Εάν και εφόσον καταλήξουμε στα κριτήρια που κατ’ ανάγκη θα αντανακλώνται και στο χάρτη ενδέχεται να οριστεί ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης σε χρόνο που θα υποβοηθά στην περαιτέρω άμβλυνση των διαφορών ή και γιατί όχι σε οριστική κατάληξη είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής απονομής των «Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ 2016» και των «Κυπριακών Βραβείων Έρευνας 2016», και ερωτηθείς γιατί δεν θα διεξαχθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αλλά αντ’ αυτού θα υπάρξουν χωριστές συναντήσεις του Προέδρου με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θεωρώ ότι η κατ’ ιδίαν συνάντηση μπορεί να μας δώσει την ευχέρεια να ανταλλάξουμε καλύτερα απόψεις με τους αρχηγούς.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πολιτική ηγεσία θα ενημερωθεί πλήρως. Συνεπώς δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να είμαστε ομαδικά για να γίνει η ενημέρωση.
Θεωρώ ότι είναι πολύ πιο πρόσφορο, πολύ πιο γόνιμο να δώσω την ευκαιρία στον καθένα ξεχωριστά να υποβάλει τις απορίες, τις ερωτήσεις, τις εισηγήσεις του.
Μην ξεχνάτε ότι διέκοψα τις συνομιλίες, δεν ολοκλήρωσα την προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθώ στην υπόσχεση που είχα δώσει στους αρχηγούς ότι δεν πρόκειται να προχωρήσω αν δεν ενημερωθούν. Και αυτό αποδεικνύει το σεβασμό μου προς όλους.
Συνεπώς θα έχω συνάντηση με την Ελληνική Κυβέρνηση την Τετάρτη. Δεν μπορώ παρά να ενημερώσω και την ελληνική πολιτική ηγεσία την Πέμπτη. Όπως καλά γνωρίζετε ο κ. Ομπάμα θα αναχωρήσει από την Αθήνα αργά το απόγευμα της Τετάρτης».
Πρόσθεσε ότι λόγω και της ολοήμερης συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων την Παρασκευή, η ενημέρωση προς τους αρχηγούς των κομμάτων στην Κύπρο, θα γίνει το Σάββατο.
Ερωτηθείς για την τηλεφωνική του επικοινωνία σήμερα με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «για άλλη μια φορά επέδειξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που διατηρεί για την Κύπρο, για τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Του έχω εξηγήσει ποια είναι την κατάσταση και ζήτησα να συνεχίσουν το ίδιο έντονο ενδιαφέρον και για τα σημαντικά κεφάλαια που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να επιτύχουμε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά περί συμφωνίας επί των κριτηρίων και ταυτόχρονης ημερομηνίας για διεθνή διάσκεψη και για χάρτη, ο Πρόεδρος είπε ότι «πάμε για συμφωνία στα κριτήρια που θα αποτυπώνονται σε χάρτες που θα κατατεθούν. Και εάν και εφόσον καταλήξουμε στα κριτήρια που κατ’ ανάγκη θα αντανακλώνται και στο χάρτη ή δεν μπορεί να απέχουν από αυτά που θα αποτυπώνει ο χάρτης, ναι ενδέχεται να οριστεί ημερομηνία σε χρόνο που οπωσδήποτε θα υποβοηθά στην περαιτέρω άμβλυνση των διαφορών ή και γιατί όχι σε οριστική κατάληξη.
Είναι 42 χρόνια που εκκρεμεί το κυπριακό πρόβλημα και δεν είναι ένα πρόβλημα που συζητείται τους τελευταίους μήνες».