχι μόνο είναι ανιστόρητη αλλά επικίνδυνα αφελής σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις και τα μεγάλα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή και τον κόσμο.

Ο κυπριακός λαός στο σύνολο του μόνο σε μία επανενωμένη, αποστρατιωτικοποιημένη Κύπρο, γέφυρα ειρήνης στην περιοχή θα μπορεί να νιώθει ασφαλής.