Του Κωνσταντίνου Ψυλλίδη
Εξι χιλιάδες νομικά και φυσικά πρόσωπα απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, με εκροές που κυμαίνονται από δεκάδες εκατομμύρια μέχρι μερικές χιλιάδες ευρώ, γεννώντας υποψίες ότι μεγαλοκαταθέτες στο νησί είχαν πρότερη γνώση των προθέσεων του Eurogroup έσπευσαν να προστατεύσουν τα κεφάλαια τους και άφησαν τους υπόλοιπους να επωμιστούν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Σ΄αυτή την αποκάλυψη προέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης, μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.
Στην Επιτροπή Θεσμών είχε κατατεθεί λίστα με πρόσωπα που απέσυραν τις καταθέσεις του από το νησί λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρία του Eurogroup , όπου αποφασίστηκε το μοιραίο για την Οικονομία κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.
Στην λίστα μάλιστα φαίνεται να υπάρχουν δημόσια πρόσωπα αλλά και κόμματα.
«Λειψή» η λίστα, θα καλεστεί να δώσει εξηγήσεις ο Διοικητής της Κεντρικής
Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ μάλιστα επιτέθηκε ενάντια στον Διοικητή και Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, εξηγώντας ότι η λίστα που τους δόθηκε δεν ήταν αυτή που ζήτησαν.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Θεσμών ζήτησε λίστα που να κάλυπτε εκροές σε διάστημα των τελευταίων δύο μηνών αλλά τους δόθηκε λίστα με εκροές δύο εβδομάδων πριν το Eurogroup.
Η αιτιολογία αυτής της απόφασης, σύμφωνα με συνοδευτικό σημείωμα από τον υποδιοικητή της Κεντρικής, είναι ότι εάν η λίστα κατέγραφε τις εκροές για δύο μήνες «τότε η Επιτροπή δεν θα μπορούσε να κάνει καλά την δουλειά της.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την απογοήτευση και τον θυμο του αναφορικά με την απόφαση της Κεντρικής, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αμφισβητήσει δημοσίως το εάν η Κεντρική έδωσε ακριβή στοιχεία.
Τόσο ο Διοικητής, όσο και ο υποδιοικητής κλήθηκαν να παραστούν την Πέμπτη σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών για να δώσουν εξηγήσεις.
Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την λίστα, ο κος Συλλούρης αρκέστηκε να πει ότι θα λειτουργήσει με σοβαρότητα, διαφάνεια και υπευθυνότητα.
Να διευκρινίσουμε βεβαίως ότι δεν είναι όλες οι συναλλαγές ύποπτες, αφού κάποιες εταιρείες ανα τακτά χρονικά διαστήματα χρειάζεται να εξάγουν ρευστότητα για την λειτουργία της επιχείρησης τους.