57 κινεζικά αεροσκάφη εισέβαλαν στη ζώνη αντιαεροπορικής άμυνάς της Ταϊβάν σε ένα 24ωρο

Το προεδρικό γραφείο στην Ταϊπέι καταδίκασε σήμερα τις τελευταίες στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε η Κίνα κοντά στην επικράτεια της Ταϊβάν, ανακοινώνοντας ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν είναι κοινή ευθύνη της Ταϊβάν και της Κίνας.

Η θέση της Ταϊβάν είναι ξεκάθαρη αναφορικά με τη μη κλιμάκωση των εντάσεων και τη μη πρόκληση αντιπαραθέσεων, αλλά θα υπερασπίσει την κυριαρχία της και την ασφάλεια της, ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση το προεδρικό γραφείο.

Το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα ότι κατά το τελευταίο 24ωρο, 57 κινεζικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για την πραγματοποίηση περισσότερων στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στο νησί.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν χθες, Κυριακή, στρατιωτικές ασκήσεις επικεντρώνοντας την προσοχή τους σε χερσαία πλήγματα, αλλά και σε επιθετικές ενέργειες κατά θαλασσίων στόχων. Πρόκειται για το δεύτερο κύκλο παρόμοιων ασκήσεων που πραγματοποιείται σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός.

Η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου Επιχειρήσεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της αργά χθες, Κυριακή, ότι οι δυνάμεις της οργάνωσαν “κοινές περιπολίες επιχειρησιακής ετοιμότητας μάχης, αλλά και ασκήσεις πραγματικής μάχης” στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν.

Στόχος των ασκήσεων ήταν να δοκιμαστούν οι επιχειρησιακές ικανότητες μάχης για «την αποφασιστική αντιμετώπιση προκλητικών ενεργειών εξωτερικών δυνάμεων, αλλά και των αποσχιστικών δυνάμεων ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», πρόσθεσε σε μία σύντομη ανακοίνωσή της η ίδια στρατιωτική διοίκηση.

Η Κίνα πραγματοποίησε παρόμοιες ασκήσεις στα τέλη του προηγούμενου μήνα με την Ταϊβάν να αναφέρει ότι 43 κινεζικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν, που αποτελεί μία ανεπίσημη ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Κίνα που δεν έχει ποτέ αποκηρύξει τη χρήση στρατιωτικής ισχύος προκειμένου να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της, ενώ πραγματοποιεί συχνές ναυτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις στη θάλασσα, αλλά και στον εναέριο χώρο κοντά στην Ταϊβάν, κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Τον Αύγουστο, η Κίνα προχώρησε στην υλοποίηση επιχειρησιακών πολεμικών σεναρίων κοντά στην Ταϊβάν έπειτα από την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Ταϊπέι η (τότε) πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Η Ταϊβάν, που έχει δημοκρατική διακυβέρνηση, απορρίπτει δυναμικά τους ισχυρισμούς κυριαρχίας που διατυπώνει σε βάρος της το Πεκίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ