Αυτόματα αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές όλοι οι Τουρκοκύπριοι που κατέχουν τη νέα κυπριακή ταυτότητα, στο σύνολό τους περίπου 95.000, αφού τα δύο σχετικά νομοσχέδια οδηγούνται στην Ολομέλεια το απόγευμα, με την ήδη εκφρασθείσα θετική ψήφο ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης.
Άλλα κόμματα επέλεξαν να τοποθετηθούν επί των δύο τροποποιητικών νομοσχεδίων στην Ολομέλεια.
Στη συνεδρία παρευρέθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος απάντησε σε ερωτήματα Βουλευτών. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι με τα τροποποιητικά νομοσχέδια δίνουν τη δυνατότητα στους Τ/κ, αν επιλέξουν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, να εκλέξουν ένα, ακόμα και δύο Ευρωβουλευτές.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία «οδηγούνται το απόγευμα στην Ολομέλεια, όπως ήταν και στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της σημερινής, οι τροποποιήσεις πάνω σε δύο νόμους, στον περί Αρχείου Πληθυσμού και στον περί Εκλογής Μελών του Ευρωκοινοβουλίου νόμο, οι οποίοι αφορούν ουσιαστικά την αυτόματη εγγραφή όλων όσοι το επόμενο τρίμηνο θα κλείσουν τα 18 τους χρόνια, είτε Ε/κ είτε Τ/κ, που διαμένουν βέβαια στις ελεύθερες περιοχές, μέσα από μια επιστολή από την Υπηρεσία Εκλογών ότι αποκτούν το δικαίωμα εγγραφής τους στο αρχείο εκλογών και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τους ίδιους, θα εγγράφονται αυτόματα».
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «λόγω των ειδικών συνθηκών στις οποίες βρίσκεται η πατρίδα μας και λόγω, βέβαια, των πιέσεων που ασκούνται από διάφορους στην Ευρώπη για την τάχατες στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής στις Ευρωεκλογές των Τ/κ, ευθύνη βέβαια για την οποία καμία δεν έχει η επίσημη δική μας πλευρά, η Κυβέρνηση, θα δοθεί το δικαίωμα λόγω αυτών των ειδικών συνθηκών σε όσους Τ/κ έχουν αποκτήσει την καινούρια κυπριακή ταυτότητα να εγγραφούν αυτόματα στον εκλογικό κατάλογο για τις Ευρωεκλογές αποκτώντας έτσι το δικαίωμα και του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι».
Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν 95.0000 Τ/κ που έχουν την κυπριακή ταυτότητα και θα καταχωρηθούν, αν ίδιοι το επιθυμούν, και να εκλέξουν δικό τους Ευρωβουλευτή.
Ο κ. Λαμάρης ανέφερε ακόμη ότι «φαίνεται ότι κατά πλειοψηφία η Επιτροπή θα υποστηρίξει και τις δύο τροποποιήσεις πάνω στα δύο νομοθετήματα, με επιφυλάξεις κάποιων κομμάτων να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ έχουν τοποθετηθεί υπέρ της ψήφισης των νομοσχεδίων.
Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι «μία πάγια θέση του ΔΗΣΥ ότι δηλαδή όποιος συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του θα πρέπει αυτόματα να εγγράφεται στον εκλογικό κατάλογο θα γίνει από σήμερα πραγματικότητα». Είναι, πρόσθεσε, «ένα τεράστιο βήμα εκσυγχρονισμού και θα βοηθήσει, αν θέλετε, όλους του νέους να μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι».
Ο κ. Κυπριανού συνέχισε λέγοντας ότι στη συζήτηση που έγινε παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών «έχει γίνει αποδεκτό από την Επιτροπή Εσωτερικών ότι οι Τ/κ οι οποίοι έχουν αποκτήσει την κυπριακή ταυτότητα μέσα από τις διαδικασίες, όποιες κι αν είναι αυτές που ακολουθήθηκαν, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Ευρωεκλογές Μαΐου του 2014 και θα έχουν και δυνατότητα να εκλέξουν και Ευρωβουλευτή αν η συμμετοχή τους είναι ανάλογη».
«Είναι μία εξόχως πολιτική κίνηση η οποία για λόγους που έχουν επεξηγηθεί από τον Υπουργό ήταν απόλυτα αναγκαία», είπε τέλος.
Σε δηλώσεις του για το θέμα ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας ανέφερε ότι τα δύο νομοσχέδια «σίγουρα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικά σωστά, διότι διευκολύνουμε τους Τ/κ να μπορέσουν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές με την προοπτική να εκλέξουν δικό τους Ευρωβουλευτή, παρόλο που εμείς έχουμε την άποψη ότι το κλίμα στην Ευρώπη αν δεν εκλεγεί Τ/κ Ευρωβουλευτής, πιθανόν να μην αλλάξει και να συνεχίσουν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα με το θέμα των παρατηρητών».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι μέσα από την τοποθέτηση της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας έχει διαφανεί ότι τα νομοσχέδια «εμπεριέχουν στοιχεία αντισυνταγματικότητας», εκφράζοντας τη θέση ότι «είναι αδιανόητο να αποκτούν αυτό το δικαίωμα της αυτόματης εγγραφής στου εκλογικούς καταλόγους οι Τ/κ, είτε διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, είτε στις κατεχόμενες, είτε στο εξωτερικό, με μόνο στοιχείο ότι είναι εγγεγραμμένοι στο Αρχείο Πληθυσμού και έχουν κυπριακή ταυτότητα ενώ Ε/κ συμπατριώτες μας να μην αποκτούν αυτό το δικαίωμα».
«Αυτό που μας ξενίζει είναι ότι ο Υπουργός Εξωτερικών που ήταν παρών στη συνεδρία έχει πει ότι πολιτικά ο ίδιος συμφωνεί με την αυτόματη εγγραφή όλων των Κυπρίων πολιτών, με βάση το Αρχείο Πληθυσμού στους εκλογικούς καταλόγους και με βάση και την τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας». Από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, πρόσθεσε, «υπάρχει διαφορετική άποψη και ακριβώς αυτό δημιουργεί την απορία γιατί εμείς τα κόμματα να βιαστούμε σήμερα να ψηφίσουμε αυτά τα νομοσχέδια και να δημιουργήσουμε θέμα διάκρισης μεταξύ των Κυπρίων πολιτών». Εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να απασχολήσει εκ νέου την Κυβέρνηση.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς δικαιολογεί τη θέση του το Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Σαρίκας ανέφερε ότι το επιχείρημα που έχει προβληθεί είναι ότι θα υπάρξει μεγάλη αποχή στις Ευρωεκλογές γιατί στο Αρχείο Πληθυσμού υπάρχουν πολλοί Ε/κ που δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή ή διαμένουν στο εξωτερικό, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες και στρέβλωση σε σχέση με τα αποτελέσματα.