Την ετοιμασία τρίπτυχου που θα καταγράφει τις συγκλίσεις, τις συναντιλήψεις, και τα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφορές στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, και ερωτηθείς αν οι συνομιλίες θα προχωρήσουν με καθαρό πλάνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αφού ξεκαθαρίστηκαν ορισμένα συμβάντα, τα οποία δεν θα πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον, θεωρώ ότι η σημερινή συνάντηση, με δικές μου εισηγήσεις, έχει καθορίσει κάποια πλαίσια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθούν οι συνομιλίες με άριστη γνώση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων».
Ερωτηθείς για τη διαδικασία των συνομιλιών η οποία θα είναι πιο εντατική με την ενεργότερη εμπλοκή των ηγετών, όπως είπε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό είναι φυσικό να συμβεί αλλά προαπαιτούμενο είναι να γνωρίζουμε πού ακριβώς βρίσκεται η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των συνομιλιών, ποιες είναι οι συγκλίσεις, ποιες είναι οι συναντιλήψεις που πρέπει να μετατραπούν σε συγκλίσεις και ποιες είναι οι διαφορές που θα πρέπει, επιτέλους, αν θέλουμε να υπάρξει πρόοδος, να επιλυθούν με βάση και το πλαίσιο συμφωνίας ή το πλαίσιο που καθορίζεται τόσο από τις Συμφωνίες Κορυφής όσο και από το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014».
Σε ερώτηση αν παραμένει ο στόχος για επίλυση του Κυπριακού εντός του 2016, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τα μέρη και όταν λέγω μέρη δεν εννοώ βεβαίως μόνο την καλή διάθεση, αλλά και το πόσο εννοούμε αυτά που έχουν τεθεί σαν βάση για να υπάρξει μια πραγματική λύση ομοσπονδίας και όχι με στοιχεία συνομοσπονδιακά».
Ερωτηθείς αν υπάρχουν διαφορές στις εκτιμήσεις για το πού βρισκόμαστε σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «για αυτό και ζήτησα να γίνει ακριβώς ένα τρίπτυχο το οποίο να καταγράφει το ποιες είναι οι συγκλίσεις, ποιες είναι οι συναντιλήψεις, ποια είναι τα θέματα που έχουμε διαφορές. Κατά αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μια αντικειμενική γνώση όλων των εμπλεκομένων και προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να απευθύνονται όταν μιλούν είτε για πρόοδο είτε για τις προϋποθέσεις για να υπάρξει πρόοδος».