Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ετήσια εορτή, στο πλαίσιο της οποίας αναδεικνύονται και προβάλλονται σε διεθνές επίπεδο οι 7 Αρχές του Διεθνούς Κινήματος ΕΣ/ΕΗ: Ο Ανθρωπισμός, η Αμεροληψία, η Ουδετερότητα, η Ανεξαρτησία, ο Εθελοντισμός, η Ενότητα και η Παγκοσμιότητα.
Η συγκεκριμένη ημερομηνία ορόσημο συμπίπτει με την επετειακή ημερομηνία γέννησης του Ιδρυτή της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και βραβευθέντος με το πρώτο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης Ερρίκου Ντυνάν (8 Μαΐου 1828).
Η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού, χάρη στη διεθνή διάσταση που ενέχει, συνιστά μια εξαιρετική συμβολή για την παγκόσμια ειρήνη. Παράλληλα, εμπνέει και ενθαρρύνει τον κάθε Εθνικό Σύλλογο ΕΣ/ΕΗ ξεχωριστά να αναλαμβάνει την ανθρωπιστική δράση εκείνη που συμβάλλει τόσο στην πρόληψη και ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου όσο και στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Η ιδέα προήλθε από την Εθνική Επιτροπή της Τσεχοσλοβακίας, η οποία το 1922 κήρυξε τριήμερη εκεχειρία κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα για την προώθηση της ειρήνης.
Κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, οι δύο οργανισμοί μάς υπενθυμίζουν τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν σε όλο τον κόσμο για την ανακούφιση των ανθρώπων από τις αρρώστιες, τους λοιμούς, τις καταστροφές και τους πολέμους.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει σαν αποστολή της να προστατεύσει τις ζωές και την αξιοπρέπεια και να προσφέρει βοήθεια σε θύματα πολέμων και εσωτερικών συρράξεων, σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου έχει ως αποστολή της να βελτιώσει τη ζωή ευάλωτων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, κινητοποιώντας τη δύναμη του ανθρωπισμού.