Κλείνουν σήμερα δέκα χρόνια από την ημέρα που ο Κυπριακός λαός απέρριψε με τη ψήφο του, ένα σχέδιο κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπαγωγής της χώρας και του λαού μας υπό πλήρη Τουρκική κυριαρχία.
Σημειώνουμε με απογοήτευση, ότι τα χρόνια που πέρασαν, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις Τουρκικές θέσεις και η Τουρκική αδιαλλαξία, η οποία αποτελεί τον κύριο λόγο του αδιεξόδου στο Κυπριακό, είναι ισχυρότερη από ποτέ. Καθημερινά η Τουρκία τσιμεντώνει την τουρκοποίηση του βόρειου κατεχόμενου μέρους της χώρας μας με τις πολιτικές του εποικισμού, της αλλαγής της δημογραφίας της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και το ξεπούλημα της γης των Ελληνοκυπρίων. Παράλληλα, εντείνεται με τη βοήθεια των γνωστών φίλων της Τουρκίας, η προσπάθεια σύνδεσης του Κυπριακού με το φυσικό αέριο και το μνημόνιο, βάζοντας την πατρίδα μας σε μεγαλύτερους κινδύνους.
Δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε η απόφαση του Κυπριακού λαού το 2004, έναντι της προοπτικής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Η Κυπριακή ηγεσία επέλεξε το δρόμο των υποχωρήσεων και τη συνέχιση της πολιτικής του «καλού παιδιού». Τότε είμαστε ανάμεσα στους λίγους που ασκήσαμε κριτική στον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, γιατί μετά από τις γνωστές πιέσεις και συμβουλές, όσων υποστήριζαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την επαναφορά του σχεδίου Ανάν (και μιλούσαν για σχέδιο Ανάν 5.5), υποχώρησε και αποδέχθηκε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Δυστυχώς η Κυπριακή πολιτική ηγεσία αποδείχθηκε κατώτερη του Κυπριακού λαού και δεν διαχειρίστηκε σωστά τη μεγάλη απόφαση της 24ης Απριλίου 2004.
Τα λάθη όμως της Κυπριακής πολιτικής ηγεσίας συνεχίζονται. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό έχει ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση των εξελίξεων των συνομιλιών, οι οποίες είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία θέλει να οδηγήσει σε αδιέξοδο. Επίσης θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη όπως καθοριστούν οι κόκκινες γραμμές λύσης του Κυπριακού (το μέγιστο όριο των υποχωρήσεων πέραν του οποίου διαχρονικά κανείς να μην μπορεί να κινηθεί) και να τεθούν προς έγκριση ενώπιον του Κυπριακού λαού σε δημοψήφισμα. Με αυτόν τον τρόπο αποκτούμε μακροχρόνια και σταθερή πολιτική, βασισμένη σε μια ενωτική, καταξιωμένη από τη λαϊκή βούληση, στρατηγική.
Επιπρόσθετα πρέπει να αναχαιτιστεί η Τουρκική επεκτατική πολιτική, η οποία μέσα από μια καλοστημένη διπλωματία, εξαπλώνεται στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης. Η Κυβέρνηση παράλληλα με την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας, πρέπει να κινηθεί αποτελεσματικά και γρήγορα ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε καινούργια τετελεσμένα στο Κυπριακό.