Σε κοινή συνεδρία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των κρατικών υπαλλήλων αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ώρης προειδοποιητικής απεργίας ως πρώτο μέτρο αντίδρασης στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για νέες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των μισθωτών του κρατικού τομέα. Έτσι παραλύει ο δημόσιος τομέας την επόμενη Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου.
Στην κοινή συνεδρία που πραγματοποιήθηκε σήμερα συμμετείχαν οι ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΟΕΔΕ, ο Σύνδεσμος Αστυνομίας, ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού και ο Σύνδεσμος Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού.
Σύμφωνα με την απόφαση των συντεχνιών, τα μέτρα θα κλιμακωθούν “ανάλογα με τις εξελίξεις”.
Στην απεργία της επόμενης Παρασκευής θα συμμετέχουν οι υπάλληλοι στα Υπουργεία και τις κρατικές υπηρεσίες, οι εκπαιδευτικοί και το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ από πλευράς Αστυνομίας, πυροσβεστικής και στρατού θα συμμετέχουν μόνο τα μέλη των προεδρείων των Συνδέσμων τους. Στην απεργία δεν αποκλείεται να λάβουν μέρος και οι κυβερνητικοί ιατροί.
Ως αποτέλεσμα της απεργίας τα σχολεία την επόμενη Παρασκευή θα παραμείνουν κλειστά.
Σε κοινό ανακοινωθέν τους οι συντεχνίες υπογράμμισαν ότι ο Υπουργός Οικονομικών, παραγνωρίζοντας τόσο την υπευθυνότητα και την καλή θέληση που επιδείχθηκε από το συνδικαλιστικό κίνημα, όσο και τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο και τις συντάξεις των μισθωτών του δημοσίου, “εμμένει πεισματικά και προκλητικά στην προώθηση και νέων μονομερών μέτρων σε βάρος των κρατικών υπαλλήλων τους οποίους εργολαβικά στοχοποιεί”.
Επεσήμαναν ιδιαίτερα ότι “ήδη οι απολαβές των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ως αποτέλεσμα των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, για την οποία άλλοι είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι, έχουν συρρικνωθεί στη βάση αντισυνταγματικών νόμων μέχρι και 30%” και δήλωσαν “την αποφασιστικότητά τους να μην αποδεχθούν περαιτέρω αφαίμαξη των δικαιωμάτων των μελών τους”.
Σε δηλώσεις του μετά την πανσυνδικαλιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ, ο ΓΓ της Γλαύκος Χατζηπέτρου μίλησε για “στοχοποίηση” των δημοσίων υπαλλήλων και για “πολεμική” εναντίον τους και χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών “άκαιρες” και ως τέτοιες που “συγκρούονται με τη λογική”.
Ο κ. Χατζηπέτρου σημείωσε ότι η ΠΑΣΥΔΥ δεν αποδέχτηκε το κλείδωμα του εφάπαξ, όπως εγκρίθηκε από τη Βουλή στα τέλη του 2012, και το είχε προσβάλει ως μη συμβατό με το Σύνταγμα και υπέδειξε ότι στο Σύνταγμα τα δικαιώματα των εργαζομένων προστατεύονται ως κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο, κάτι που επαναβεβαιώθηκε μέσα από άλλες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ παρέπεμψε και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ανέφερε ακόμα ότι με βάση το νόμο για τις γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου “το κράτος δεν επιτρέπεται να εξαπατά τους πολίτες του, κι όταν προσφέρει κάτι δεν μπορεί εκ των υστέρων να το αίρει, εάν αυτό διαδραμάτισε ρόλο στο σχηματισμό μιας απόφασης”, της απόφασης δηλαδή ενός ατόμου να εργαστεί στη δημόσια υπηρεσία.
“Κάθε μέρα ζούμε με τις απειλές” είπε και αναφέρθηκε σε “καταστροφή της μεσαίας τάξης” και σε “φτωχοποίηση” της Κύπρου, καθώς και σε διάλυση της δημόσιας υπηρεσίας. “Διαλύεται η δημόσια υπηρεσία, μένουν τεράστια κενά διότι φεύγουν άνθρωποι που έχουν σημαντικές θέσεις στο δημόσιο κι έχουν σημαντικές εμπειρίες,” σημείωσε.
Ο κ. Χατζηπέτρου ανέφερε επίσης ότι “για αρκετό χρόνο, συστηματικά και μεθοδευμένα” καλλιεργήθηκε κλίμα σύγκρουσης μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
“Αν υπάρχουν ανάγκες στην οικονομία πρέπει να μας το πουν ευθέως, ότι έχει ανάγκες ο τόπος και πρέπει να κάνετε νέες θυσίες, και όχι με το στιγματισμό ότι πιάνεται πολλά και πρέπει να αποκοπούν”, ανέφερε.
Είπε ακόμα ότι “φτάσαμε εδώ που φτάσαμε διότι σκέπαζαν τα προβλήματα των τραπεζών” και ότι “κάποιοι πρέπει να διωχθούν και να πληρώσουν”.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Ανδρέας Συμεού, είπε ότι “τα μέτρα αυτά θα έχουν χρόνο και συνέχεια, δεν θα μείνουμε στην προειδοποιητική (απεργία). Εμείς θα κλιμακώσουμε τα μέτρα”.
Εξήγησε ότι “σαν πρώτο βήμα” στην απεργία της επόμενης Παρασκευής θα συμμετέχει μόνο το προεδρείο του Συνδέσμου.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος είπε ότι “η ανακίνηση του θέματος από την πλευρά της Κυβέρνησης ήταν αχρείαστη και έρχεται η ίδια να ανατρέψει ένα ζήτημα που έκλεισε πριν από δύο χρόνια μέσα σε συνθήκες κρίσης”.
“Αυτοί που προκαλούν τις απεργίες νομίζω θα πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις” πρόσθεσε.
Ανέφερε ακόμα ότι ειδικά στην εκπαίδευση “ήδη άρχισε να φαίνεται ένα κύμα φυγής” και ότι “δυστυχώς με τέτοιες εξαγγελίες προθέσεων θα οδηγηθούμε και πάλι στη διοικητική αποστελέχωση των σχολείων και σε μια κατάσταση καθόλου καλή για τα εκπαιδευτικά πράγματα”.
Ο κ. Ταλιαδώρος ξεκαθάρισε ότι την επόμενη Παρασκευή τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.
Από πλευράς των δασκάλων, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι “ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος έχει υποστεί δυσανάλογο βάρος για να καλύψει τα λάθη και τις απάτες των γνωστών αγνώστων”.
Είπε ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος “είναι εξοργισμένος” και επιβεβαίωσε τη θέση της ΟΕΛΜΕΚ ότι “υπάρχει μια τάση μαζικής φυγής αυτή τη στιγμή”, από την εκπαίδευση.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Στέφανος Σάββα χαρακτήρισε “άστοχη και άκαιρη τη δήλωση πρόθεσης εκ μέρους του Υπουργού, διότι προκαλείται, εκτός των άλλων, μεγάλη αναστάτωση στις σχολικές μονάδες”.
“Εκεί που ανακουφιστήκαμε ότι η σχολική χρονιά ξεκινούσε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, με την αποπαγοποίηση των προαγωγών, ουσιαστικά θα οδηγηθούμε στο σημείο που ήμασταν πέρσι, με τη μεγάλη έλλειψη σε διοικητικό προσωπικό” ανέφερε.
Η απόφαση για την πραγματοποίηση της απεργίας θα μεταφερθεί τις επόμενες ημέρες στα συλλογικά όργανα των συντεχνιών τα οποία θα έχουν τον τελικό λόγο.