Περισσότεροι από 22.00 αστυνομικοί στο Λονδίνο θα φορούν κάμερες σώματος μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Η ευρεία ανάπτυξη των συσκευών ακολουθεί χρόνια δοκιμών και αξιολόγησης, με την Αγγλική αστυνομία να ισχυρίζεται ότι οι κάμερες θα συμβάλλουν στην επίτευξη ταχύτερης δικαιοσύνης για τα θύματα.
Οι κάμερες είναι φτιαγμένες από Taser, θα τοποθετηθούν στο μπροστινό μέρος της στολής των αστυνομικών και θα ενεργοποιούνται χειροκίνητα. Οι αστυνομικοί θα πρέπει να ενημερώνουν τους πολίτες ότι ενεργοποιούν την κάμερα, στις περιπτώσεις βέβαια που αυτό είναι δυνατό, ενεργοποιώντας το κόκκινο φωτάκι στο μπροστινό μέρος της συσκευής, όταν αυτή χρησιμοποιείται. Όταν επιστραφεί στη βάση φόρτισής της, η φωτογραφική μηχανή «ανεβάζει» αυτόματα τα πλάνα που έχει τραβήξει σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα της αστυνομίας. Εάν η αστυνομία δεν ζητήσει ρητώς να διατηρηθεί το υλικό ως αποδεικτικό υλικό, τότε αυτό διαγράφεται αυτόματα σε 31 μέρες. Οποιοσδήποτε μπορεί να αιτηθεί να δει σκηνές στις οποίες συμμετέχει σύμφωνα με την νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων.
¨Το κοινό θα δει τι κάνουμε κάθε μέρα- θα είναι πολύ καλό αυτό¨ δήλωσε ο Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Bernard Hogan-Howe σε ανακοίνωση Τύπου. «Η εμπειρία μας από την χρήση της κάμερας ήδη μας δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να δηλώσουν ένοχοι όταν γνωρίζουν ότι μπορεί να έχουν καταγραφεί στην κάμερα. Αυτό στην συνέχεια επιταχύνει την δικαιοσύνη, βάζει τους δράστες στην φυλακή και το πιο σημαντικό προστατεύει τα πιθανά θύματα.»
Η επίδραση των καμερών σώματος στην αστυνομική δράση είναι ένα περίπλοκο θέμα και το πλήρες φάσμα των οφελών και των κινδύνων της τεχνολογίας αυτής δεν είναι γνωστά ακόμη. Στην Αγγλία, η αστυνομία αναφέρει ότι οι κάμερες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στις υποθέσεις ενδοοικογενειακής κακοποίησης, με τους δράστες να δηλώνουν ένοχοι καθώς γνωρίζουν ότι έχουν καταγραφεί. Σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις , οι κάμερες έχουν βοηθήσει στο να «ελεγχθούν» και οι συμπεριφορές των αστυνομικών . Σύμφωνα με μια έρευνα που μελετά τους αστυνομικούς σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αγγλία τα παράπονα εναντίον της αστυνομίας μειώθηκαν κατά 93% μετά την ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας.
Στις ΗΠΑ υπάρχει μια ελπίδα ότι οι κάμερες σώματος θα μπορούσαν να «θεραπεύσουν» την εμπιστοσύνη του κοινού σχετικά τις δολοφονίες άοπλων μαύρων πολιτών. Όμως σε μερικά περιστατικά – όπως η δολοφονία του 31χρονού Terrence Sterling τον Σεπτέμβριο- οι κάμερες σώματος ενεργοποιήθηκαν αφού ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί.
Οι κάμερες σώματος συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται δυναμικά και στις δύο πλευρές του ατλαντικού και τον προηγούμενο μήνα το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων σε νέες τεχνολογίες. «Η αποτελεσματική δημόσια ασφάλεια απαιτεί κάτι περισσότερο από συλλήψεις και διώξεις» δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Loretta Lynch , «απαιτεί την εμπιστοσύνη των πολιτών που υπηρετούμε».