«Βαριές» απώλειες καταγράφουν στο ξεκίνημα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι για την κεφαλαιακή επάρκεια της Deutsche Bank. Το sell off στη μετοχή του γερμανικού κολοσσού προκλήθηκε από την είδηση ότι 10 hedge funds μείωσαν την έκθεσή τους στην DB, γεγονός που προκάλεσε μαζικές ρευστοποιήσεις στη μετοχή της.
Αμέσως μετά την είδηση, η διοίκηση της τράπεζας εξέδωσε ανακοίνωση ότι η κεφαλαιακή της θέση παραμένει ισχυρή.
Αυτή τη στιγμή μάλιστα, η Deutsche Bank καταγράφει «βουτιά» 8%, έχοντας «σπάσει» το «φράγμα» των 10 ευρώ.
Οι πιέσεις επεκτάθηκαν και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Commerzbank να κινείται επίσης με πτώση 5% καθώς ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περίπου 10.000 θέσεις εργασίας και θα αναβάλλει τη διανομή μερίσματος ώστε να ανταποκριθεί στο πρόστιμο 1,1 δισ. δολ. των αμερικανικών ρυθμιστικών Αρχών για το σκάνδαλο των ενυπόθηκων τίτλων.
Ο FTSe 100 υποχωρεί κατά 1,5% στις 6.815 μονάδες με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν απώλειες 3%-4%. Απώλειες 2% για τον DAX στις 10.207 μονάδες, πτώση 2,13% στις 4.349 μονάδες για τον γαλλικό CAC με τις γαλλικές τράπεζες να υποχωρούν άνω του 4%. Πτώση 2,7% για το χρηματιστήριο της Μαδρίτης στις 8.553 μονάδες, με απώλειες σχεδόν 5% για τις τράπεζες, ενώ ο ιταλικόςς FTSE MIB υποχωρεί κατά 2,5% στις 15.937 μονάδες, με τραπεζικές απώλειες στο -4%-5%.
Ο Euro Stoxx 600 Banks υποχωρεί πάνω από 3%.
Δείτε πώς το CNN Money παρουσιάζει το πρόβλημα της Deutsche Bank
Ερχεται η ώρα της Γερμανίας να σώσει την Deutsche Bank
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη κατάσταση. Να κληθούν να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να διασώσουν τη μεγαλύτερη τράπεζά τους, σε ένα μέρος του κόσμου, όπου τέτοιου είδους “διασώσεις” αποτελούν ταμπού.
Οι Γερμανοί, σύμφωνα με τους αναλυτές, πρέπει να δείξουν έτοιμοι και ικανοί να σταθεροποιήσουν τόσο την Deutsche όσο και το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα, όπως είχαν κάνει αντίστοιχα οι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.
“Θα πρέπει πιθανώς να φανούν έτοιμοι να ενισχύσουν με νέα κεφάλαια την τράπεζα,” είπε στο CNBC ο τραπεζικός αναλυτής Christopher Whalen. «Ακριβώς ό,τι είχε κάνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον με τη Citi. Πρόκειται για μία παρόμοια κατάσταση. Ας ελπίσουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα διδαχθεί από το πώς αντέδρασαν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο ίδιος.
Η διοίκηση της Deutsche Bank από την πλευρά της εξακολουθεί να τονίζει ότι είναι οικονομικά σταθερή: “Οι πελάτες μας είναι μερικοί από τους καλύτερους επενδυτές του κόσμου. Είμαστε βέβαιοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία έχει ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομική θέση της τράπεζας, το μακροοικονομικό περιβάλλον, τη διαμάχη με τις αμερικανικές αρχές αλλά και την πρόοδο που κάνουμε ακολουθώντας τη στρατηγική μας”.
Το ευρωπαϊκό “ανάθεμα“
Σε αντίθεση όμως με την περίπτωση της Citigroup, η ευρωπαϊκή εταιρική κουλτούρα είναι διαφορετική, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τραπεζική διάσωση. Τέτοιου είδους κινήσεις θεωρούνται “ανάθεμα” και ακριβώς για αυτό το λόγο οι Γερμανοί αξιωματούχοι δείχνουν μέχρι στιγμής απρόθυμοι να παρέμβουν.
“Καλό θα ήταν ωστόσο οι Γερμανοί να σταματήσουν να κάνουν τέτοιες δηλώσεις δημοσίως εκτός και αν είναι απολύτως βέβαιοι ότι η τράπεζα δεν κινδυνεύει γιατί προς το παρόν κάνουν περισσότερο κακό”, σχολιάζουν τραπεζικοί αναλυτές.
Είναι η Deutsche η Lehman της Ευρώπης;
Η κατάσταση φέρνει στο μυαλό σκοτεινές εικόνες από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας έχει δει την αξία της να κόβεται στο μισό φέτος, εν μέσω ανησυχιών ότι θα πρέπει να αντλήσει νέα κεφάλαια για να πληρώσει σειρά από βαριά πρόστιμα, ένα εκ των οποίων είναι αυτό ύψους 14 δισ δολαρίων που της επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ.
Μπορεί η Deutsche Bank να μην είναι μία νέα Lehman ως προς τους κινδύνους που θα μπορούσε να φέρει σε παγκόσμιο επίπεδο αν κατέρρεε, αλλά η πολιτική κατάσταση είναι σχεδόν ταυτόσημη.