2027… Το φάντασμα της κατάργησης των καταλόγων διοριστέων

Της Χρίστης Βασιλείου*

Το 2027 πλησιάζει και η αγωνία, ο φόβος και το άγχος για τους αορίστου χρόνου εκπαιδευτικούς, τους συμβασιούχους και τους αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς  μεγαλώνει. Ο λόγος; Η επικείμενη κατάργηση των καταλόγων διοριστέων το 2027, με σοβαρό ενδεχόμενο ένας πολύ μεγάλος αριθμός συναδελφισσών και συναδέλφων που ανήκουν στις πιο πάνω «κατηγορίες» εκπαιδευτικών να βρεθούν εκτός εκπαίδευσης, χωρίς εργασία.

Λένε, για τους αορίστου χρόνου εκπαιδευτικούς, ότι θα εξακολουθούν να διορίζονται όταν καταργηθούν οι κατάλογοι, εφόσον υπάρχουν ανάγκες χωρίς όμως τη δυνατότητα μονιμοποίησης. Ποιος μπορεί να το εγγυηθεί με σιγουριά  αυτό ; Ακόμη κι αν αυτό ισχύει κα μπορούν να μας το εγγυηθούν, τι θα συμβεί αν δεν υπάρχουν ανάγκες; Θα μας απολύσουν με αποζημίωση και μετά τι; Τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, τους συμβασιούχους και αντικαταστάτες  σε αυτή την περίπτωση ; Έτσι απλά θα μείνουν όλοι στους δρόμους!!!

Έχουν υποσχεθεί οι αρμόδιοι την αύξηση των οργανικών θέσεων με στόχο να παραμείνει μόνο το 7% σε έκτακτους εκπαιδευτικούς. Χαρήκαμε για τις ελάχιστες θέσεις που έχουν δοθεί φέτος,  αλλά   επιτυχία θα ήταν η καθολική μονιμοποίηση των εκατοντάδων αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών, με χρόνια υπηρεσίας στην εκπαίδευση, έτσι ώστε να μειωθεί ο μεγάλος αριθμός εκτάκτων εκπαιδευτικών και να διασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον αυτών των εκπαιδευτικών.

Όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί, οι αορίστου χρόνου, οι συμβασιούχοι, οι αντικαταστάτες είναι άνθρωποι με οικογένεια και παιδιά. Κουβαλούν μαζί τους τεράστια εκπαιδευτική εμπειρία, αναγκαία για το δημόσιο σχολείο και τη δημόσια εκπαίδευση. Είναι εργαζόμενοι που καθημερινά ταξιδεύουν δεκάδες χιλιόμετρα για να πάνε στην εργασία τους, που αλλάζουν δεκάδες σχολεία ακόμα και εντός της ίδιας σχολικής χρονιάς, για να καλύψουν κενά και ανάγκες, και είναι και οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εκπαιδευτικοί.   

Αυτοί οι άνθρωποι, θέλουν να διασφαλίσουν το εργασιακό τους μέλλουν, να μπορούν και αυτοί να ζήσουν χωρίς το άγχος και την αγωνία της αβεβαιότητας, Οφείλουν οι αρμόδιοι, αυτοί που συμμετέχουν στα κέντρα λήψης απόφασης, φέτος να δώσουν λύσεις, να τροποποιήσουν την νομοθεσία έτσι ώστε οι κατάλογοι διοριστέων να παραμείνουν και μετά το 2027.

Λογοθεραπεύτρια -Λογοπαθολόγος

Μέλος της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών