Μια αλλόκοτη μέθοδο έχει επιστρατεύσει μια ιδιοκτήτρια εστιατορίου από το Μέιν των ΗΠΑ, για να διασφαλίσει ότι οι αστακοί που σερβίρει τους πελάτες της δεν πάνε στον άλλον κόσμο… αγχωμένοι, αλλά και για να προσφέρει πεντανόστιμα πιάτα.
Η Charlotte Gill, ιδιοκτήτρια του Charlotte’s Legendary Lobster Pound στο Σάουθγουεστ Χάρμπορ είναι πεπεισμένη οτι υπάρχει τρόπος να απαλύνει το μαρτύριο των καρκινοειδών που βράζονται ζωντανά για να σερβιριστούν στο εστιατόριό της, καθώς αυτή είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος μαγειρέματος ενός νόστιμου αστακού. Κι αυτός ο τρόπος είναι να φυσάει καπνό μαριχουάνας πάνω τους, προτού τα βάλει στην κατσαρόλα.
Η ιδέα μπορεί να ακούγεται σε πρώτη φάση σαν κάτι που θα σκεφτόταν κάποιος εάν ήταν ο ίδιος υπό την επήρεια ουσιών, ωστόσο δεν είναι παράλογη. Οι λάτρεις των θαλασσινών που βιώνουν εδώ και δεκαετίες το ηθικό δίλημμα να παραγγείλουν ή όχι αστακό, γνωρίζοντας τον επώδυνο τρόπο με τον οποίο μαγειρεύεται το πιάτο τους, θα ανακουφιστούν κάπως γνωρίζοντας ότι το καρκινοειδές που θα φάνε δεν υπέφερε και τόσο φρικτά για να ικανοποιήσει τον ουρανίσκο τους.
Επιπλέον, ένα ζώο που δεν βασανίζεται στις τελευταίες του στιγμές είναι και πιο νόστιμο στο τραπέζι, ισχυρίζεται η εστιάτορας. «Η διαφορά στη γεύση είναι αδιανόητη. Εξάλλου, ό,τι βάζουμε στο σώμα μας μέσω της τροφής είναι στην πραγματικότητα ενέργεια, θετική ή αρνητική», λέει χαρακτηριστικά.
Πονάνε ή όχι οι αστακοί στο βράσιμο;
Το ερώτημα εάν πονάνε οι αστακοί και τα άλλα καρκινοειδή όταν βράζονται ζωντανά έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες και σεφ στο παρελθόν.
Όπως ανέφερε ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας στο δοκίμιό του «Consider the Lobster», το ερώτημα είναι καίριο και αντανακλά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την τροφή. Είναι άραγε σωστό να βράζουμε ζωντανό ένα πλάσμα που έχει τις αισθήσεις του, μόνο και μόνο για χάρη μιας γαστριμαργικής απόλαυσης;
Νωρίτερα φέτος, η Σουηδία απαγόρευσε στα εστιατόρια της το βράσιμο ζωντανών αστακών.
Ο Δρ Ρόμπερτ Έλγουντ, καθηγητής της συμπεριφοράς των ζώων στο Queen’s University του Μπέλφαστ, έχει διεξάγει πολλά πειράματα με αστακούς κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Οι αστακοί απομακρύνονται από τα ερεθίσματα του πόνου, όπως η θερμότητα, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι απλώς ένα αντανακλαστικό. Εξάλλου, το νευρικό σύστημα των καρκινοειδών είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο των ανθρώπων.
«Δεν μπορούμε να αποδείξουμε τον πόνο σε κανένα ζωικό είδος. Μπορούμε μόνο να διεξάγουμε μελέτες και, εφόσον είναι σύμφωνες με την ιδέα του πόνου, τότε αρχίζουμε να αναλογιζόμαστε αυτό το ενδεχόμενο», εξηγεί ο Έλγουντ.