Διάταγμα 8ημερης κράτησης εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, εναντίον του Petar Gospodinov Penchev, 48 χρόνων από τη Βουλγαρία, ο οποίος φέρεται ως συνεργάτης του Τυνήσιου με το όνομα «Γεώργιος Κρασόπουλος», φερόμενου ως ιδιοκτήτη της εταιρείας εξευρέσεως εργασίας στη Λάρνακα, που είχε εξαπατήσει περισσότερους από 400 Κύπριους πολίτες.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Βούλγαρος αφορούν κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστοπροσωπία, εξασφάλιση εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία για καταδολίευση και παραβάσεις διαφόρων άρθρων του Νόμου για παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2013 στη Λάρνακα, τη Λεμεσό και την Αμμόχωστο.
Όπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης, στις αρχές Ιουνίου 2013 η εταιρεία G. Krasopoulos International Ltd, παρουσιάστηκε ως κατασκευαστική εταιρεία με κεντρικό γραφείο στη Λάρνακα και υποκαταστήματα στη Λεμεσό και τη Δερύνεια. Η εταιρεία μέσω αγγελίας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ζητούσε να προσλάβει τεχνίτες και εργάτες για να τους εργοδοτήσει σε οικιστικό έργο στην πόλη Λιλ της Γαλλίας.
Η εταιρεία κατά τη διάρκεια ενημέρωσης και πρόσληψης των υποψηφίων, παρουσίασε συμβόλαια με τα οποία οι υποψήφιοι αναλάμβαναν την υποχρέωση να πληρώσουν αρχικά το ποσό των 620 ευρώ κατά την υπογραφή του συμβολαίου και την πρόσληψη τους και άλλα 600 ευρώ όταν θα τους αποκόπτονταν τους δύο πρώτους μήνες από τους μισθούς τους όταν θα άρχιζαν εργασία στη Γαλλία.
Ο εξεταστής ανέφερε ακόμα ότι από τις 2 – 8 Ιουλίου 2013 στα γραφεία της εταιρείας στη Λάρνακα, εμφανίστηκε ο Mohamet Jamel Ben Hassen, 58 χρόνων από την Τυνησία, κάτοχος τυνησιακού διαβατηρίου και συστήθηκε ως ο διευθυντής της εταιρείας με το όνομα Γεώργιος Κρασόπουλος από την Ελλάδα. Ακολούθησε στη Λάρνακα παρουσίαση του προσωπικού και των εργασιών της εταιρείας στο κοινό, όπου ισχυρίστηκε ότι είχε συνάψει συμφωνία με γαλλική εταιρεία για δημιουργία μεγάλου οικιστικού έργου στη πόλη Λιλ. 470 άτομα ανά το παγκύπριο πείστηκαν από την παρουσίαση και από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013 υπέγραψαν συμβόλαια πρόσληψης για τα οποία πλήρωσαν έκαστος 620 ευρώ.
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Αστυνομία εξασφαλίστηκε μαρτυρία ότι ο Ben Hassen, με σκοπό να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνταν για την εγγραφή της εταιρείας στη Κύπρο, έδωσε φωτοαντίγραφο πλαστής ταυτότητας σε τρίτο άτομο, το οποίο εξουσιοδότησε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εγγραφή. Η ταυτότητα παρουσιαζόταν ως η ελληνική ταυτότητα του Γιώργου Κρασόπουλου, 57 χρόνων και παρουσιάστηκε στο Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε δικηγορικό γραφείο, στον Εφορο Εταιρειών και στο ΦΠΑ.
Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, μετά από σχετική ενημέρωση της κυπριακής Αστυνομίας με την Ιντερπόλ, διαπιστώθηκε ότι ο Ben Hassen στις 23/7/2013 συνελήφθηκε από τις ολλανδικές αρχές έχοντας στη κατοχή του τη συγκεκριμένη ταυτότητα και πλαστό βουλγάρικο δελτίο ταυτότητας με το όνομα Krasopoulos Georgios Panagiotis, ενώ και στα δύο έγγραφα υπήρχε η φωτογραφία του. Ανακρινόμενος παραδέχθηκε ότι η ελληνική ταυτότητα είναι πλαστή και την εξασφάλισε γιατί καταζητείτο από τις ελληνικές αρχές επειδή χρωστούσε στο ελληνικό κράτος 500 χιλιάδες ευρώ. Στη συνέχεια ο Ben Hassen αφέθηκε ελεύθερος.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι στις 28/8/2013 ο Ben Hassen συνελήφθηκε από τις γερμανικές αρχές με την ίδια πλαστή ταυτότητα και από εξετάσεις των Γερμανών διαπιστώθηκε ότι η ταυτότητα ήταν πλαστή και τέθηκε υπό κράτηση. Στην κατοχή του εντοπίστηκαν επίσης πλαστή βελγική άδεια παραμονής, πλαστή βελγική άδεια οδηγού και πλαστή κυπριακή άδεια οδηγού στο όνομα Κρασόπουλος Γεώργιος, με τη φωτογραφία του. Ανακρινόμενος από τις γερμανικές αρχές ισχυρίστηκε ότι είναι ο Γεώργιος Κρασόπουλος, διευθυντής εταιρείας, ότι του έκλεψαν τα προσωπικά του έγγραφα στη Βουλγαρία και αναγκάστηκε να προμηθευτεί πλαστή ταυτότητα που εξασφάλισε από άγνωστο αλλοδαπό στην Αθήνα, επειδή δεν μπορούσε να εξασφαλίσει νέα ταυτότητα από τις ελληνικές αρχές γιατί χρωστούσε στο ελληνικό κράτος ποσό 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ακολούθως πληρώνοντας χίλια ευρώ ως εγγύηση αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο οι γερμανικές αρχές του πήραν φωτογραφίες και δαχτυλικά αποτυπώματα.
Από εξετάσεις της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας στη Κύπρο διαπιστώθηκε ότι τα αποτυπώματα ανήκαν στον Mohamet Jamel Ben Hassen, ο οποίος από εξετάσεις στα αρχεία της ΥΠΕΓΕ συνελήφθηκε το 1978 από την Αστυνομία για υποθέσεις εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, εναντίον του σχηματίστηκαν τρεις ποινικές υποθέσεις και καταδικάστηκε.
Στο Δικαστήριο αναφέρθηκε επίσης ότι ο Γιώργος Κρασόπουλος από την Ελλάδα είναι υπαρκτό πρόσωπο και ότι η ταυτότητα που έφερε τον ίδιο αριθμό με την πλαστή ταυτότητα που βρέθηκε στην κατοχή του Ben Hassen, είχε δηλωθεί από τον κάτοχο του στις ελληνικές αρχές ως απωλεσθείσα. Επίσης από περαιτέρω εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι η φωτογραφία του Ben Hassen εντοπίζεται και σε άλλο ελληνικό δελτίο ταυτότητας με το όνομα Μαυρατζάκης Ανδρέας και σε ελληνική άδεια οδηγού με τα ίδια στοιχεία. Η πραγματική φωτογραφία του Μαυρατζάκη δεν έχει καμία σχέση με τον Ben Hassen.
Στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης έγιναν έρευνες στα γραφεία της εταιρείας στη Λάρνακα όπου λήφθηκε μεγάλος αριθμός συμβολαίων και εγγράφων και αριθμός καταθέσεων από υπαλλήλους της εταιρείας και εξαπατηθέντες. Από την μαρτυρία που έλαβε η αστυνομία φαίνεται ότι ο Ben Hassen είναι ο εγκέφαλος ενός πολύ καλά οργανωμένου κυκλώματος που δρα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και κυκλοφορεί έχοντας στη κατοχή του αρκετές πλαστές ταυτότητες. Επίσης φαίνεται ότι το κύκλωμα στεγάζεται σε διαμερίσματα σε διάφορες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης τα οποία παρουσιάζει ως γραφεία και διαχειρίζονται οι συνεργάτες του Ben Hassen.
Στις 25/9/2013 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ben Hassen και τα στοιχεία του τοποθετήθηκαν στο Stop List και καταζητείται αφού, από εξετάσεις που έγιναν φαίνεται ότι αυτός έφυγε από την Κύπρο στις 8/7/2013 και δεν επέστρεψε. Υπάρχει μάλιστα μαρτυρία ότι κατά την αναχώρηση του από το αεροδρόμιο μετέφερε παράνομα στο εξωτερικό μεγάλο χρηματικό ποσό που αποτελούσε μέρος των εισπράξεων από τους εξαπατηθέντες.
Από περαιτέρω μαρτυρία διαπιστώθηκε ότι ο ύποπτος είναι ο υπεύθυνος του γραφείου της εταιρείας στη Βουλγαρία και στις 9/10/2013 εκδόθηκε εναντίον του ευρωπαϊκό και διεθνές ένταλμα σύλληψης και καταζητείτο. Στις 20/10/2013 ο ύποπτος συνελήφθη στη Βουλγαρία και μετά τη διαδικασία έκδοσης του στη Βουλγαρία μεταφέρθηκε χθες βράδυ, /12/2013 στη Κύπρο από άνδρες του ΤΑΕ Λάρνακας. Ανακρινόμενος χθες βράδυ στην Αστυνομία ο ύποπτος προέβαλε προφορικά κάποιους ισχυρισμούς ως προς την ανάμειξη του στην υπόθεση και για τη σχέση που είχε με τους άλλους υπόπτους στην εταιρεία.
Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης «πρόκειται για πρωτοφανή υπόθεση εξαπάτησης του κοινού στη Κύπρο κυρίως ανέργων προσώπων. Από τη μαρτυρία που εξασφάλισε η αστυνομία μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι τα ύποπτα πρόσωπα συνωμότησαν με σκοπό να εξαπατήσουν το κοινό. Αναμφίβολα πρόκειται για πολύ σοβαρά αδικήματα για τα οποία υπάρχει εύλογη υποψία ότι ο ύποπτος ενέχεται» ανέφερε.
Είπε ακόμα ότι μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 240 καταθέσεις από άτομα που εξαπατήθηκαν και άλλα που είχαν ανάμειξη στην υπόθεση, ανακριτικές καταθέσεις από τους υπαλλήλους της εταιρείας, στοιχεία από τις εταιρείες μέσω των οποίων διακινούνταν τα χρήματα των εξαπατηθέντων, ενώ εξασφαλίστηκαν διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών λογαριασμών των υπόπτων στην Κύπρο.
Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται να ληφθούν άλλες 240 καταθέσεις από εξαπατηθέντες, κατάθεση από τον ύποπτο, θα γίνουν αναγνωριστικές παρατάξεις ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από αιτήματα που στάληκαν σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Γαλλία για τις κινήσεις των υπόπτων σε διάφορες υπηρεσίες.
Ζητώντας τη κράτηση του υπόπτου για οκτώ ημέρες ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε ότι τυχόν απόλυση του δυνατόν να επηρεάσει δυσμενώς το ανακριτικό έργο και σημείωσε πως «πρόκειται για σοβαρά αδικήματα για τα οποία προβλέπονται πολύχρονες ποινές φυλάκισης».
Δεδομένου ότι δεν υπήρξε ένσταση από το συνήγορο υπεράσπισης του υπόπτου, το Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης του Petar Gospodinov Penchev.