Γ. Ελεγκτής: Αισχροκέρδεια και έλλειψη χρηστής διοίκησης στο παντοπωλείο των φυλακών

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, εντοπίζει αισχροκέρδεια και έλλειψη χρηστής διοίκησης με τιμές αυξημένες κατά 20% – 60% σε σχέση με τις υπεραγορές,  στο συνεργατικό παντοπωλείο των φυλακών.

Η Επιτροπή Ελέγχου  ζητά όπως επαναξιολογηθεί το σύστημα και κατατεθεί πρόταση με αλλαγές εκ βάθρων.

«Οι διαχρονικές επισημάνσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας για τη λειτουργία του συνεργατικού παντοπωλείου προσωπικού των κεντρικών φυλακών χρονολογούνται από το 1972», ανέφερε στις δηλώσεις του Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου.

Στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ότι «λειτουργούσε ένα σύστημα στρεβλώσεων, ψηλών τιμών που άγγιζαν τα όρια της αισχροκέρδειας και μη χρηστής διοίκησης όσον αφορά την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με το μισθό τόσο των δεσμοφυλάκων αλλά και όσων απασχολούνταν πλήρως στο εν λόγω συνεργατικό παντοπωλείο», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ακούσαμε στην Επιτροπή Ελέγχου και ότι το συγκεκριμένο παντοπωλείο αποτελεί τη μοναδική επιλογή των κρατουμένων για προμήθεια των ειδών που προσφέρονται προς πώληση, καθώς επίσης το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση των κρατουμένων αγγίζει τα όρια της φτώχειας, ως Επιτροπή εισηγηθήκαμε προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες όπως μέχρι τις 25 του Μάρτη συνέλθουν επαναξιολογήσουν τη λειτουργία αυτού του στρεβλού συστήματος, το οποίο δυστυχώς αφήσαμε να λειτουργεί παρά τις παρατηρήσεις που διαχρονικά γίνονταν εις βάρος όλων αυτών που ανέφερα, και να μας παρουσιάσουν μετά από αυτή την επαναξιολόγηση «εκ βάθρων αλλαγή ούτως ώστε να λειτουργήσει αυτός ο θεσμός προς όφελος και μόνο των κρατουμένων».

«Μέχρι τις 25 Μαρτίου η απόφαση αυτή των εμπλεκομένων υπηρεσιών πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή Ελέγχου ούτως ώστε δεσμευτικά πλέον να υλοποιηθεί από την παρούσα κυβέρνηση», είπε ο κ. Γεωργίου.

Εξέφρασε τον έπαινό του προς τη νέα Διεύθυνση των Γενικών Φυλακών, η οποία τον τελευταίο χρόνο απέδειξε εμπράκτως τις ριζικές αλλαγές και τον πόλεμο αυτού του συστήματος τα αποτελέσματα φαίνονται προς όφελος των κρατουμένων αλλά και της δημόσιας ασφάλειας.

«Όταν καταγγείλαμε το θέμα στον Γενικό Ελεγκτή προκειμένου να το διερευνήσει ως ΑΚΕΛ, το πρώτο που μας ανησυχούσε ήταν να επιβεβαιωθεί κατά πόσον υπήρχε αισχροκέρδεια σε βάρος των φυλακισμένων», ανέφερε από την πλευρά της η Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις και εισηγήτρια του θέματος Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Πρόκειται, όπως είπε, για μια ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, δεινοπαθούν οι οικογένειες τους και οι οικονομικοί πόροι διαβίωσης είναι ελάχιστοι και περιορισμένοι.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου «η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή είναι καταπέλτης. Υπήρχε αισχροκέρδεια σε βάρος των φυλακισμένων, η κατάσταση ήταν άκρως στρεβλή, υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων σύμφωνα με τον τρόπο που ήταν δομημένη η προμήθεια προϊόντων».

Δηλαδή, πρόσθεσε, «το αυξημένο κέρδος σε βάρος των φυλακισμένων ήταν προς όφελος των δεσμοφυλάκων». Σίγουρα δεν τηρούνταν κατά την άποψή μας οι αρχές χρηστής διοίκησης ούτε πρώτιστος στόχος ήταν η ευημερία των φυλακισμένων, συμπλήρωσε.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ακόμη ότι δεν ικανοποιήθηκε καθόλου από τα λεχθέντα της εκτελεστικής εξουσίας καθώς και ότι ο Γενικός Ελεγκτής ήταν πολύ έντονος ότι αν δεν κατανοήσουν ότι πρέπει εκ θεμελίων ν` αλλάξει το σύστημα, την επόμενη φορά θα στείλει την υπόθεση στο Γενικό Εισαγγελέα. Σύμφωνα με την ίδια, το παντοπωλείο έχει αποθεματικό ύψους €609.000. Είπε ακόμη απαντώντας σε ερώτηση ότι οι δεσμοφύλακες υπεύθυνοι του παντοπωλείου λάμβαναν και επιπλέον πληρωμή για τη λειτουργία του μέχρι το 2015 που σταμάτησε αυτή η πρακτική.

Από την πλευρά ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου ανέφερε ότι από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή φάνηκε ότι το κέρδος ήταν 20% – 60% περισσότερο από αυτά που αγοράζουν από οποιαδήποτε υπεραγορά.

«Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε, προσθέτοντας ότι την οικονομική επιβάρυνση την έχουν οι οικογένειες των φυλακισμένων και αυτό το φαινόμενο πρέπει να τελειώσει πάραυτα.

Ο ίδιος, ανέφερε, έκανε πρόταση να καταργηθεί αυτό το συνεργατικό και να λειτουργήσει όπως τα ΚΨΜ των στρατοπέδων, χωρίς κέρδος, ούτως ώστε τα προϊόντα που προσφέρουν να είναι όσο πιο φθηνά γίνεται. Σε ερώτηση είπε ότι το κέρδος διοχετεύεται τώρα στο ταμείο των δεσμοφυλάκων.

Εκπρόσωπος του συνδέσμου φίλων προστασίας των δικαιωμάτων των κρατουμένων Γιάννης Πολυχρόνης ανέφερε ότι ο σύνδεσμος ήταν δέκτης διαχρονικά παραπόνων από τις οικογένειες των κρατουμένων ότι ήταν δυσβάσταχτες γι αυτούς οι τιμές και τα έξοδα συντήρησης των ατόμων που είναι στη φυλακή. Τα παράπονα αυτά έχουν αποδειχθεί από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, είπε, προσθέτοντας ότι κεντρικός άξονας θα πρέπει να είναι η μείωση του κέρδους και υπενθυμίζοντας ότι για ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού.